אספקטים משפטיים בתחום התגמול ההוני

אספקטים משפטיים בתחום התגמול ההוני

אילו מסים חלים על תגמולים הוניים לעובדים? האם בוחרים תגמולים הוניים המבוססים על שווי החברה או על פי דיבידנדים? כיצד מחשבים שווי של זכויות למניות במועד עתידי? סוגיות משפטיות בתחום התגמול ההוני

שיתוף
עו

עו"ד שחר פורת. צילום עמי ארליך

תגמול הוני לעובדים ובכירים בחברות, הוא מערך חזק מאוד שתפס תאוצה אדירה בשנים האחרונות והוא נועד לייצר תחושת שותפות בין העובדים ובין בעלי החברה, באמצעות הקצאת תגמולים ששווים נקבע על פי הצלחת החברה.

התגמול ההוני מחבר בין ביצועי החברה בטווח הארוך ובין ביצועי העובדים, שהובילו להצלחתה. כאשר החברה משגשגת ומייצרת רווחים לאורך זמן, העובדים זוכים לנתח כלכלי, שמעודד ומניע אותם להמשיך ולנוע קדימה ולהתאמץ לטובת הצלחות נוספות.

שחר פורת, עו"ד ושותפה במשרד הרצוג פוקס נאמן, תספק בהרצאתה בכנס שכר והטבות שיתקיים ב- 13.11 בכפר המכביה, כלים להבנת האספקטים המשפטיים בתחום התגמול ההוני.

משרד הרצוג פוקס נאמן, הוא משרד עורכי הדין הגדול בארץ. הוא קיים מזה 45 שנה וכולל 50 מחלקות ועוד תתי התמחויות שונות. עו"ד שחר פורת,  שותפה במחלקת מסים ומרכזת את נושא תכניות תגמול הוניות לעובדים ובכירים. היא עובדת במשרד 14 וחצי שנים ושותפה בו במשך 6 השנים האחרונות. עו"ד פורת מייעצת בתחום לכל סוגי החברות, החל מחברות סטארט אפ בתחילת דרכן, דרך חברות פרטיות, חברות תעשייתיות, אגודות שיתופיות, חברות ציבוריות ישראליות וגלובליות ואף מספקת ייעוץ לבכירים בתחום הסכמי עבודה ותגמולים.

מה זה בעצם תגמול הוני?

"המטרה של תגמול הוני היא לחבר בין התגמול הכספי של העובדים ובין הצלחת החברה. אם עובד שיש לו שכר חודשי ויעדים אישיים, תורם למכלול הכללי ולהצלחת החברה, החברה רוצה לקשר  את ההכנסה של העובד גם להצלחת החברה והתגמול ההוני הוא הדרך לבצע זאת. ממש כפי שבעלי מניות מקבלים  דיבידנדים ונהנים מהכנסה בעת מכירת מניותיהם כששווי החברה עולה – כך העובדים מקבלים הטבות כלכליות וכספיות המקושרות להצלחת החברה".

אילו הטבות כלכליות העובדים יכולים לקבל במסגרת התגמול ההוני?

"ההטבות יכולות להיות מכל מיני סוגים: מניות, אופציות, זכויות למניות במועדים עתידיים, ובונוסים. גם בונוסים בנויים בצורות שונות, יש בונוסים שבנויים על פי שווי חברה, בונוס דיבידנדים, ועוד".

מהי המורכבות ביישום התגמול ההוני?

"ראשית, בחברות ציבוריות יש שווי כלכלי שניתן לראות מדי יום, אך בחברות פרטיות אין שווי מוגדר בסוף היום וזה יותר מורכב להגדיר את השווי. עריכת תגמול הוני בכללותו הוא נושא מורכב מאוד ולא תמיד מבינים עד כמה. ישנן סוגיות משפטיות רבות בנושא, ולא רק סוגיות של דיני עבודה.

אם לדוגמה, במסגרת התגמול ההוני מספקים לעובד מניה, צריך לדעת מהן הזכויות במסגרת המניה,  מהן המגבלות מבחינת ניירות ערך, מבחינת המס, מבחינת חוק החברות, מבחינת התקנון של החברה. לכל אלו אנו מספקים ייעוץ והדרכה. זו המומחיות שלי ואני עובדת בצמוד למחלקות אחרות במשרד הרצוג פוקס נאמן –  מחלקת דיני עבודה, מחלקת דיני חברות וניירות ערך. ".

אילו חברות בעיקר מספקות לעובדים תגמול הוני?

"זה לא רק חברות ציבוריות כפי שחושבים. אנחנו ראינו חברות תעשייתיות ואף חברות קטנות בבעלות של משפחה או אדם אחד, שמבינות את הערך של התגמול ההוני ברמת שימור העובדים, וגם כן מציעות לעובדים להיות שותפים שלהם. אם אתה שותף אמיתי בחברה, התרומה שלך והמחויבות שלך לחברה משתנה ומשתפרת ולכן יש לזה ערך לכל סוג של חברה".

במה הרצאתך תעסוק?

"ההרצאה תספק קצת כלים ואינדיקציות כדי לדעת לשאול את השאלות הראשוניות הנכונות ומעט מושגי יסוד והבנה של מה זה אומר 'תגמול הוני'. על הסוגים השונים, הדברים שצריך לבדוק, וכל מה שקהל הכנס, אנשי משאבי אנוש ושכר כאחראיים על יישום המדיניות ומנהלים את התהליכים הללו, יבינו במה מדובר. וכמובן להציע להם לקבל את הייעוץ המתאים בצד המשפטי".

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה