שיתוף

עובדת שעבדה לפחות שנה רצופה (12 חודשים רצופים) עבור אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות. יודגש כאן כי רק חלק מתקופה זו הוא בתשלום.

עובדת שעבדה פחות מ-12 חודשים אצל אותו מעסיק זכאית לחופשת לידה בת 15 שבועות – שחלקה או כולה בתשלום, בהתאם לתנאי הזכאות של דמי לידה.

נציין, כי עובדת שילדה לפני ה-1 בינואר 2017 היתה זכאית לחופשת לידה של 14 שבועות.

עוד יצויין, כי גברים רשאים לחלוק את חופשת הלידה עם בנות זוגם, ואף לשהות בחופשת לידה חופפת עם היולדת למשך שבוע.

הזכאות לתשלום דמי לידה – לעובדים ועובדות שכירים ועצמאיים – נקבעת על פי התקופה אותם עובדים שילמו דמי ביטוח לאומי.

חשוב להדגיש, כי מעסיק אינו רשאי למנוע מעובדת (או עובד) לצאת לחופשת לידה. בנוסף על כך, למעסיק אסור לפטר את העובדת במהלך חופשת הלידה ובמשך 60 הימים שאחריה.

עובדת שעומדת ללדת יכולה להתחיל את חופשת הלידה שבעה שבועות (מתוך חופשת הלידה) או תקופה קצרה יותר, לפני יום הלידה המשוער, ואת שאר השבועות במסגרת חופשת הלידה שלאחר יום הלידה.

נקודה חשובה: במהלך חופשת הלידה העובדות והעובדים ממשיכים לצבור את הזכויות הסוציאליות המגיעות להם על פי הוותק במקום העבודה.

בתום תקופת חופשת הלידה, רשאית כל עובדת, לקחת חופשה ללא תשלום (חל"ת) במשך זמן השווה לרבע מתקופת עבודתה אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, עד שנה מיום הלידה.

במהלך חופשת הלידה ובמשך 60 יום מסיומה, על המעסיק מאסר לפטר את העובדת.

זאת ועוד, עובדת זכאית לחופשת לידה גם אם העובר או התינוק נפטר לאחר הלידה. חוק הביטוח הלאומי מגדיר 'לידה' כלידת ולד חי – בכל אחד משבועות ההיריון – או לידה לאחר 22 שבועות של היריון.

ולכן, נשים שעברו הפלה או הפסקת היריון אחרי 22 שבועות, נחשבות כנשים שילדו. מכיוון שכך, הן זכאיות לזכויות ולהגנות על ידי החוק כמו נשים שילדו תינוק חי.

בן זוגה של יולדת זכאי לצאת לחופשת לידה ב-3 מצבים:

1 כאשר היולדת מעדיפה לקצר את חופשת הלידה שלה, ובן הזוג מחליף אותה בתקופה שנותרה לאחר שחלפו ששה השבועות הראשונים שלאחר יום הלידה.

2 כאשר היולדת מוותרת על תשלום דמי הלידה עבור השבוע האחרון שבו היתה זכאית להם, ובן הזוג יוצא לחופשת לידה שנמשכת שבוע, ומתקיימת באותם ימים בהם היולדת שוהה בחופשת לידה.

3 כאשר היולדת לא מסוגלת לטפל בתינוק בגלל נכות או מחלה ובן הזוג נמצא איתו ומטפל בו.

מי עוד זכאי לחופשת לידה:

הורים מאמצים, הורים שמקבלים תינוק למשמורת מאם פונדקאית, והורים שקיבלו לאומנה ילד שגילו עד 10 שנים, לתקופה העולה על ששה חודשים.

מי זכאית לדמי לידה ולמשך כמה זמן:

במהלך חופשת הלידה העובדת לא זכאית לתשלום שכר מהמעסיק, אבל עבור חלק מתקופת חופשת הלידה היא זכאית לקבל תשלום דמי לידה מהביטוח הלאומי, על פי התקופה ששולמו עבורה דמי ביטוח לאומי.

עובדת ששילמה דמי ביטוח לאומי עבור עשרה חודשים, מתוך 14 החודשים שלפני יציאתה לחופשת לידה, או עובדת ששילמה דמי ביטוח לאומי עבור 15 חודשים מתוך 22 החודשים שלפני יציאתה לחופשת לידה, זכאית לדמי לידה במשך 15 שבועות מתוך חופשת הלידה.

יצויין, כי עובדות שילדו לפני ה-1 בינואר 2017 היו זכאיות לדמי לידה במשך 14 שבועות.

עובדת ששילמה דמי ביטוח לאומי עבור ששה חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליציאתה לחופשת לידה, זכאית לדמי לידה במשך שמונה שבועות מתוך חופשת הלידה.

במקרה זה, עובדות שילדו לפני ה-1 בינואר 2017 היו זכאיות לדמי לידה במשך שבעה שבועות.

העובדת אמנם אינה זכאית לכל תשלום או דמי לידה עבור השבועות הנותרים של חופשת הלידה (מעבר למספר השבועות שצויין כאן), אבל היא ממשיכה לצבור זכויות סוציאליות שמקורן בוותק במקום העבודה במהלך השבועות הללו.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה