"האתגר הגדול ביותר בתחום של העסקת עובדים סינים בכלל ובעידן הדיגיטלי בפרט, הוא כיצד לשמר אותם בחברה, לאור המורכבויות הרבות המאפיינות את שוק העבודה הסיני בתחום שימור עובדים", דברים אלה אומר טל גל-און, יועץ תרבות עסקית בסין, ומנחה בחברת בארי כץ בראיון ל-HRus. גל-און מלווה את החברות המובילות במשק בנושא קשרי העבודה עם סין. בנוסף, הוא מייסד האפליקציה המובילה בישראל ללימוד סינית בשם: "פשוט סינית". האפליקציה הינה מיזם משותף עם סטארט אפ סיני שממוקם בעמק הסיליקון הסיני, בבייג'ינג.
השיחה עם גל-און מתקיימת לקראת הרצאתו בנושא: הכשרת עובדים סינים בעידן הדיגיטלי", אותה ישא בכנס ההדרכה השנתי של HRus שיתקיים ב-13 בנובמבר בכפר המכביה. נושא הכנס השנה הינו: מהפיכת הלמידה הדיגיטלית בארגונים.
"הכשרות לעובדים יכולות להיות כלי מצויין לשימור עובדים סינים בחברות מערביות בכלל, וחברות ישראליות בפרט, הנמצאות בתחרות גבוהה עם החברות הסיניות על כשרון מקומי", מסביר גל-און. "בימים אלה עוברת סין מהפך דיגיטלי בכל תחומי החיים. עולם העסקים הסיני כמובן לא נותר אדיש, ובנוף הסיני העסקי מתרחשים כיום שינויים מהירים ותכופים ביותר.
"מגמה זו יצרה מצב בו למשל ספרי הלימוד בתוכניות ה-MBA בסין אינם מספיקים לעמוד בקצב ה-case studies שמתרחשים כעת בסין, כאשר חלקם נמצאים ברגעים אלה ממש בהתהוותם. מגמה זו תופסת תאוצה בעיקר בגלל הנוף העסקי הצעיר יחסית של סין. שכן, פתיחתה הממשית של סין המודרנית לעסקים בינלאומיים החלה רק לפני כארבעים שנה".
לדברי גל-און, "במהלך ההרצאה בכנס, נבחן דוגמאות לשימוש בפלטפורמות סיניות עדכניות, המשמשות את העובדים הסינים ללימוד. כמו כן, נכיר את האפליקציה שמחליפה במהירות את ספרי הלימוד בתוכניות ה-MBA בסין, ונבין כמה אלמנטים תרבותיים המשפיעים במידה משמעותית על הלמידה בסין. זאת ועוד, נבחן גם איך ניתן למנף את האלמנטים התרבותיים הללו לשם פיתוחם ושימורם של עובדים סינים בארגון".
למה חשוב כל כך לעסוק בנושא שימור העובדים הסינים ופיתוחם על ידי למידה ארגונית?
"הצורך לשמר את העובדים הוא ברור כמובן. אבל לעיסוק בסוגייה זו יש חשיבות יתרה במיוחד בסין, משום ששיעור שימור העובדים בסין הוא נמוך מאוד בכל קנה מידה עולמי. בפרט כאשר מדובר בעובדים שהינם דוברי אנגלית ויש להם כבר כמה שנות ניסיון מקצועי.
"לכן, פרט לתמריץ הכלכלי שמוצע לעובדים כדי שיעברו לארגון אחר, דבר שמקשה מאוד על התחרות על עובדים מול החברות המקומיות, חיוני למצוא תמריצים אחרים, שיגרמו לעובדים הסינים לרצות להשאר בארגון שלנו. גם החברות הסיניות המקומיות מתמודדות עם האתגר שבשימור עובדים, אבל חברות בינלאומיות חוות אותו ביתר שאת, בעיקר לאור התעשרותן של המתחרות הסיניות".
גל-און מסביר, כי "בוגרי אוניברסיטאות העילית בסין 'נחטפים' על ידי שוק העבודה, מייד עם סיום התואר. זה יוצר מצב של תחרות מאוד אינטנסיבית על מאגר כישרונות שלכאורה נתפס כרחב מאוד, אבל בפועל, בשל נוכחותן של כמעט כל החברות הגדולות בעולם בסין, יש עדיין תחרות גדולה מאוד על טאלנטים בתחומים המבוקשים, על אחת כמה וכמה באיזורי הביקוש הגבוהים של חברות מערביות, כמו בייג'ינג, שאנגחאי ושנג'ן".
אילו מיומנויות זוכות לביקוש הגבוה ביותר מצד העובדים הסינים בסין?
"המיומנות הנדרשת כיום על ידי עובדים סינים יותר מכול, היא לימוד האנגלית. עם זאת, יש גם דגש רב על הכשרות טכניות שהעובדים מעוניינים בהם. לעיתים הם מחפשים בעצמם את ההכשרות הטכניות, וכדי לענות על הביקוש, חלק מהארגונים מספקים להם את ההכשרות הללו. יש לציין כי קיימת פתיחות רבה ללימוד בסין, וכל מיומנות או הדרכה הנתפסת ככזו שתסייע לעובד להתקדם בשוק העבודה וברמה האישית תתקבל בברכה".
לדברי גל-און, "כאן חשוב להתגבר על כמה אתגרים. ראשית, איך מכשירים עובדים ממרחק רב כל כך. שנית, יש אתגרים הנובעים מסוגיות תרבותיות, כמו למשל מתן משוב, דירוג העובדים, חשיבות של הסמכה רשמית ותעודות רשמיות ועוד. אתגר נוסף נובע מהצורך לייצר מצב של מוטיבציה של העובד להשאר בחברה, מוטיבציה שלא תהיה מקושרת ישירות לתמריץ הפיננסי הבעייתי".
למה כל כך חשוב להתמודד עם האתגרים האלה בדרך הנכונה ביותר?
"כל הנושא של העלאות שכר בסין הוא מלחמה אבודה, כי תמיד יהיה מישהו שינסה לחטוף את העובדים הטובים בעזרת עוד כמה מאות דולרים. לכן יש למצוא את הגורמים האחרים שיגרמו לעובד לרצות להשאר בחברה, מעבר לשכר".
טל גל-און מלווה ב-13 השנים האחרונות חברות ישראליות הפעילות בסין במגוון ממשקים. הוא התגורר במשך מספר שנים בסין ובטייוואן, והוא דובר, קורא וכותב מנדרינית.
זאת ועוד, טל גל-און מלווה חברות ישראליות בעבודה עם סין, מכשיר צוותים ישראלים לעבודה שוטפת עם הסינים; מייעץ לארגונים וסטארט אפים שמגייסים כספים ממשקיעים סיניים; מסייע לחברות פרטיות ועמותות בשלבים של טרם תחילת המשא ומתן עם הצד הסיני, במהלך המשא ומתן ולאחריו.