הבדלים בניהול משאבי אנוש בין המגזר הציבורי לבין המגזר הפרטי

הבדלים בניהול משאבי אנוש בין המגזר הציבורי לבין המגזר הפרטי

ניהול משאבי אנוש משתנה בין המגזרים בשל ההרכב הדמוגרפי של העובדים, תנאי העסקה, פערים ותקנות שיש לציית להן. בכנס השנתי לניהול משאבי אנוש 2013 יוארו ההבדלים וקווי הדמיון.

שיתוף
ההבדלים בניהול משאבי אנוש בין המגזר הפרטי לציבורי

נותני חסות כנס משאבי אנוש 2013יחסי עבודה, תנאי עבודה, תקנות ונהלים עשויים להיות שונים בין המגזר הציבורי לבין המגזר הפרטי, והדבר נכון גם למחלקות משאבי האנוש. המגזר הציבורי כולל את משרדי הממשלה ומוסדותיה, מוסדות לאומיים שונים, את הרשויות המקומיות ומלכ"רים ציבוריים. המגזר הפרטי כולל חברות פיננסיות, חברות לא פיננסיות, משקי בית ומלכ"רים פרטיים.

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מהשנה שעברה, 81% מהעובדים משתייכים למגזר הפרטי, ו-19% לציבורי. גם החלוקה הדמוגרפית משתנה בין המגזרים. במגזר הציבורי חלקן של הנשים גדול יותר ועומד על 65% ואילו במגזר הפרטי חלקן מסתכם ב-45% בלבד. במגזר הציבורי חלקם של העובדים בני 46 ומעלה הוא 32%, רובם נשים. במגזר הפרטי שכבת הגיל הזאת מהווה 33%, אך הפעם רובם גברים. חלקם של הערבים במגזר הציבורי הוא 13%, רק מעט יותר מהמגזר הפרטי – 12%, אולם במגזר הציבורי 7% מהעובדים הם נשים ערביות, לעומת 2% בלבד בפרטי. והדמוגרפי של אוכלוסיית העובדים הוא רק גורם אחד שהופך את עבודת משאבי האנוש שונה בין המגזרים.

על פי הלמ"ס, פערי השכר בין נשים לגברים גבוהים יותר במגזר הציבורי, אך תנאי העסקה של נשים במגזר הפרטי פחותים יותר מאשר תנאי הגברים במגזר זה. פערי השכר בין יהודים לערבים גבוהים יותר במגזר הפרטי. עולי בריה"מ לשעבר מרוויחים פחות מהוותיקים ומועסקים במגזר הפרטי יותר מאשר בציבורי. עובדים ממוצא אתיופי מקבלים תנאי העסקה – שכר, רכב ופנסיה – פחותים הרבה יותר בשני המגזרים.

ההבדלים בין המגזרים אינם רק בדמוגרפיה

גם הנהלים שאליהם מחויבים מנהלים ואנשי משאבי אנוש שונים בין המגזרים. במגזר הציבורי נדרשת, או אמורה להידרש, הקפדה על פרסום מכרזים לקבלת עובדים חדשים, קביעת תנאי סף קשיחים, כמו תואר אקדמי, לתפקידים רבים וכן לקידום, העלאה בדרגה (במשטרה למשל) וכדומה. גם הפיקוח הציבורי, הרשמי והעממי, מופנה בעיקר למגזר הציבורי. לא במקרה הציבור יודע כמה מרוויחים חברי כנסת, בכירים בבנק ישראל, רופאים ועובדי ציבור אחרים, בעוד במגזר הפרטי המיקוד הוא על המנהלים הבכירים בלבד.

בכנס השנתי לניהול משאבי אנוש 2013 של HRus, שיתקיים ב-12 בנובמבר, ייוחד מושב שלם להבדלים בניהול משאבי האנוש בין שני המגזרים, הפרטי והציבורי. במושב ירצו שני אנשים שחצו את הקווים בין המגזר הפרטי לציבורי: עפרית כהנא, שעברה מתפקיד סמנכ"ל משאבי אנוש ב- YESלשירות התעסוקה, בשל שאיפתה להשפיע ולחולל שינוי עמוק במגזר ולתרום ברמה המקצועית והאישית עם מינויו של מנכ"ל חדש בשרות התעסוקה, שלחזונו ויכולת ההובלה שלו התחברה כהנא מאוד; המרצה השני הוא ברק שטרוזברג, שעבר מהמגזר הציבורי לתפקיד סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת אסם-נסטלה. שטרוזברג עבד ברשות החברות הממשלתיות בתקופת ההפרטות הגדולות (בזק, אל על, צים, בזן ועוד) כיועץ הממשלה לטיפול בתעשיות הביטחוניות. בשנת 2007 הוא מונה לסגן הממונה על השכר ויחסי עבודה במשרד האוצר – תפקיד שבו התמקד בכל ההיבטים של נושאי המשאב האנושי במשרדי הממשלה, בחברות הממשלתיות ובתאגידים הסטטוטוריים.

במושב יחודדו כאמור ההבדלים שבין המגזר הציבורי לפרטי, אך יוארו גם נקודות הדמיון והפרקטיקות הטובות ביותר שמגזר אחד יכול "לשאול" מהשני.

למידע נוסף ורישום לכנס השנתי לניהול משאבי אנוש – לחץ כאן!

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה