אומץ ניהולי מתבטא באומץ לחלוק על הממונים ולעמוד על שלך. ניהול מלמטה מתייחס לאפשרות של העובדים והמנהלים 'לנהל' את המנהלים שלהם בדרכים חכמות שיפיקו הצלחה לכל הנוגעים בדבר. אסף גזית, מנכ"ל חברת "יישומים ואנשים", ילמד את נושא ה'ניהול מלמטה' בסדנה שיעביר בכנס משאבי אנוש השנתי, ב- 31 במרץ.
"הנטייה הטבעית של מנהלים היא 'ליישר קו' עם הממונים" מסביר גזית "הנטייה היא לשאוף לקונצנזוס ולשקט תעשייתי. מעטים המנהלים האמיצים דיים לשחות נגד הזרם, להיות דעתנים, להתעמת עם בעלי שררה ולעתים, להיות מוכנים לשלם מחיר בגין פעולותיהם."
מה כוללות אותן יכולות 'אמיצות' של מנהלים אלו?
"אותם מנהלים אמיצים מספיק כדי לשמור על עקרונותיהם ואמונותיהם ולא 'להתכופף'. יש להם את האומץ הדרוש על מנת ליישם החלטות -מנהלים רבים מקבלים החלטות. הם מחליטים ומכריזים: "נעשה שינוי ארגוני, "נתייעל", "נאכוף נהלים ומשמעת" "נהפוך לארגון רזה", אולם מעטים מיישמים את ההחלטות בפועל כדי ליישם החלטות בשטח, נדרש האומץ לעשות את הצעד הנוסף."
מהי סדנת הניהול מלמטה?
"בסדנה ילמדו המשתתפים כיצד 'לנהל את המנהלים שלהם' – כלומר להשיג את הקשב והמשאבים הניהוליים הנדרשים לטובת קידום המטרות שבמסגרת עבודתם והגדלת ההשפעה האישית על המנהלים הישרים והבכירים. בין היתר הם ילמדו כיצד להשיג קשב ניהולי, כיצד להשיג משאבים ארגוניים, כיצד לקדם מטרות מול הנהלה, כיצד להשפיע על הארגון מלמטה ועוד."
אילו מיומנויות מצריכה אותה השפעה מלמטה על המנהלים שמעליך?
"מנהל זוטר חכם, מנהל ומשפיע על המנהל הבכיר עליו. המיומנויות הנדרשות לכך קשורות בעיקר לזיהוי מקורות ההשפעה על המנהלים בארגון ובבחירת אסטרטגיות וטקטיקות השפעה מתאימות שיסייעו "לנהל" את המנהלים. מנהלים בדרגי ביניים ודרגים זוטרים חשים לעתים רבות חסרי השפעה בארגון בשל מה שהם מכנים "מחסור בסמכויות". אחת הדרכים המשמעותיות להשפיע על סדר היום הארגוני הוא באמצעות 'ניהול מנהלים'."
כיצד לדוגמה ניתן להשפיע על החלטת מנהל בצורה כזו?
"אם לדוגמה נבחנת החלטה בארגון שעשויה להיות לטובתך במידה ותתקבל, אתה תרצה להשפיע על מקבלי ההחלטות על מנת שיקבלו אותה. אתה תוכל להשפיע על ההחלטה שהמנהל יקבל באמצעות כך שתזהה נכון את מה שחשוב לו. האם המנהל האמור מושפע מהפן האמוציונלי? השכלתני? מיחסים בין אישיים? או מטיעונים הגיוניים. האם הוא מושפע מלחצים? או שמא מתכניות עבודה מוכנות? כאשר תזהה את תחומי ההשפעה עליו, תוכל לפעול דרכן.
אם למשל מדובר במנהל שמושפע מהפן האמוציונלי, תוכל לשוחח איתו בגובה העיניים ולהסביר לו עד כמה חשובה ההחלטה הזו עבורך. אם מדובר במנהל שמושפע מהפן הכלכלי, תוכל להסביר לו עד כמה ההחלטה הזו חשובה לצורך חסכון לארגון."
תוכל לתת כדוגמה מקרה של החלטה שנתקבלה בארגון באמצעות השפעה מלמטה?
"מקרה לדוגמה התרחש בארגון, שמנהל האחזקה הצליח להחליף מכונות מסוימות בפס הייצור כיוון שהוכיח שכמות התקלות במכונות הללו עולה באחוזים ניכרים על מכונות מקבילות. כיוון שמנהל האחזקה זיהה נכונה, כי מנכ"ל הארגון מושפע מרציונל בקבלת ההחלטות שלו, הוא השפיע עליו באמצעות תיעוד פעולת המכונות, מיפוי תקלות, מעקב אחר שכיחות התקלות ובניית תכנית עבודה הממחישה למנכ"ל החברה שיהיה חסכון ניכר באמצעות החלפת המכונות הקיימות בחדשות."
ואם זה היה מדובר במנכ"ל רגשי?
"במקרה כזה היה על מנהל האחזקה לפנות למנכ"ל בצורה רגשית. להסביר לי כי חשובה לו דעתו בנושא המכונות, כי הוא סומך על יכולת השיפוט של המנכ"ל ויודע שהוא רוצה את הטוב ביותר עבור העובדים והלקוחות, וממנף את זה משם. ראשית צריך לזהות את המבנה האישיותי של המנהל ולהתאים את סגנון התקשורת שלנו לשלו ולא להפך."
כיצד ניתן לזהות את המבנה האישיותי של המנהל?
"זה נעשה באמצעות תצפית. צריך להביט במנהל, ללמוד אותו ולהבין את נקודת המבט של שלו. אם עובדים יבינו את המנהלים שלהם טוב יותר, הם יצליחו להשפיע עליהם. בסדנה נלמד בין היתר, כיצד לזהות את הסגנון האישי של המנהל שלך ולהתאים את סגנון התקשורת שלנו אליו על פי סגנונו. עוד נלמד על המעצורים המונעים מאיתנו לנקוט עמדה ולהשפיע, אנשים פעמים רבות פוחדים ולא בצדק. הסדנה תספק כלים להתגבר על כך."
אסף גזית פסיכולוג ויועץ ארגוני בעל נסיון של מעל ל- 20 שנה בפיתוח וייעוץ ארגוני. מנכ"ל חברת 'יישומים ואנשים' העוסקת בפיתוח אומץ ניהולי בארגונים.