בין אם זה פשע מאורגן, גנבה בכוונה תחילה, מחלת הקליפטומניה, אופורטוניזם, גניבה מתוך צורך קיומו או רצון להתנקם במעסיק, ואולי מכלול של כמה גורמים גם יחד, העובדים האוסטרליים הצליחו לגנוב מידי המעסיקים שלהם 40 מיליארד דולר במהלך 12 השנים האחרונות.
על פי ידיעה שפורסמה השבוע במגזין משאבי אנוש HC Online, פירמת רואי החשבון המתמחה באיתור זיופים Warfield & Associates, ערכה מחקר ייעודי לגלות את היקף הנזק שנגרם למשק המקומי בעקבות גנבת עובדים.
מהמחקר עולה כי ענף הבנקאות הוא הנפגע הראשי. עובדי הבנקים הוגדרו כבעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר לבצע עבירת גניבה/מרמה/הונאה במקום העבודה. לעומתם, רואי החשבון, המגיעים מרקע דומה (של השכלה פיננסית) הם בעלי הסיכוי הנמוך ביותר להיות מעורבים בפשיעה כלכלית במקום העבודה.
ברט וורפילד, שותף בחברת Warfield & Associates: "עובדי הבנקים מהווים את הסיכון הגבוה ביותר וזה לא מפתיע. יש להם גישה ישירה לכסף והם נתפסים כעובדים איכותיים והמנהלים כמו גם הלקוחות נוטים לתת בהם אמון."
בנוסף לעובדי הבנקים, עובדי המגזר הממשלתי התגלו כבעלי פוטנציאל גבוה אף הם בהיבט של פשיעה כלכלית. לדברי וורפילד, העדר מערכות פיקוח הולמות על עובדי מדינה מותירות גם כן מקום לפשיעה בקרב העובדים, שאף הם נתפשים בעיני המעסיקים שלהם ובעיני הציבור כעובדים אמינים.
במהלך העשור האחרון ניתן היה להבחין בשיטות גניבה באמצעות עזרים אלקטרוניים. הדרך הנפוצה ביותר הייתה העברת כספים של הארגון ו/או של לקוחות שלו לחשבונות בנק פרטיים של העובדים. זו מגמה שהופכת יותר ויותר נפוצה ועל כן – יותר ויותר מדאיגה.
מהמחקר עוד עולים הנתונים הסטטיסטיים הבאים:
- 66% מקרב העובדים שנתפסו בגנבה במקום העבודה הם גברים ו-27% נשים.
- הסכום הגבוה ביותר שגנב עובד עד כה היה 45.3 מיליון דולר.
- ענף הבנקאות הוא הענף החשוף ביותר להונאות וגנבות עובדים עם שיעור פשיעה של 30% ביחס לענפים השונים במשק.
- למעלה מ-50% מגניבות העובדים בעסק היו על רקע התמכרות להימורים והחובות הכבדים הכרוכים בהתמכרויות אלו.
- יותם שטיינמן (צילום עצמי)
למידע נוסף בנושא מבדקי מהימנות ומניעת אובדנים עסקיים בקבוצת מוקד חקירות
ניתן לפנות ליותם שטיינמן – מנהל חקירות ותחום אובדנים עסקיים במוקד חקירות
052-5444633
03-6957277
yotam@moked-pi.co.il