שיתוף

בית הדין הארצי לעבודה קיבל לאחרונה באופן חלקי תביעה של המעסיק לאיחוד הדיון ב-14 תביעות של עובדות בנושא של תשלום עבור תקופה במהלכה לא בוצעות הפקדות לקרנות ההשתלמות של העובדות.

בית הדין הארצי לעבודה פסק, כי הדמיון החלקי בסוגיות המשותפות המועלות בתביעות, לא מצדיק לצמצם את הגמישות הניתנת לשופט במקרה של איחוד הדיון.

עם זאת, פסק בית הדין, יש מספיק דימיון בין המקרים כדי להצדיק ריכוז התביעות אצל אותו גורם שיפוטי, תוך שימור מרחב הגמישות הדיוני שיש לו כדי לקבוע את דרך ניהולן.

בסופו של דבר קיבל בית הדין הארצי לעבודה את הערעור בחלקו ופסק כך:

הדמיון בשאלות המשותפות חלקי, ואין בו את ההצדקה לצמצם את מרחב הגמישות הדיונית המוקנה לשופט עקב איחוד הדיון.

עם זאת, יש מספיק דמיון בין המקרים כדי להצדיק ריכוזן של רוב התביעות אצל אותו גורם שיפוטי תוך שימור מרחב הגמישות הדיוני המסור לו לקבוע את דרך ניהולן.

בהיעדר הבדלים משמעותיים בשלב הדיוני בו נמצאות התביעות השונות, הרי ששיקול השלב בדיונים אינו מונע ריכוז הדיונים אצל אותו השופט.

לכן, פסק בית הדין, כי הדיון של כ-13 תובעות ירוכז בידי אותו גורם שיפוטי תוך שמירת מרחב הגמישות הדיונית הנתון לו, לקבל החלטות לגבי ניהול ההליכים השונים בהתאם למיטב שיקול דעתו.

התביעה של העובדת ה-14 שונה במעט, אך בהתחשב בכך שטרם הוגש תצהיר עדות ראשית מטעם המעסיק וטרם נשמעו הוכחות, יש מקום שגם תביעה זו תרוכז אצל אותו גורם שיפוטי.

בית הדין הארצי הסביר את החלטתו כך: במקרים בהם יש נקודות שבהן הממשק בין התביעות השונות רופף ומועט, תתברר כל תביעה בנפרד.

כאשר נקודות הממשק בין התביעות השונות הן רבות ומשמעותיות, יש צורך לבחון את האפשרות לאחד אותן או לכל הפחות לרכז אותן בפני אותם גורם שיפוטי.

המטרה העיקרית היא חסכון בזמן ובהוצאות בניהול הליכים, שיש בהם שאלות דומות. יש לקחת בחשבון את המועד שבו הוגשה הבקשה לאיחוד תיקים והשלב שבו נמצא ההליך בכל תיק שלגביו מתבקש האיחוד.

השימוש באיחוד הדיון צריך להתבצע בהתחשב בשלב הדיוני בו מצויה כל תביעה, במקרים בהם מידת הדמיון בשאלות העובדתיות או המשפטיות מצדיקה כריכת התביעות השונות בדיון אחד.

ריכוז התביעות, שמאפשר לקיים דיון משותף כדי לשמוע עדים משותפים או טיעונים דומים, יתקיים רק אם הדבר נדרש, ולא מעבר לכך.

איחוד הדיון מחייב לשמוע בעת ובעונה אחת את התביעות המאוחדות, בעוד שריכוז הדיון אצל גורם שיפוטי אחד מאפשר זאת, אך אינו מעגן ברירת מחדל כזו.

 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה