"גם בדיני עבודה מתקיים השכל הישר"

"גם בדיני עבודה מתקיים השכל הישר"

מה היתרון של סעיף 14 בחוק פיצויי פיטורין? ואיך כדאי להתמודד עם חוק הגברת האכיפה של דיני עבודה? עו"ד עודד סלע הוביל בהרצאתו את שני הנושאים המרכזיים ביום העיון בנושא שכר

שיתוף

עו"ד עודד סלע

עו"ד עודד סלע נשא הרצאה ביום העיון בנושא שכר שנערך ביום חמישי במבשלת הבירה ג'מס, שהעלתה סוגיות בנושא סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין ועל חוק הגברת האכיפה של דיני העבודה. אז הנה מספר דברים שכדאי לדעת, וגם למי מאתנו שזוכרים, כדאי מעת לעת להיזכר:

לסעיף 14 בחוק פיצויי הפיטורין יש יתרונות. היתרונות לעובד הוא שהכסף שמועבר עם הפיצויים מועבר לעובד, וגם אם המעביד יקלע למצב כלכלי קשה או יפשוט רגל הוא לא יוכל למשוך את כספים האלה.

החיסרון טמון בחישוב הפיצויים. החישוב מתבסס על משכורת העובד כפול הוותק שלו. כאשר מתקיים סעיף 14 – הכספים האלה מושקעים בשוק ההון, והערך שלהם עולה באופן עקבי – אך אם בפרישתו של העובד חלה תקופת מיתון, 20 אחוז מערכו יורד. 

את סעיף 14 ניתן להחיל גם באמצע תקופת העבודה של העובד, כמובן בכפוף להסכמתו של העובד והחתמתו, מאחר שאין אפשרות לכפות אותו על העובד. כמובן כאשר מדובר בעובד חדש – יש לעדכן אותו שקיום סעיף 14 הנו חלק מתנאי ההעסקה בארגון והוא יחליט לשיקולו האם הוא מעוניין להצטרף לארגון כעובד חדש או לא.  

אחת המטרות שנחקק החוק על פיו רק העובד יבחר את מסלול החיסכון לפנסיה ואת סוכן הביטוח היא להסיר אחריות מהמדינה. לא כל עובד, וודאי שלא מהאוכלוסיה החלשה, מסוגל לבחור מסלול שבאמת יהיה כדאי עבורו, וכדי שהוא לא יגיש טענות למדינה בתקופת פרישתו מהעבודה – המדינה החליטה להתנער מאחריות ולהעביר אותה לעבודה. "אני אומר ששקיפות היא דבר נהדר, אך בפני מי שמבין בתחום הפנסיה", אמר סלע.

על-פי סעיף 19 לחוק הגנת השכר, עובד שלא הופרשו לו כספים כחוק, תחול אחריות גם על החברה המנהלת את קופת הגמל/ קרן הפנסיה. עליה להתריע את המעסיק ואף להגיש תביעה נגדו.

הרמת מסך בתחום התביעות הוא מצב שבו עובד רשאי לתבוע מעסיק או מנהל בחברה באופן אישי, בנוסף לתביעתו את החברה. מצב זה מתרחש בעיקר אם החברה עמדה בקשיים כלכליים והיא לא פעלה כדין או ברשלנות ביחס לדיני עבודה.

האם מותר למעסיק להתנגד לבחירה של עובד בקרן ריסקית – מסלול מנייתי, ולא מופיע בחוזה ההעסקה שלו סעיף 14? עו"ד סלע: "למעסיק יש זכות לא להסכים לבחירת המסלול הזה. בעיקר כאשר מדובר במקרה קיצוני, במשפט יש גם השכל הישר. על פי מבחן השכל הישר, מעסיק צריך בכל זאת להפעיל שיקול דעת במקרים חריגים כאלה. בכל מקרה מומלץ שמקרה חריג כזה ילווה ביועץ הפנסיה".

האם על חברה שאחרה בהפרשות לפנסיה לעובד, וידעה אותו על כך, צריכה לשלם לעובד גם ריבית? עו"ד סלע: "בהחלט כן, יש לשלם לעובד ריבית לפי ריבית חשב. בכל מקרה, גם אם העובדים יודעו על האיחור בתשלומים והם מסכימים, בידיהם הזכות לתבוע את המעסיק".

עוד בעניין חוק הגברת האכיפה של דיני עבודה אמר סלע: "אומרים שאם ניקח סיכונים לא נוכל להגדיל את הסיכוי להצלחה. גם בתחום ניהול עובדים יש סיכונים. אכיפת דיני העבודה מסייעת לא לעבור על דיני העבודה והוא כלי ניהולי טוב, המקטינה את הסיכוי לתבוע מעסיקים.

"כדי להיערך לחוק האכיפה המוגברת בדיני עבודה, יש לערוך מיפוי של החוקים – מהם כל הוראות הדין שחלים עלינו בכל הקשור בדיני עבודה. לאחר מכן יש לערוך השוואה בין מה צריך לבין אילו חוקים מתקיימים בארגון, השוואה בין הצריך למצוי. את הפערים ניתן לסגור בעזרת בנייה של תוכנית עבודה ולוחות זמנים. לאחר מכן יש להטמיע את התוכנית ולוודא שכל העובדים פועלים באופן אחיד.

לבסוף, יש לוודא שהתוכנית מתעדכנת בהתאם להתעדכנות החוקים, כאשר ארגונים מדקדקים וגדולים ימנו עובד שיהיה ממונה על אכיפת דיני העבודה בארגון".

 

לפרטים נוספים בנושא בניית תוכנית עבודה במשאבי אנוש לחצו כאן

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה