אבטלה יחד עם חוסר השכלה – מגביר תמותה מוקדמת

אבטלה יחד עם חוסר השכלה – מגביר תמותה מוקדמת

מחקר חדש מצא שנשים מובטלות שלא סיימו בית ספר תיכון מצויות בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת. שאלה שנותרה פתוחה היא מה יש בעבודה שעוזר לנשים להאריך חיים

שיתוף
בריאות

בריאות

מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Health and Social Behavior (בריאות והתנהגות חברתית) הראה שהיעדר תעסוקה, יחד עם עישון, הוא אחד הגורמים לשיעורי תמותה גבוהים מהממוצע בקרב נשים לבנות בארצות הברית שלא השלימו את השכלתן התיכונית.

ממחקרים אחרים כבר ידוע שיש ירידה בתוחלת החיים של נשים לבנות שאינן משכילות, אך לא נמצאה הסיבה לכך. במחקר מהשנה שעברה למשל, נמצא שנשים לבנות שאינן בוגרות בית ספר תיכון "איבדו" חמש שנים מתוחלת החיים שלהן בין השנים 1990 ו-2008. ירידה שכזאת בתוחלת החיים נראתה בפעם האחרונה אצל תושבי רוסיה בזמן הכאוס הכלכלי שהשתרר במדינה לאחר נפילת המשטר הסובייטי. עוד נתון מטריד נמצא במחקר שבוצע באוניברסיטת ויסקונסין ובו התברר שעלה שיעור תמותת הנשים ביותר מ-40 אחוזים ממדינות ארצות הברית מאז תחילת שנות ה-90'.

המחקר החדש, שבוצע במסגרת המרכז ללימודי אוכלוסין ופיתוח באוניברסיטת הרווארד, מצא שני גורמים הקשורים באופן ברור לשיעורי תמותה גבוהים. האחד והבלתי מפתיע הוא עישון, השני והמעניין יותר הוא אבטלה.

התברר שהסיכויים למות בכל שנה נתונה בין 1997 ל-2001 היו גבוהים ב-37 אחוזים יותר אצל הנשים הלא משכילות בהשוואה לנשים שרכשו השכלה. בין השנים 2002 ו-2006 הפער העמיק ונמצא שהסיכון של הלא-משכילות למות גבוה ב-66 אחוזים מזה של המשכילות. הנתונים הופקו לאחר נטרול גורם הגיל.

החוקרים השתמשו בנתונים סטטיסטיים של 47,000 נשים בנות 45 עד 84. הם בדקו כ-13 גורמים כדי לראות איזה מהם גורם לפער באחוזי התמותה. עוני, השמנת יתר חולנית, בעלות על בית, מצב משפחתי וצריכת אלכוהול הם בין הגורמים שנבדקו.

תחושת מטרה היא אולי התשובה

אולם, הגורמים שצוינו לעיל התגלו כבעלי השפעה קטנה. עישון לעומת זאת היה כמובן גורם חשוב, ולהפתעתם של החוקרים גם לאבטלה הייתה השפעה דרמטית, אפילו לאחר שהופעלה שליטה סטטיסטית על גורמים שתעסוקה משפיעה עליהם, כמו הכנסה וגישה לשירותי בריאות.

יותר משסיפק תשובות, המחקר העלה שאלות, בעיקר מדוע מצב תעסוקתי משפיע על הבריאות. החוקרים מצאו עדות מסוימת לכך שמשרה מספקת יתרונות לא מוחשיים שעשויים לשפר את הבריאות, ביניהם תחושת מטרה ושליטה בחיים וכן רשתות חברתיות (לא במובן האינטרנטי) שמגינות מפני בידוד חברתי. החוקרים ציינו שלא נמצאו עדויות לכך שהקשר בין אבטלה לחולי נובע מכך שמחוסרי העבודה מצויים במצב זה בגלל שהם חולים.

השערה אחרת היא שהנשים שאינן עובדות, קבוצת מיעוט לעומת המצב שהיה לפני 50 ו-60 שנים, באות מרקע משפחתי ושייכות למעמד כלכלי שקשורים למצב בריאותי נחות.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה