הגירה היא התקווה לכוח העבודה הצעיר באירופה

הגירה היא התקווה לכוח העבודה הצעיר באירופה

האוכלוסייה המזדקנת של אירופה תלויה כנראה בהגירה על מנת שיהיו בה מספיק עובדים, כבר בעשור הבא

שיתוף
כוח עבודה

כוח עבודה

בישראל נלחמים בהגירה על כל צורותיה פרט להגעת יהודים אל הארץ, וגם במדינות אחרות ממגבילים את האפשרות להתאזרח ולקבל אשרות עבודה, אבל במדינות האיחוד האירופאי הגירה היא התקווה להמשך פעילות המשק. עובדים מהגרים הם המפתח לשמירת כוח העבודה האירופאי מכיוון שהאיחוד האירופאי יאבד שישית מעובדיו הצעירים עד 2025, כך על פי דוח של צוות חשיבה.

מחקר של ה- European University Instituteמצא שהאוכלוסייה העובדת הצעירה באיטליה ובספרד צנחה ב-30% כתוצאה מהתארכות תוחלת החיים וירידה בשיעור הילודה. אם תיעצר הזרימה של מהגרים עובדים אל מדינות האיחוד האירופאי, מספרם של העובדים בני 45 ומטה עלול לרדת ל-109.8 מיליון בשנת 2025, בהשוואה ל-131.2 מיליון ב-2010, אומרים החוקרים. זוהי ירידה של 21.4 מיליון עובדים.

בדוח נכתב: "ברור שלהשלכותיו של כוח עבודה מזדקן תהיה השפעה סוחפת על כל 27 המדינות של האיחוד האירופאי. ספרד, יוון ואיטליה הן דוגמאות למדינות שמנבאות היטב שנדרש שינוי מדיניות משמעותי על מנת להתמודד עם מגמה כזאת.

הפיתרון: שיתוף נשים בכלכלה וניידות תעסוקתית

מחברי הדוח זיהו השתתפות רבה יותר של נשים בכלכלה כאחד מהפתרונות למצב, אולם פתרון זה אינו מספיק לעצירת ההידרדרות. ניידות תעסוקתית מוגברת במדינות שחוות חוסר איזון תעסוקתי עשויה להיות תשובה נוספת, אך עבור שינוי מבני כזה נדרש זמן הטמעה והוא לא יספק את מספר העובדים הנוספים בני 45 או פחות שנדרשים כדי לתחזק את התעסוקה ברמתה מ-2010, קובע הדוח.

מסקנות החוקרים: "הגירה משלימה היא אפשרות נוספת. על בסיס ממצאי המחקר הזה, ברור שהגירה שמשלימה באופן ישיר את דרישותיהן של המדינות החברות באיחוד האירופאי תהיה הכרחית למילוי הדרישות של שוק העבודה שלהן."

ההתראות על הצטמצמות כוח עבודה צעיר באירופה מגיעות בזמן שבבריטניה מתכוונים להקל את החוקים המקשים על אזרחי רומניה ובולגריה שרוצים למצוא משרות במדינה. בישראל נמשכת מדיניות הדלת המסתובבת שבה מצד אחד מגרשים נתינים זרים ופליטים בשם שמירה על הצביון היהודי ומצד שני ממשיכים לייבא עובדים זרים. ברור לכולם שהמשק תלוי במהגרי העבודה, לפחות עבור חלק מהתעשיות.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה