שיתוף

על פניו, הנתון של 60-80 אחוזי כשלון למיזוגים ורכישות היה אמור לגרום לכך שחברות יפסיקו להתמזג ולהרכש. אלא שזה לא קורה ונראה כי רכישות ומיזוגים הם הכרח המציאות.

בעשור האחרון גובר הוויכוח סביב אחוזי ההצלחה של מיזוגים ורכישות, בעיקר משום שמעורבים בכך מיליארדי אירו שמושקעים כל שנה בעסקות אלה של מיזוגים ורכישות.

הסוגייה: למה בעצם עסקאות מיזוגים ורכישות נכשלות או מצליחות היא כיום קריטית יותר מאי פעם.

הלכה למעשה, העובדה שהשווקים מאוד נזילים (בעיקר) בגלל הריביות הנמוכות, יוצרת מצב שבו בשנתיים האחרונות ניתן לראות גל חדש של עסקאות בתחום המיזוגים והרכישות.

אסטרטגיות לצמיחה בלתי אורגנית (על ידי רכישות) הופכות יותר ויותר פופולריות גם בקרב עסקים קטנים ובינוניים.

זאת, בעיקר לאור העובדה שבשנים האחרונות הפכו השווקים שקופים הרבה יותר מבעבר.

בנוסף, גם המשקיעים כבר למודי ניסיון מטעויות העבר והם מגיעים מוכנים יותר לעסקאות אלה. כתוצאה מכך אלה, קל יותר לסגור עסקאות מסוג זה.

אלא שלמרות כל ההתפתחויות והלימוד מטעויות, הנתונים הסטטיסטיים ממשיכים להתעקש, גם במחקרים עדכניים, על אותם שיעורי כשלון של בין 60 אחוזים ל-80 אחוזים מכלל העסקאות.

אחת הסיבות לכשלונות נעוצה בכך שרוב עסקאות המיזוגים והרכישות לא מצליחות לייצר ערך שיפצה על עלות הרכישה כמו גם על השמדת הערך לבעלי המניות (בדרך כלל של החברה הנרכשת).

כלומר, לא רק שרובן המכריע של הרכישות אינן סינרגטיות, הן אפילו לא מייצרות את סכום הערכים שהיו לכל אחת מהחברות טרם העסקה.

אחת הסיבות המרכזיות לכישלונן של כל כך הרבה עסקאות מיזוגים ורכישות היא אי התאמה בין התרבויות של שתי החברות.

לפני שיוצאים לרכוש חברה או להתמזג איתה, יש הכרח לבדוק את התרבויות הארגוניות ולוודא שהן מתאימות זו לזו.

במקרים בהם אין התאמה והעסקה יוצאת לפועל בכל זאת, העובדים של החברה הנרכשת (או גם עובדי שתי החברות בעסקאות של מיזוגים), פשוט לא ישתלבו ויעזבו. ובלי העובדים לא ניתן להצליח במיזוג.

סיבה שנייה היא הצורך שמובנה בתוך כל עסקת מיזוגים ורכישות היא לפטר את עובדי המנהלה בשל כפילויות תפקידים.

כמעט בכל פעם שחברה נרכשת על ידי חברה אחרת, או ששתי חברות מתמזגות, אחת הפעולות הראשונות שמבצעים היא פיטורי צוות המנהלה, ובראשם את אנשי הכספים, מנהלי החשבונות, אנשי תחזוקה וגם אנשי משאבי אנוש.

הפרדוקס הוא, שדווקא באנשים אלה תלויה הצלחת המיזוג. הם אלה שמכינים את המיזוג במשך חודשים ארוכים, והם אלה שפועלים מול החברה הרוכשת או זו שמתמזגת.

אם הם לא יעשו את עבודתם בנאמנות מוחלטת, תוך השקעת מיטב זמנם ומרצם להצלחת המיזוג, המיזוג יכשל.

ואם הם נאלצים לבצע זאת כאשר הם יודעים שברגע שהעסקה תצא לפועל, לא יהיה בהם צורך והם יפוטרו, קשה להני שהמוטיבציה שלהם להצליח תהיה אדירה.

לכן, למכשול המאוד לא פשוט הזה חייבים למצוא פתרון. יש צורך למצוא להם תפקידים בחברה הממוזגת, ואם לא ניתן, יש הכרח לפצות אותם בדרך כלשהי, בין אם על ידי בונוס משמעותי ביותר ופיצויים מוגדלים, או על ידי הענקת אופציות או מניות חסומות לחברה הרוכשת או הממוזגת, או כל פיצוי כספי אחר שיגביר את המוטיבציה של אנשי המנהלה להוליך את העסקה להצלחה.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה