משבר הקורונה שהביא למיליון מובטלים וגרם להרבה מאוד חברות, גדולות כקטנות, להגיע למצב בו הן נאלצות לפטר עובדים ולקצץ בכל סוגי העלויות האפשריים, עשוי גם להאיץ את כניסתם של הרובוטים אל שוק העבודה.
מדו"ח שערכה לפני כארבע שנים חברת המחקרים האמריקאית McKinsey Global Institute עולה, בין השאר, כי עד שנת 2025 יעברו כמעט מחצית מהתפקידים והמשרות מבני האדם לידי רובוטים.
כעת, כאשר העולם העסקי, לרבות מפעלי ייצור רבים עצרו מלכת למשך כמה חודשים בגלל נגיף הקורונה, וכאשר עדיין לא רואים את הסוף, יתכן שכניסתם של הרובוטים למקומות העבודה תהיה מוקדמת יותר.
בסיכומו של דבר, כל ארגון יצטרך לחשוב מחדש על כל נושא העסקת העובדים, איך להעסיק את העובדים ובאיזו מידה להעסיקם מהבית.
במילים אחרות, אם נגיף הקורונה הנוכחי אינו תופעה חד פעמית ומהווה סימן לבאות, הרי שארגונים רבים יצטרכו לעשות חשיבה מחדש לגבי הדרך בה הם יפעלו בעתיד.
אחת הדרכים להיערכות כזאת היא לבסס את העבודה שדורשת המצאות פיזית של עובדים במקום העבודה, על רובוטים ובינה מלאכותית.
כך, במקום שהעובד ימצא פיזית במקום העבודה, הוא יוכל לפקח על הרובוטים מרחוק, גם מביתו.
מסקר שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה לפני כשלוש שנים, בנושא השפעת טכנולוגיית האוטומציה על ארגונים ומעסיקים עולה, כי כ-45% מבכירי ענף ההייטק וכ-36% מבכירי חברות בשאר הענפים שנבדקו, סבורים כי בעוד פחות מחמש שנים, יחליפו מכונות את רוב התהליכים בחברה אותם מבצעים כיום בני אדם.
כ-53% מהבכירים ציינו כי החברות שבניהולם נערכות כראוי בכל הנוגע לשדרוג הטכנולוגי המתבקש.
כ-45% מהבכירים השיבו כי הם נערכים במידה מספקת בתחום פיתוח מוצרים או תהליכים חדשים.
לגבי הסוגייה של שינוי דפוסי עבודה השיבו כ-45% מהבכירים כי מתבצעת היערכות מספקת.
כ-37% מהבכירים השיבו כי יש היערכות במידה מספקת על ידי הכשרה מחדש של עובדים קיימים וכ-37% נוספים טענו כי קיימים אימוץ ורכישת טכנולוגיות חדישות שלא פותחו בחברה.
כ-57% ממשתפי הסקר אמרו כי יש הערכות מספקת על ידי קליטת טכנולוגיות.
כ-44% מהבכירים בענף ההייטק וכ-60% מהבכירים בשאר הענפים צופים כי מצבת העובדים בחברה תקטן עם עליית השימוש במערכות אוטומטיות של האינטרנט של הדברים (IoT).
בנוגע לעבודה מהבית, מבצעי הסקר הגיעו למסקנה כי בחברות ההייטק ניכרת הסתגלות לדפוסי העבודה החדשים, הכוללים גם עבודה מהבית.
כ-34% מהבכירים בחברות הייטק השיבו שמקובל בקרב דרג ההנהלה לעבוד לפחות יום בשבוע מהבית. זאת, לעומת כ-16% בקרב משתתפי הסקר בשאר ענפי המשק.
מהסקר עולה, כי גם בענף הייטק יש גם לעובדים שאינם מנהלים יותר אפשרויות של עבודה מהבית.
כ-12% מחברות ההייטק מאפשרות לעובדיהן לעבוד לפחות יום בשבוע מהבית וכ-19% מחברות ההייטק מאפשרות זאת בעיקר לאימהות לילדים מתחת לגיל 18.
לעומת זאת, בשאר ענפי המשק רק כ-10% מהחברות מאפשרות עבודה מהבית לפחות יום בשבוע ורק כארבעה אחוזים מהחברות מאפשרות זאת לאימהות לקטינים.
כל זה היה לפני כשלוש שנים. יתכן מאוד שכעת, בהנתן המשבר העמוק, חברות יצטרכו לעשות חשיבה מחדש גם לגבי העסקת עובדים מהבית ולהגביר את קצב המעבר לעבודה מהבית, לא רק כהטבה לבכירים אלא כחלק משגרת העבודה.