דסטין מוסקוביץ': עבודה אינטנסיבית פוגעת אנושות באושרו של העובד ומחבלת ביצרנותו

דסטין מוסקוביץ': עבודה אינטנסיבית פוגעת אנושות באושרו של העובד ומחבלת ביצרנותו

מי שעשה את הונו כאחד ממייסדי פייסבוק ומוביל כיום חברת סטארטאפ מצליחה, טוען כי התנהלות התעשייה המודרנית הורסת את חיי העובדים | "הרעיון הוא למקסם יעילות ואושר בו זמנית"

שיתוף
דסטין מוסקוביץ' | מקור: ויקיפדיה

"מחקרים מראים באופן מובהק כי התועלת המתקבלת לאחר 40-50 שעות בשבוע יורדת בצורה ניכרת, עד שהיא הופכת לשלילית. אף אם עבודה מאומצת מניבה פירות במשך כמה שבועות, המחיר על כך לטווח ארוך יהיה גבוה. באופן בלתי נמנע עובדים צריכים להתאושש. ניסיון למשוך עבודה אינטנסיבית יתר על מידה רק יוצר אשליה של תפוקה גבוהה" – כך כתב בטור דעה ב- Medium לא אחר מדסטין מוסקוביץ', שותף בדימוס של מארק צוקרברג והחל מ-2008 מייסד ומנכ"ל חברת ההייטק Asana. 

מוסקוביץ', שמגזין פורבס הכתיר אותו כמיליארדר הצעיר ביותר בהיסטוריה בשל אחזקותיו במניות פייסבוק, מדגיש כי הפרמטרים המשפיעים על אושרו ועל רמת התפוקה של העובד אינם רק שעות העבודה בשבוע, אלא גם משך זמן העבודה הרצופה בכל יום לצד זמן המנוחה המוקצה לעובד, וכן מספר ימי החופשה של העובד במשך השנה כולה.

"אני מאמין שהייתי מנהיג טוב יותר ועובד ממוקד יותר לוּ הייתי ישן בעבר יותר שעות באופן קבוע, שותה יותר מים ופחות שתייה קלה, ומקדיש יותר זמן לחוויות מעצימות", הוא אומר. "כך הייתי סובל פחות מפאניקה ומבעיות בריאות, כדוגמת בעיות גב חמורות מהן סבלתי בשנות ה-20 המוקדמות שלי. הייתי יוצא להרבה פחות קרבות קטנוניים עם העמיתים שלי בארגון, מהסיבה הפשוטה שהיתה לי יכולת התבוננות עצמית גבוהה יותר. לכן גם הייתי פחות מתוסכל וכעוס כשדברים היו משתבשים, וכך היתה לי אנרגיה רבה יתר שהייתי משכיל לתעל למקומות חשובים יותר. והחשוב מכל – הייתי מאושר יותר". מוסקוביץ' בחר להוסיף לצד המאמר תמונה שלו משנת 2006 בה קשה לפספס את המשקל העודף שלו. בכיתוב לצד התמונה ציין כי זו היתה השנה הטובה ביותר עבור פייסבוק, והשנה הגרועה ביותר בחייו האישיים. 

מוסקוביץ' מתייחס לסוגיית התרבות הארגונית באמזון, שנדונה לאחרונה בצורה מקיפה בניו יורק טיימס. היו שמתחו ביקורת קשה ביותר על צורת ההתנהלות בחברה, לעומת אלו שבחרו לצאת להגנת תדמיתה של החברה. לדבריו, אין מחלוקת על כך שהתרבות הארגונית באמזון הינה אינטנסיבית ביותר ואנשים עובדים שם מאד קשה. "זוהי מציאות מוכרת בתרבות ההייטק: דרישה לביצועים גבוהים ועבודה קשה ביותר, שאינה מתאימה לרוב האנשים", הוא אומר, ומוסיף כי המציאות יכולה להיות שונה בתכלית. רבים סבורים ש-40 שעות העבודה השבועיות וסופי השבוע הם פשרה כואבת בין הקפיטליזם לבין הנהנתנות, אך מבחינה היסטורית אין זה כך, שכן בתחילת המאה ה-20 הנרי פורד, מייסד יצרנית הרכב פורד, גילה שלמעשה ניתן לקבל מהעובדים תפוקה זהה בפחות שעות עבודה.

עומס בעבודה Photo by Prakairoj

"חברות ההייטק הורסות את חייהם האישיים של העובדים שלהם, ולמעשה לא מקבלות שום דבר בתמורה", מזהיר מוסקוביץ'. "מועמד שהתלבט אם לעבוד אצלי או אצל חברה מתחרה סיפר לי שבשעה 20:30 מקבל הצוות ארוחת ערב, כדי לעודד את העובדים להמשיך לעבוד עד שעה מאוחרת. לא פעם אני שומע שמפתחים צעירים מתרברבים שעבדו 48 שעות ברציפות. אין מדובר רק בניצול עובדים צעירים שיהיו מוכנים לעשות הכל כדי לעמוד בציפיות, אלא גם באפליה פסולה כלפי אלו שאינם יכולים להישאר שעות על גבי שעות במקום העבודה מסיבות משפחתיות".

אם כך, מדוע חברות ממשיכות להתנהל כך? תוהה מוסקוביץ', ומשיב כי ככל הנראה מדובר בשילוב בין היעדר מספיק מידע בנוגע למחקרים והטלת ספקות באמינותם לבין אמונה כוזבת שהדבר נתפש כעוצמה וכתשוקה של צוות העובדים. "הרעיון הוא למקסם יעילות ואושר בו זמנית", מסביר מוסקוביץ'. "כתעשייה אנחנו לא מנצלים את הפוטנציאל שלנו. אנחנו יכולים להשיג יותר, ועדיין ליהנות מחיים טובים. אפשר להגיע להישגים עצומים בקריירה, ועדיין לחיות טוב".

 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה