ארבעה מתוך חמישה מועמדים לא מצליחים לעבור בהצלחה את ראיון העבודה. כך טוענת חברת ההשמה הבינלאומית שבסיסה בהולנד, Randstad .
חברת ההשמה מציינת כי תהליך הגיוס לעבודה כיום כולל בממוצע שלושה ראיונות: ראיון עם מנהל משאבי האנוש, עם הממונה הישיר במשרה המוצעת וראיון נוסף עם מנהל המחלקה, שהוא לרוב הפוסק האחרון בסוגיה.
בין הכישורים המכריעים ביכולת להתקבל לעבודה, החברה מציינת השכלה, ניסיון מקצועי ושליטה בשפות. שלושת נתונים אלה הינם המנוע העיקרי שעשוי לאפשר למועמד לעבודה לקלוע באופן מדויק לצרכי משרה מסוימת ולהתבלט מעל יתר המועמדים. נתונים אלה חשובים גם עבור אלה שעובדים. על פי המחקר שלRandstad , כ-57% מהעובדים באירופה שיפרו את השכלתם בשנה האחרונה, במטרה להתאים את עצמם לצרכים המשתנים של שוק העבודה.
"מועמדים לעבודה צריכים להראות מעל הכל ביטחון, חשוב שהמועמד יצליח להעביר את אופיו האמיתי כאדם וכאיש מקצוע במהלך ראיון העבודה", אומר חוליאן ריבאס, מתאם לוגיסטיקה, תחבורה והנדסה בחברת Randstad , בראיון לאתר expansion.com.
"היכולת להעביר את עצמך האמיתי במהלך הראיון חשובה מאוד, בייחוד אם החברה מעוניינת במועמד אבל מציעה הצעת נגד או מנהלת עמו משא ומתן", מוסיף ריבאס.
ריבאס מציין גם כנה נקודות חשובות להכנת המועמד לפני ראיון העבודה והתנהגותו במהלכה. על המועמד להשיג מידע מוקדם על המשרה אליה הוא מכוון ועל החברה, דרכי פעילותה ומצבה הנוכחי. רצוי גם כי יתאים את קורות חייו למשרה המוצעת ויחשוב איזה מין שאלות הוא עשוי להישאל. בתחילת הראיון חשוב לשמור על קשר עין עם המראיין, ללחוץ את ידיו בעוצמה סבירה ולאפשר לו לשאול את השאלה הראשונה ולנהל את מהלך הראיון. על המועמד להיראות רגוע, לענות בצורה מתומצת ובהירה ורצוי גם להראות מידה של התלהבות מהמשרה – אם היא אכן קיימת, מוטיבציה ורוח של שיתוף פעולה.
בכל הנוגע ל"אל תעשה" במהלך ראיון עבודה, ריבאס מציין:
- על המועמד להימנע מלדבר על נושאים שעשויים להביך אותו.
- עליו לענות לנושא השאלה ולא להרחיב מעבר למידה.
- לא להרחיב בנושאים אישיים מעבר לתחביבים ושטחי עניין.
- לא לדבר על שכר בפגישה הראשונה, זה עשוי להצטייר כאילו השכר הוא הפרמטר היחיד שמעניין את המועמד.