ביטוח לאומי יכיר במחלה נפשית כתאונת עבודה

ביטוח לאומי יכיר במחלה נפשית כתאונת עבודה

אחות שלקתה במחלה נפשית בעקבות משמרת של 20 שעות בהן טיפלה בשתי צעירות שלקו בשפעת החזירים, נדחתה ע"י הביטוח הלאומי כנפגעת עבודה. השופט פסק לטובתה

שיתוף

מחלה נפשית כתאונת עבודה

הכרה של המוסד לביטוח לאומי בתאונת עבודה נועדה לסייע לעובד אשר בעקבות תאונה שהתרחשה בעבודה או בעקבות מחלת מקצוע הוא אינו מסוגל לעבוד. ולפצות אותו עבור התקופה שבה אינו יכול להשתכר. תאונת עבודה מתרחשת בעבודה או בדרך למקום העבודה או ממנו.
לאחר מילוי טפסים ובאמצעות צירוף אישורים רפואיים, ניתן להגיש את הניירת לסניף הביטוח הלאומי הקרוב למגורי התובע.

הכרת הביטוח הלאומי במחלות מקצוע (שנקראות גם "מחלות תעסוקתיות") דומה לזו של תאונת עבודה. עובד יהיה רשאי לגמלה, אם ילקה במחלה לפי רשימת המחלות המפורסמות באתר משרד התמ"ת. מחלת המקצוע נגרמת או בעקבות חשיפה מיידית לחומר מסוכן המופיע ברשימת החומרים, או בעקבות חשיפה ממושכת לחומרים. בין מחלות המקצוע לא מופיעה מחלה נפשית או נזק נפשי שנגרם בעקבות העבודה. יתכן מתוך הסבירות כי קשה להוכיח כי אירוע מסוים ולא אחר גרם למחלה נפשית של עובד. רשימת המחלות המוכרות הן אלה הנגרמות מנזקים סביבתיים – כימיים, ביולוגיים ופיזיים.

פסק הדין הבא הכריע כי בהחלט יש מקרים שפגיעה נפשית יכולה להיחשב כתאונת עבודה.

אחות בבית חולים טיפלה במסגרת עבודתה במהלך יום כיפור של שנת 2009 במשך 20 שעות רצופות בשתי חולות צעירות וקשות במיוחד, שלקו בשפעת החזירים. באותה התקופה למחלה לא היה מענה והיא נחשבה לקשה מאוד ואף גורמת למוות. האחות ביצעה את עבודתה תוך חשש רב להידבקות במחלה, על אף שהשתמשה במסכה כדי להגן על עצמה, ולמרות שנחשבה לאחות הבכירה באותה המשמרת: עובדי הצוות הצעירים סרבו לטפל בחולות הקשות מהחשש להידבקות במחלה. בתום המשמרת הארוכה יצאה העובדת אל מכוניתה בחניון והתמוטטה. מאז, לא חזרה לעבודה. היא לקתה בהפרעת חרדה משולבת בדיכאון. היא הגישה תביעה למוסד לביטוח לאומי על מנת שזה יכיר במקרה כתאונת עבודה, אך תביעתה נדחתה. על כן פנתה לבית הדין לעבודה.

במהלך המשפט נטען מצד הביטוח הלאומי כי העובדת סבלה ממתח נפשי במשך זמן רב, עוד בטרם האירוע, והוא הגורם שהביא למצבה.

למרות שמסגרת עבודתה של האחות חייבה התמודדות עם מקרים קשים שופט בית הדין לעבודה בבאר שבע, יוסף יוספי, קבע כי מדובר בתאונת עבודה משום שמדובר במקרה שבו הרבה עובדות חריגות ושונות מהפעילות היומיומית בעבודה:

העובדת שהתה בעבודה 29 שעות, מתוכן עבדה 20 שעות. מדובר בשעות ארוכות מאוד של התמודדות עם מקרה קשה וחריג. היא טיפלה לבדה בשתי החולות, ובנוסף ריחף ענן החשש מההידבקות, מסכנת החיים. לכן העובדת אף התקשתה לנוח בין המשמרות. אלה מוכיחים כי העובדת חלתה כתוצאה ישירה מהעבודה.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה