בהתאם לרפורמה יוגדרו שתי קרנות פנסיה אשר יציעו לכלל העובדים במשק אפשרות להצטרף בדמי ניהול מוזלים. הרפורמה תביא להוזלת דרמטית בדמי הניהול, לשיפור איכות השירות ולהגברת התחרות בשוק החיסכון הפנסיוני
שר האוצר, משה כחלון והממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, קיבלו היום אישור מבג"צ לקביעת קרן ברירת מחדל. זאת לאחר שבג"צ דחה את עתירתן של חברות הביטוח למנוע את המהלך.
בהתאם לרפורמה, המעסיקים והעובדים במשק אשר נמנעו מלבחור קרן פנסיה יוכלו להצטרף לקרן ברירת מחדל אשר תיקבע על ידי הממונה על שוק ההון.
עוד שופטי בית המשפט העליון ציינו בפסק הדין כי המדינה אחראית לדאוג לרווחתם של העובדים בתקופה הפרישה. לכן בסמכותה של הממונה על שוק ההון לקבוע הוראות אשר יטיבו את מצבם של עובדים.
על מנת לאפשר למדינה להפיק לקחים מהתהליך נקבע בפסק הדין כי קרנות ברירת המחדל יוגדרו לתקופה של שנתיים.
בעקבות ההחלטה צפויה הממונה של שוק ההון לצאת בימים הקרובים בהליך חדש לבחירת קרנות ברירת המחדל. עובדים המצטרפים לקרנות הללו יהיו זכאים להטבה בדמי ניהול למשך תקופה של 10 שנים ממועד הצטרפותם. במטרה לאפשר כניסת שחקנים חדשים לשוק החיסכון הפנסיוני, הנשלט כיום על ידי 5 קרנות בלבד, ניתן יתרון לגופים המנהלים קרנות פנסיה אשר נתח השוק שלהן קטן מ-5%.
אם המעסיק יבחר לא לצרף את עובדיו לקרן שנבחרה בהליך שערכה הממונה, יהיה עליו לקיים הליך תחרותי לבחירת קרן פנסיה לעובדיו. ההליך התחרותי מבטיח לכל הגופים בשוק החיסכון הפנסיוני הזדמנות שווה לזכות, בהתאם לקריטריונים הכוללים דמי ניהול נמוכים, תשואה גבוהה ושירות איכותי. ההליך התחרותי יאפשר לכל קרן לזכות בהליך הפנסיוני של המעסיק, יגביר את השקיפות ויצמצם ניגודי עניינים אפשריים. נוסף על כך, קביעת קריטריונים אחידים בהליך התחרותי תייצר תמריץ לקרנות הפנסיה לשפר את איכות השירות ואיכות ניהול ההשקעות עבור כלל עמיתי הקרן.
הרפורמה של האוצר נותנת לראשונה מענה למאות אלפי עובדים במשק המשלמים כיום דמי ניהול מקסימאליים – 0.5% מהצבירה ו-6% מהתגמולים. רוב העובדים האלו אינם מאוגדים ולכן יכולת המיקוח שלהם נמוכה. גביית דמי ניהול בשיעור מקסימאלי פוגעת בהכנסה של העמית בפרישה.