מועצת עיריית חולון אימצה לפני מספר ימים את מסקנות הוועדה לענייני ביקורת שהועברו לאישורה והתבססו על דוח מבקר העירייה לשנת 2014 שחשף רישום כוזב של שעות רבות בטופס דיווח הנוכחות של כמה מעובדי התברואה – כך דיווח היום (א') MyNet. מהעירייה נמסר שבמידה ויתעורר חשד לפלילים או יימצא הבסיס לכך, העירייה תפעל על פי הדין המחייב אותה.
מדוח המבקר עולה כי לכל טופס דיווח נוכחות של עובדי התעבורה צורף עמוד נוסף תחת הכותרת "לפני פריסה". מכיוון שהיו שעבדו 3, 4 ו־4.5 משמרות ביום, דבר הנאסר על ידי החוק, הם פרסו מחדש את המשמרות בסוף כל חודש.
קרה אף ששני עובדים הועסקו במשמרת שבה אמור היה לעבוד עובד אחד בלבד, ועובדים דיווחו שעבדו 1,000 שעות בחודש, היקף שעות שאינו מתאפשר גם אם עובדים ללא הפסק במשך כל שעות היממה.
עוד חושף הדוח כי עובדים שהפסיקו לעבוד באמצע יום העבודה בכל זאת קיבלו שכר מלא, והעובדים שהחליפו אותם קיבלו שכר בשיעור של 150% עבור משמרת שנייה, וכך למעשה עובד קיבל עבור משמרת אחת שכר הגבוה פי 2.5 מהשכר לו הוא זכאי.
לדברי המבקר, שכרו של עובד עירייה לפינוי אשפה עובד על פי 2.5 מהתשלום לעובד קבלן, שנמצא יעיל יותר בעבודתו. המבקר אף הדגים זאת באמצעות מספרים, וכך, למשל, כ-46 עובדים המפנים פחים ו־14 נהגים מפני יחד 6,862 פחי אשפה, ואילו 12 עובדי קבלן ו-4 נהגים מפנים 6,500 פחים.
ההסבר שהציג המבקר לשכר הגבוה של כמה מעובדי אגף התברואה, שעומד על כ־35 אלף שקל בחודש, היה הסכמי שכר עתיקים ששרדו משנות ה־70. לדבריו ניתן להפעיל מול עובדים אלה מנגנון של פרישה מוקדמת, כיוון שמרביתם חצו את גיל 55.
"הוועדה מבקשת להדגיש את הצורך הדחוף בתיקון כל הממצאים החמורים בדוח", כתב במסקנות הוועדה י"ר ועדת הביקורת, חבר מועצת העיר עזרא סיטון, "יש לבחון משפטית את כל הממצאים בדוח, ובכללם פריסת המשמרות וביצוע התשלומים העודפים מעבר לתקן, לתקציב ולהנחיות אגף משאבי אנוש".
מועצת העיר אישרה את ההמלצות והעירייה התחייבה לתקן את הליקויים."מזעזע לראות שהעירייה מתנהלת כבר שנים ארוכות באי סדרים שמאפשרים לעובדיה להצהיר על דיווחי עבודה כוזבים ולפרוס משמרות שלא כחוק לכאורה", אמר חבר המועצה מורן ישראל (סיעת 'צעירים'), שדרש לנקוט באמצעים משפטיים בעקבות ממצאי הדוח.
האחריות על איתור כשלים מסוג זה מוטלת על כתפיהם של אנשי משאבי אנוש בכל חברה וחברה. אין מדובר בהתנהלות נקודתית או חד פעמית, כי אם בנוהג שהשתרש היטב והפך להיות חלק מהתרבות הארגונית.
גיוס נכון ויעיל של העובדים ויצירת מחויבות של עובדים קיימים כלפי הארגון עשויה למנוע מלכתחילה התנהלות שכזו. בכוחו של בניית מנגנון פיקוח ובקרה על היקף העבודה ועל רמת התפוקה לא רק לאתר כשלים אלו, אלא אף למנוע אותם מלכתחילה באמצעות הרתעה.