עולם העבודה החדש, המאפשר עבודה מרחוק והתרבות הארגונית התחרותית, יצר כר פורה לתופעה מדאיגה: בדידות במקום העבודה. דוח גאלופ לשנת 2024 חושף נתון מדהים: אחד מכל חמישה עובדים סובל מבדידות! נתון זה מטריד לא רק מבחינה אנושית, אלא גם מהווה איום משמעותי על הפרודוקטיביות והרווחיות שלכם כמנהלים. עובדים שחשים בודדים מעורבים פחות, פרודוקטיביים פחות ונוטים יותר לעזוב את העבודה. התוצאה? ירידה במוטיבציה, עלייה בהיעדרות, קושי בגיוס עובדים איכותיים ופגיעה במוניטין החברה.
נתונים מהסקר:
צעירים נוטים יותר לבדידות: עובדים מתחת לגיל 35 חווים רמות גבוהות יותר של בדידות בהשוואה לעובדים מעל גיל 35.
אין הבדל משמעותי בין המגדרים ברמת הדיווח על בדידות: כ-20% מקבוצת הנשים ומקבוצת הגברים. דיווחו על תחושת בדידות.
עבודה מרחוק תורמת לבדידות: עובדים המועסקים מרחוק מדווחים על רמות גבוהות משמעותית של בדידות (25%) בהשוואה לעובדים במשרד (16%).
חשוב לציין, בדידות היא לא רק מצב רגשי – היא תופעה עמוקה השזורה בקיומנו כבני אדם ונוגעת בלב ליבו של הקיום האנושי שלנו. התחושה הזו יכולה להיות כמו צל כבד המלווה אותנו בכל מקום, לא משנה כמה אנשים מוקפים אותנו. מחקר של ד"ר ליסה ברקמן מאוניברסיטת הרווארד, מצא כי לאנשים מבודדים מבחינה חברתית יש סיכון תמותה גבוה פי שניים מאנשים בעלי קשרים חברתיים חזקים. הקשרים הללו הם חוט החיים שלנו, הם מה שמחבר אותנו לעולם, נותן לנו משמעות וכוח להמשיך.
מדוע כדאי לארגונים לסייע למנהלים ולעובדים שלהם להפיג את תחושת הבדידות?
שיפור תחושת שייכות: תחושת שייכות חזקה חיונית לעובדים. כאשר עובדים מרגישים מחוברים לארגון ולעמיתיהם לעבודה, הם נוטים להיות מרוצים, מעורבים ופרודוקטיביים יותר. תחושת שייכות מאפשרת לעובדים להתחבר אחד לשני, לבנות מערכות יחסים מחברות ולקחת חלק בפעילויות חברתיות.
שיפור בריאות הנפש: בדידות יכולה להשפיע לרעה על בריאותם הנפשית של העובדים. מחקרים מראים שקיים קשר בין בדידות לבין דיכאון, חרדה ובעיות בריאות אחרות. על ידי סיוע למנהלים ולעובדים לשפר את תחושת הבדידות, ארגונים יכולים לסייע בשמירת בריאות נפשית טובה יותר של עובדיהם, דבר שיכול להוביל לירידה בשיעורי היעדרות מהעבודה ובשימוש בשירותי ערכת הבריאות.
שיפור ביצועים: עובדים מרוצים ומעורבים נוטים להיות יותר פרודוקטיביים ויצירתיים. הפגת תחושת הבדידות יכול לעזור ליצור עובדים מרוצים ומעורבים יותר, מה שבדרך כלל מוביל לשיפור בביצועים הארגוניים.
חיזוק המוניטין: ארגונים שנתפסים כמקומות עבודה תומכים ומכילים מושעים ומשמרים עובדים מוכשרים יותר. שיפור רמות הבדידות יכול לתרום בחיזוק מוניטין הארגון כמקום עבודה נחשב, מה שיכול להוביל לחיסכון בעלויות גיוס והכשרה.
צמצום תחלופת עובדים: עובדים שמרגישים בודדים במקום העבודה נוטים להתפטר יותר. שיפור רמות הבדידות של העובד יכול לעזור להפחית את תחלופת העובדים, ולהוביל להגברת יציבות הארגון.
שיפור רווחת העובדים: תחושת בדידות יכולה להוביל למגוון בעיות בריאותיות ונפשיות. על ידי סיוע למנהלים ולעובדים להפיג את תחושת הבדידות, ארגונים יכולים לעזור לעובדים לשמור על רווחה טובה יותר, ולתרום לחיים בריאים ומאושרים יותר.
פעולות פרקטיות שמנהלים יכולים לבצע מדי יום כדי לסייע לעובדים להתמודד עם תחושת הבדידות:
התחילו את היום בשיחה קצרה: שאלו כל עובד מה שלומו? איך הוא מרגיש ומה עבר עליו לאחרונה? שימו לב לשפת גוף ולטון דיבור, היו ערניים לסימני מצוקה.
עודדו שיחות קבוצתיות: ערכו מפגשים קבוצתיים קצרים בתחילת או בסוף יום העבודה, עודדות את העובדים לשתף בחוויה שעבר השבוע או לספר על משהו שמעניין אותו.
חגגו הצלחות: ציינו הישגים משמעותיים, הן של קבוצות והן של יחידים. אפשר לעשות זאת באמצעות הודעה בקבוצת הוואטסאפ של העובדים, תלית מודעה בלוח המודעות, או אפילו להביא עוגה.
עודדו פעילויות חברתיות: תכננו פעילויות חברתיות משותפות מחוץ לשעות העבודה, כמו: טיולים, ארוחות צוות, ערבי משחקים או אירועי ספורט. חשוב שפעילויות תהיה מגוונת כדי שכל אחד יוכל למצוא משהו שהוא נהנה ממנו.
היו קשובים לצרכים: שימו לב אם יש עובדים שנראים בודדים או מתבודדים. נהלו איתם שיחה, הקשיבו להם, הציעו תמיכה וסיוע. פנו לגורמים מקצועיים במידת הצורך.
שתפו מידע: העבירו לעובדים מידע על משאבים זמינים בקהילה שיכולים לסייע להם להתמודד עם תחושת בדידות, כגון: קבוצות תמיכה, ייעוץ פסיכולוגי או פעילויות חברתיות.
היו מודל לחיקוי: הפגינו התנהגות חיובית, תומכת ופתוחה. היו קשובים לעובדים, עודדו תקשורת פתוחה ותנו להם תחושת שייכות.
חשוב לזכור שלכל עובד יש צרכים ייחודיים. היו גמישים והתאימו את גישתכם בהתאם לצרכים האישיים של כל עובד. על ידי נקיטת פעולות אלה באופן קבוע, מנהלים יכולים ליצור מקום עבודה תומך ומכיל יותר עבור כל העובדים, מה שיכול להוביל לירידה משמעותית בתחושת הבדידות, לשיפור בבריאות הנפשית ובביצועים הארגוניים.
מה את/ה לוקח/ת על עצמך לעשות אחרת מחר?
לפרטים נוספים השאירו פרטיכם בקישור הבא: מוכנות לעולם העבודה החדש.