"דרושים עובדים צעירים, עדיף לאחר שירות צבאי לעבודה ל …". אם אשאל אתכם כמה עולה לפרסם מודעה הנפתחת במילים אלו, מה תהיה תשובתכם? אני מניח שחלקכם ישיבו: "בעיתון יומי, כמה מאות/עשרות שקלים", אחרים יענו: "הכי טוב באינטרנט, אפשר בחינם" וכך הלאה. ובכן חברים, המחיר של מודעה כזו עשוי להגיע ל – 5,000 ₪. זהו סכום העיצום הכספי אותו צפוי להטיל משרד התמ"ת על מודעות דרושים מפלות.
התוספת לחוק להגברת אכיפה של דיני עבודה מונה כ-50 סעיפים מחוקי עבודה שונים אשר אכיפתם על מעסיקים, מבוצעת מאז חודש יוני שנה זו, באמצעות הליך מנהלי של הטלת עיצומים כספיים. בין ההוראות הללו מצויות גם הוראת סעיף 8 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה והוראת סעיף 11 לחוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות, האוסרות על מעסיקים לפרסם מודעות דרושים מפלות.
מה הבעיה במודעה התמימה הזו?
מודעה הנפתחת בטקסט מהסוג אותו הבאתי לעיל, חשודה בכך שהיא נגועה בכמה סוגים של הפליות – הפליה מחמת מין בכך שהיא מנוסחת בלשון זכר; הפליה מחמת גיל בכך שנדרשים בה עובדים צעירים; הפליה מחמת גזע או לאום או השקפה מכיוון שהגיוס הוא של עובדים לאחר שירות צבאי.
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אוסר על הפליה עובדים או מועמדים לעבודה בשל אחד מאלה: מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, הורות, גיל, גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, השקפה, שייכות מפלגתית או שירות מילואים. החוק קובע, כי מעביד המפרסם מודעת דרושים חייב להפנותה לבני שני המינים. לצד חוק זה ניצב חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות, האוסר על הפלית עובדים או מועמדים מחמת מוגבלותם הפיסית או הנפשית.
מדובר בחוקים המגינים על אחד מן הערכים החברתיים החשובים ביותר – ערך השוויון. על חשיבות הערך היטיב לעמוד הנשיא בדימוס אהרון ברק, בבג"צ פורז – "… הצורך לקיים שוויון הוא חיוני לחברה ולהסכמה החברתית שעליה היא בנויה. השוויון שומר על השלטון מפני השרירות. אכן, אין לך גורם הרסני יותר לחברה מאשר תחושת בניה ובנותיה, כי נוהגים בהם איפה ואיפה. תחושת חוסר השוויון היא מהקשה בתחושות. היא פוגעת בכוחות המאחדים את החברה. היא פוגעת בזהותו העצמית של האדם".
אלא שמשך השנים האכיפה של סעיפי חוק אלו הייתה בעייתית. הפרת הסעיפים הינה עבירה פלילית. הליך פלילי הינו מצד אחד הליך מסורבל המצריך משאבים ניכרים מצד גורמי האכיפה ומצד שני הינו הליך קשה מבחינת תוצאתו למעסיק, המוצא את עצמו לפתע מול אפשרות של הרשעה בפלילים. את זאת אמור לשנות החוק להגברת אכיפה של דיני עבודה.
ומה קורה כשבאמת צריך עובד לאחר שירות צבאי?
בחוקי השוויון קבועים סעיפי "שסתום". סעיפים אלה מאפשרים למעביד להפלות בין עובדים כאשר ההפליה מתחייבת מאופי התפקיד או המשרה. הפליה כזו לא תחשב לפסולה או אסורה.
שימו לב הדגש הינו על המילה "מתחייב" כאשר המשמעות היא שתנאי יוכר ככזה שאינו מפלה אם הוא הכרחי למשרה או לתפקיד.
לתפקיד של הדגמת הלבשה תחתונה מתחייבת לכאורה העסקת אישה. מודעת דרושים הפונה לנשים בלבד ככל הנראה לא תחשב כמפלה. כתבתי "לכאורה" ו"ככל הנראה" משום שבמחשבה נוספת, אולי גם על כך אפשר להתווכח…
מכל מקום, גם בתחום זה של דרישת השוויון בין עובדים ומועמדים לעבודה, צפוי החוק להגברת אכיפה של דיני עבודה, לגרום לשינוי משמעותי.