אם תהיתם לרגע מאיפה למועמדים האלה יש את החוצפה לבקש שכר מופרז ולא ריאלי עבור המשרה, אז כאן תמצאו את התשובה. אם תהיתם איך זה שלמועמד יש בטחון מלא להגיד משהו בסגנון "חברים שלי עוסקים בתחום וברור לי שזה השכר הממוצע", כאן תמצאו את התשובה. אם תהיתם מדוע העובדים שלכם מחפשים עבודה מאחורי גבכם, מתוך אמונה מלאה שבעבודה הבאה הם ירוויחו הרבה יותר, המשיכו לקרוא.
סקר חדש שנערך על ידי חברת LondonOffices.com, שבו השתתפו אלפי עובדים (!) ושפורסם באתר hrgrapevine, מראה שאחד מכל שלושה עובדים שיקר/משקר לגבי שכרו. העובדים שהשתתפו בסקר ציינו שהם מנפחים/מקפיצים את השכר שלהם במסגרת שיחות עם חברים ובני משפחה על מנת ליצור את הרושם שהם מרוויחים יותר מכפי שהם מרוויחים בפועל. המטרה של כולם אחידה – העובדים שמשקרים לגבי שכרם (תוך הקפצת השכרכלפי מעלה), עושים זאת כדי לעשות רושם.
עד כמה העובדים מתביישים בשכרם?
על פי הסקר, 34% מקרב העובדים אמרו לחבר או קרוב משפחה שהשכר שלהם גבוה יותר מגובה השכר בפועל. בקרב העובדים ששיקרו, 13% העלו את שכרם באופן משמעותי.
54% מקרב העובדים אמרו שהם אינם חשים בנוח לדבר על השכר עם חברים ובני משפחה.
48% מקרב העובדים מוכנים לחשוף את שכרם האמתי רק בפני אנשים שעליהם הם סומכים באמת.
נתון נוסף שעולה מהסקר הוא שעובדים צעירים ו/או עובדים חדשים הינם בעלי סיכוי גבוה יותר לשקר לגבי שכרם מאשר עובדים בוגרים וותיקים.
המגמה הבולטת ביותר בסקר הינה ש-88% מקרב העובדים חשים לא בנוח לדבר על שכרם/ לחשוף את שכרם בפני עמיתים למקצוע.
כיצד העובדים שמשקרים לגבי שכרם מתרצים את השקר?
התירוצים השכיחים ביותר הינם:
– שיקרתי לחברים שלי כי אני יודע שהם מרוויחים הרבה יותר.
– אולי הגזמתי קצת לגבי השכר אבל רק בשיחות חולין עם חברים.
– שיקרתי כי אני יודע שלאנשים שאיתם דיברתי אין דרך לגלות את גובה השכר האמיתי.
עובדים ומועמדים משקרים לנו. אנחנו יודעים את זה כבר שנים. אנחנו מודעים לשקרים והגזמות בקורות החיים. אנחנו לוקחים בחשבון שקרים בדיווח על ימי מחלה (אחרי הסילבסטר, בט"ו בא"ב ובימים הגשומים שבהם לא באמת מתחשק לצאת מהבית). אנחנו יודעים שהעובדים משקרים פה ושם. חלק מהשקרים מזיקים ואף מסוכנים לארגון (לדוגמה כשעובד מעיד על עצמו שהוא בעל תואר או השכלה מקצועית הנדרשת לתפקיד).
ישנם שקרים שעליהם אנחנו מבליגים, אולי אפילו בחיוך סלחני (כמו יום מחלה של מישהי שבמקרה שכחה שאם היא ביום מחלה, לא מומלץ לעדכן בעמוד הפייסבוק שלה שהיא מסתובבת בקניון). אבל יש את השקרים הסדרתיים סביב נושא השכר, וזה נושא שחייבים להיות מודעים אליו ולדעת להתמודד/ לטפל בבעיה כראוי.
אחד המנהלים שאותו ראיינתי בנושא קביעת שכר מצא דרך להתמודד עם ה"אחיזת עיניים" של אנשים עובדים שעובדים על כולם לגבי השכר. הוא אמר שבכל פעם שעובד מגיע אליו ודורש העלאה בשכר, כי העמיתים שלו בתחום משתכרים יותר או בכל פעם שמועמד לעבודה נוקב בשכר שנראה לו (למועמד ריאלי) כי כך הוא השתכר או שזה מה שמציעים לו במקומות אחרים – הוא מבקש הוכחה. "אני אומר להם אין בעיה. הציגו לי בבקשה תלושי שכר. אשמח לראות תלוש שכר אחרון ממקום העבודה שלכם או תלוש שכר אחד של החבר. אתם מוזמנים למחוק את שמו וכל מיני פרטים מזהים, רק הציגו את התלוש עם השכר ופירוט התפקיד לצד היקף המשרה.
"כשאני מבקש הוכחה, האוויר יוצא להם מהמפרשים. כי הם מבינים שהפה שלהם רשם צ'קים שחשבון הבנק שלהם לא יכול לכסות. אני אפילו אומר להם דברים בנוסח 'החברים שלכם משקרים'. או 'אנשים משקרים ומנפחים. אם היו מחשבים את השכר הממוצע לפי מה שאנשים מצהירים שהם משתכרים בפני חברים, שכר הממוצע במשק היה גבוה בעשרות אחוזים.
הסקר האחרון רק ממחיש את מה שאנחנו כבר יודעים או לפחות מרגישים, שהעובדים מרגישים צורך לספר שהם מרוויחים יותר כי אז הם נראים כשווים יותר. בשבילנו, מנהלים שמגייסים עובדים, זו מלכודת שצריך להיזהר שלא ליפול בה."