שיתוף

גיל פרישת חובה – שהינו 67 לנשים וגברים כאחד – הוא הגיל שבו מעסיק יכול על פי החוק לחייב את העובד או העובדת לפרוש לגמלאות.

במקרים בהם העובד (או העובדת) מבקש מהמעסיק להמשיך לעבוד גם לאחר גיל זה, המעסיק חייב לשקול את הבקשה בהתאם למצבם הספציפי ותרומתם לחברה, של העובד או העובדת שביקשו זאת.

עם זאת, יש גם עובדים שמעוניינים לפרוש פרישה מוקדמת. הגיל שבו עובדים זכאים לפרוש לפנסיה מוקדמת הוא 60.

במילים אחרות, עובדים המבוטחים בביטוח פנסיוני יכולים לפרוש לגמלאות כבר בגיל 60 ולקבל קצבת פנסיה חודשית, למרות שגיל הפרישה הוא מאוחר יותר.

חשוב מאוד שמנהל משאבי האנוש יידע את העובדים שמעוניינים לפרוש פרישה מוקדמת – כלומר מעוניינים לפרוש בין גיל 60 לבין גיל הפרישה הרשמי – תקטין את סכום קצבת הפנסיה לעומת סכום הקצבה של עובדים שפורשים בגיל מאוחר יותר.

יתרה מכך, העובד והמעסיק יכולים לקבוע בהסכם ביניהם, כי גיל הפרישה המוקדמת יהיה אף נמוך מגיל 60, כל עוד מדובר ברצון של שני הצדדים.

במקרה כזה של פרישה מוקדמת לפני גיל 60, המעסיק חייב לשלם לעובד תשלום קצבת פנסיה חודשי, בהתאם לסכום שנקבע בהסכם העבודה או בהסכם הקיבוצי החל על העובד, עד למועד בו העובד יהיה זכאי לפנסיה מקרן הפנסיה.

נקודה נוספת שיש להסביר לעובדים שפורשים בפרישה מוקדמת היא, שהם יכולים לקבל מענק פרישה מיוחד ו\או פיצויים מוגדלים בסכום חד פעמי.

סכום זה נועד לפצות את העובד על הירידה בהכנסה השוטפת ממועד הפרישה המוקדמת ועד להגעתו לגיל הפרישה הרשמי.

חשוב שמנהל משאבי האנוש יפגיש את העובד שמעוניין לפרוש פרישה מוקדמת עם יועץ פנסיוני, שיערוך עבורו את כל החישובים הנדרשים.

היועץ הפנסיוני יוכל לבדוק את הכדאיות של אופציה זו, לעומת ההכנסה החודשית שהעובד היה יכול להרוויח ממשכורתו אם היה פורש בגיל הפרישה הרשמי, ובהשוואה לחלופות נוספות שהארגון מציע לו.

בנוסף, על מנהל משאבי האנוש להסביר לעובד (או לבקש מהיועץ הפנסיוני שיסביר לו) כל מה שעליו לדעת (במקרה של פרישה מוקדמת וקבלת הסכום החד פעמי) בנושאי מס הכנסה, תשלומים לביטוח לאומי וההפרשות הסוציאליות השוטפות לרבות חלקו של העובד בתשלומים.

כמו כן חשוב להסביר לעובדים שמעוניינים לפרוש פרישה מוקדמת, כי יש להם מעמד מיוחד בעיני רשויות המס, משום שמרגע שפרשו בפרישה מוקדמת, הם כבר לא שכירים ועדיין לא גמלאים. יש לכך השלכות על הפנסיה החודשית נטו לאחר תשלום מס.

נקודה נוספת שעל העובד לקחת בחשבון בעת פרישה מוקדמת היא האיתנות הפיננסית של המעסיק, ובאיזו מידה הוא יכול לממן את קצבת הפנסיה המוקדמת לאורך זמן.

נדיר אמנם שהמעסיק פושט רגל והחברה נסגרת זמן קצר לאחר הפרישה המוקדמת. אבל אם זה קורה, הרי שכתוצאה מכך אין מי שימלא את ההתחייבות לשלם את הפנסיה המוקדמת לעובד שפרש. כאמור זהו מצב נדיר אבל אפשרי  ולכן יש לבחון היטב את האיתנות הפיננסית של המעסיק.

ולבסוף, עובד שמעוניין לפרוש בפרשה מוקדמת צריך לבדוק לפני פרישתו, האם הסכם הפרישה כולל מנגנון לעדכון תשלומי הפנסיה המוקדמת על פי מדד שנקבע מראש (כמו למשל מדד המחירים או כל מדד אחר), כדי למנוע את שחיקת הקצבה.

 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה