בעידן הנוכחי שבו הדואר האלקטרוני רודף אחרינו, סדר היום לחוץ והניסיון המתמיד לאזן בין הקריירה לבית והמשכנתא המעיקה, כמעט כל אדם חשוף למתח.
רבות דובר ומדובר על ההשפעה ההרסנית שיש למתח הזה על בריאתנו והיום אני רוצה להתמקד בקשר שבין מתח לפגיעות במערכת השלד- שריר, המוכרות בשם:
Muscular skeletal disorder (MSD)
המתח עלול להגביר את הסיכון לפגיעות אלו בכמה דרכים:
• המתח גורם להתהדקות והדבקות של רקמות החיבור אל השרירים, העצבים וכלי הדם, משבש את תפקודם הפיזיולוגי ומגביר את הסיכון להתפתחות דלקות.
• בדיוק כמו הקושי לשמור על דיאטה בזמנים מתוחים או לחוצים, עובד הנמצא במתח או לחץ, אינו שם לב למנחי העבודה בהם הוא עובד, ישיבה ממושכת במנחי עבודה שגויים לדוגמא: רכינה קדימה, "שכיבה בכיסא", השענות על צד אחד ועוד, עלולים במהרה להוביל לכאבים ופגיעות.
• עובד החושש למקומו בחברה או בארגון, לא יתלונן או יבקש עזרה באם הוא חש אי נוחות או כאב, אי טיפול בזמן עלול להחמיר את הפגיעה.
בבואנו לטפל בקשר שבין מתח לפגיעות במערכת השלד – שריר, חשוב שנתייחס לשלושת הנקודות שהוזכרו וננסה למצוא פתרונות עבור כל אחד מהם.
יצירת סביבת עבודה בריאה מבחינה פיזית ונפשית, תעזור להקל על העובד לשלוט ברמת המתח ובכך, בין היתר, למנוע את הפגיעות שעלולות להתלוות אליו.
אחד מאבני היסוד של סביבת עבודה בריאה הינה ארגונומיה.
שימוש נכון בארגונומיה למטרה זו, כולל טיפול בגורמים הקשורים להנדסת האנוש של סביבת העבודה ועמדות העבודה והנגשה של פעילויות העוזרות בהפגת מתח.
גורמים הקשורים בהנדסת אנוש ולהם קשר הדוק למתח:
1- אור– רמת תאורה גבוהה מדי הוכחה כמגבירה מתח וחרדה, רצוי לבדוק את רמת התאורה על ידי מומחה תאורה וכן לפזר נקודות שליטה עם דימרים, כך שכל אזור או במצב אוטופי כל עובד, יכול לכוון את רמת התאורה הנוחה לו.
2- אור מרצד– עלול להוביל לכאבי ראש תכופים אשר עלולים להוביל לירידה במצב הרוח ועלייה ברמת המתח.
3- רמת רעש גבוהה גם היא קשורה לרמת מתח גבוהה – אם מדובר בעובדי מפעל יש לצייד אותם באטמי אוזניים היכן שנדרש, אם בעובדי משרד מדובר, חשוב להקפיד ולמקם את יצרני הרעש (מכונות צילום, מדפסות גדולות וכד') במקום בו עובד לא יהיה חשוף לרעש שלהן במשך כל היום.
4- צפיפות גבוהה בין עמדות העבודה גם היא מקור למתח.
5- עמדת עבודה שאינה מותאמת לעובד, גובה שולחן שגוי, קנט רחב שגורם למשענות הידיים להיתקע בו, עמוד תמיכה שנמצא בדיוק מתחת לאזור הישיבה וגורם לתנוחת ישיבה כפויה, לכל אלה ועוד, קשר ישיר להרגשה הכללית של העובד במהלך היום וכמובן גם לרמת המתח שמצטברת במהלך היום.
אם אתם עומדים לפני תכנון משרד, שיפוץ או רכישה של ציוד חדש למשרד, מומלץ להיעזר בחוות דעת ארגונומית על מנת לוודא שאתם משקיעים את כספכם בצורה נכונה.
רבים טועים וחושבים שסביבת עבודה ארגונומית היא יקרה יותר, אך האמת היא שאין זה נכון, חשוב שהסביבה תהיה מתוכננת נכון ושהציוד יתאים לעובדים ופרופורציונאלית אחד לשני, וזה לא בהכרח עולה יותר כסף.
החלק השני בהיבט הארגונומי הינו הטיפול במתח עצמו. קיימות טכניקות פשוטות יחסית שהטמעתן כחלק מתרבות הארגון תתרום רבות להורדת מפלס המתח הנפשי והפיזי:
1- מתיחות: משחררות אל הגוף חומרים אשר עוזרים לשרירים להתגמש ומפיגים "על הדרך" את המתח הכללי בגוף.
כיצד ניתן להטמיע בארגון? טיפ שבועי עם מתיחה טובה, שילוט המעודד שילוב מתיחות במשך היום או הכשרת חלק מהעובדים כנאמני בריאות והקצאת זמן ביום שבו הם ידריכו את העובדים.
2- תרגילי נשימה: מצוינים ואפקטיביים בהורדת רמת המתח בגוף, גם אותם ניתן להטמיע כמו את המתיחות, בצורה פשוטה יחסית וללא השקעה כספית גדולה.
3- שיעור יוגה /טאי צי/ מדיטציה– כל אחד מהשיעורים מצוין להגמשת הגוף, חיזוקו בצורה בריאה ותרגול נשימה אפקטיבית.
בריאות הארגון שלובה בבריאות העובד, הורדת רמת המתח האישי של כל עובד ועובד צריכה להיות משימה מרכזית של כל מי שתחום זה בעורקיו.
שימוש בכלים שפרשתי לפניכם יעזור לכם במשימה החשובה הזאת.
דלית בן טובים היא מומחית לארגונומיה ומנהלת מקצועית של חברת ארגו פור יו בע"מ, המתמחה בארגונומיה וקידום בריאות בארגונים.