שיתוף

בין מכלול הסוגיות העולות בנושא הזכויות הסוציאליות לאנשי מכירות, שחלק משכרם הקובע הוא עמלות, יש שתי סוגיות מאתגרות לגבי אופן חישוב שכרם: איך מחשבים דמי מחלה לאנשי מכירות ששוהים בימי מחלה ואינם מבצעים עסקאות (בימי מחלתם), ואיך מחשבים את הגמול המגיע להם עבור שעות נוספות.  

בעקרון, עמלות המכירה שמקבלים אנשי המכירות מהוות חלק מהשכר הקובע לחישוב כל התנאים הסוציאליים, לרבות דמי חופשה, פיצויים, הודעה מוקדמת לפני פיטורים הפקדות לפנסיה דמי מחלה, שעות נוספות וכל שאר הזכויות סוציאליות, כפי שכתבנו בכתבה: עמלות מכירה נחשבות לצורך זכויות סוציאליות, בניגוד לפרמיות ובונוסים.

עוד כתבנו, כי עובד לא רשאי לוותר על הזכויות הסוציאליות המגיעות לו על פי דין, הנובעות מסכומי עמלות המכירה שקיבל.

אלא שכאמור, אחת הסוגיות שעולות מכך היא, איך מחשבים את דמי המחלה. בעקרון, דמי מחלה צריכים להיות משולמים בגובה שכר העבודה הרגיל שהעובד היה זכאי לקבל אילו המשיך בעבודתו.

לכן, לצורך חישוב שכרו היומי הרגיל של עובד ששכרו מורכב משכר בסיס ועמלות, בסיס החישוב צריך להיות ממוצע השכר היומי המורכב משכר בסיס פלוס עמלות, שקיבל העובד בשלושה החודשים שקדמו לחודש בו הוא היה בימי מחלה.

אלא שעל פי החוק, ימי המחלה הראשונים, מלכתחילה אינם משולמים במלואם. עבור יום המחלה הראשון העובד אינו זכאי לשכר כלל, עבור יום המחלה השני והשלישי העובד זכאי ל-50% משכרו היומי הרגיל. מהיום הרביעי ואילך זכאי העובד ל-100% משכרו היומי הרגיל.

לדוגמה, נניח שעובד שמועסק חמישה ימים בשבוע, היה חולה במשך ארבעה ימים בחודש מסויים.

נניח ששכרו, המורכב משכר בסיס פלוס עמלות, בשלושה החודשים שקדמו לחודש בו היה חולה, היה 27 אלף שקלים.

כלומר, שכרו החודשי הממוצע (כאמור, שכר פלוס עמלות) היה 9,000 שקלים. מספר ימי העבודה בחודש לעובד  שמועסק חמישה ימים בשבוע הוא 21.66.

לכן, שכרו היומי לצורך חישוב דמי מחלה הוא 9,000/21.66 כלומר 415.5 שקלים ליום.

מכאן שחישוב שכרו בימי המחלה יתבצע כך: עבור יום המחלה הראשון, העובד אינו זכאי לתשלום. עבור הימים השני והשלישי למחלתו העובד זכאי לדמי מחלה בגובה 50% מערך יום העבודה הרגיל, כלומר 207.75 שקלים ליום. עבור יום המחלה הרביעי זכאי העובד לדמי מחלה מלאים בסכום של 415.5 שקלים.

סוגייה מסוג אחר היא סוגיית השעות הנוספות. כלומר, לפי איזה חישוב צריך המעסיק לשלם לעובד ששכרו מורכב משכר בסיס פלוס עמלות, עבור עבודה בשעות נוספות.

בעקרון, עובד המועסק בשעות נוספות זכאי לתוספת של 25% מערך שעת עבודתו הרגילה, עבור השעתיים הנוספות הראשונות, ולתוספת של 50% מערך שעת עבודתו הרגילה עבור יתר השעות הנוספות. עובד המועסק בשעות המנוחה השבועית זכאי לתוספת של 50% מערך שעתו הרגילה.

בנושא זה קיים כיום ספק האם יש פסיקה מחייבת לגבי השאלה האם עמלות מכירה הן חלק מהשכר שממנו מחשבים את גמול השעות הנוספות וגמול העבודה במנוחה השבועית.

לפי עמדת בית הדין הארצי לעבודה, לא ניתן לקבוע באופן גורף כי עמלת מכירה היא חלק מהשכר הרגיל לצורך חישוב גמול השעות הנוספות וגמול העבודה במנוחה השבועית וכי יש לבחון כל מקרה לגופו בהתאם לכמה שיקולים שהשלושה העיקריים שבהם הם:

1 האם משולמת עמלה עבור כל עסקה שאיש מכירות מבצע או רק עבור עסקאות שמעבר לרף מסוים.

2 האם מדובר בעסקה הניתנת לאיתור בזמן ובמקום (כלומר באיזה יום ובאיזו שעה בוצעה) או שמדובר בעסקה מתמשכת על פני פרק זמן ארוך.

3 האם כל שכרו של העובד מורכב מעמלות.

 

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה