עמותת סיכוי שיגרה לפני מספר ימים מכתב בהול לשכר הכלכלה, אריה דרעי, לבקש את התערבותו הדחופה בגל הפיטורים של עובדים ערבים במשק. "אנו פונים אליך לאור תקופת ההסלמה הביטחונית והפוליטית של השבועות האחרונים המתאפיינת, בין השאר, בהתלהטות הרוחות במרחב הציבורי בכלל ובמרחב הווירטואלי בפרט", נאמר במכתב. "בתקופה זאת עובדים ערבים רבים נפגעים במקום עבודתם. טווח הפגיעה הנו החל מהטרדות מילוליות וכלה השעיות ופיטורים, לעתים באופן שרירותי ומיידי, לעתים בשל עמדות והתבטאויות פוליטיות לגבי ההסכמה הנוכחית והקונפליקט הישראלי-פלסטיני בכלל ולעתים על רקע היותם ערבים בלבד".
עמותת סיכוי היא ארגון יהודי-ערבי משותף, הפועל למעלה מ-20 שנה לקידום שוויון זכויות מלא בין אזרחיה הערבים והיהודים של מדינת ישראל ומקדם שותפות יהודית-ערבית במגוון רחב של נושאים וסוגיות ברחבי ישראל. לדברי העמותה, התופעה הולכת ותופסת תאוצה באמצעות דפי פייסבוק המוקדשים לאיתור עובדים ערבים אשר הביעו עמדות פוליטיות שונות, תוך חשיפת פרטיהם ודרישה לפיטוריהם המיידיים.
"אנו עדים גם לקריאות פומביות של מובילי דעה ואישי ציבור – חלקם אף עובדי מדינה – הקוראים להפסיק את העסקתם של עובדים ערבים", צוין במכתב. "תופעה זו של פיטורי עובדים ערבים מהווה לא רק פגיעה בעובדים עצמם, אלא אף פגיעה במטרת הממשלה של שילוב החברה הערבית בכלל, ונשים ערביות בפרט, בשוק התעסוקה".
העמותה פנתה לשר דרעי כמי שהציג את עצמו כנציגם של 'השקופים', וביקשה ממנו לפעול באופן מיידי "כדי שטפטוף אירועים זה של פיטורי עובדים ערבים לא יהפוך לנחשול של ממש". זאת, באמצעות הבהרה פומבית עבור מעסיקים שחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה אוסר על מעסיק להפלות בין עובדיו ובכלל זה בפיטורים מחמת לאום, השקפה, או השתייכות מפלגתית. "עובד אשר מבטא עמדה פוליטית כאדם פרטי, וגם אם עמדתו בלתי מקובלת ואף בלתי נסבלת, יכול להיות מפוטר רק אם מדובר בהתבטאות אשר פוגעת באופן ישיר בתפקודו המקצועי, וגם אז יש לערוך הליך משמעתי מסודר, אשר יוביל, או לא, לפיטורין", מזכירה העמותה.
"סכנה זאת של שליטה פוליטית באמצעות גדיעת מקור פרנסתו של אדם מוחרפת שבעתיים בשל העובדה כי כל מקרי הפיטורים בקיץ שעבר ובתקופת ההסלמה הנוכחית היו של עובדים ערבים אשר התבטאו באופן שאינו מקובל ציבורית, ואנו לא מכירים ולו מקרה אחד של עובד יהודי אשר פוטר באותן נסיבות", אומרים בסיכוי. "זאת, על אף כי האמירות הקשות נאמרות הן על ידי יהודים והן על ידי ערבים. יש לציין כי דרישה זו להגן על זכויותיהם של העובדים על פי חוק, לא משקפת כל הזדהות של עמותת סיכוי עם עמדה או התבטאות כזו או אחרת שהם ביטאו".