להגיע חולה לעבודה זאת המגפה החדשה

להגיע חולה לעבודה זאת המגפה החדשה

עובדים שחוששים למשרתם מגיעים לעבודה גם כשהם חולים. התוצאה היא עבודה בתפוקה נמוכה והדבקת הקולגות. את הפתרון אפשר למצוא דווקא בגן הילדים

שיתוף
נכחת עובדים

נכחת עובדים

באנגלית קוראים לזה Presenteeism. פירוש המילה הוא "הגעה לעבודה בזמן מחלה". לשם הנוחות נקרא לתופעה הזאת נכחת. נכחת היא ההפך מ- absenteeism- נטייה להיעדרות מהעבודה. נושא ה- absenteeism מוכר מזה שנים בחקר הניהול, אבל נכחת היא תופעה שזוכה לתשומת לב מחקרית רק לאחרונה. אחד מהמחקרים האלה הראה ש-93 אחוזים מהמועסקים בבריטניה מגיעים לעבודה כאשר הם חולים.

הסקר כלל 1,000 עובדים ובוצע על ידי לשכת הסטטיסטיקה של בריטניה (Office for National Statistic). התברר שיותר משליש משתמשים בימי החופש שמגיעים להם ולא לוקחים ימי מחלה כי אינם רוצים לאסוף ימי מחלה ברישומי המעסיקים שלהם. הממצאים מראים שמספר ימי המחלה הממוצע לעובד בשנה צנח מ-5.7 ימים ב-2007 ל-4.1 ב-2012, כנראה בגלל חששם של העובדים מאי-ביטחון תעסוקתי ומאבטלה.

מחקר של קבוצת Canada Life  מצא שאצל 76 אחוזים מהנשאלים הסיבה העיקרית להגעה לעבודה כשהם חשים ברע הייתה "לא חשבתי שזה היה מספיק חמור כדי לקחת חופש." תשובות נוספות היו "עומס העבודה שלי כה גדול מכדי שאקח חופש, אפילו אם אני חש/ה ברע" (31 אחוזים), "אני מוטרד/ת מההשלכות הפיננסיות של חופש" (20 אחוזים), "קולגות אחרים גורמים לי לחוש אשם/ה אם אני לוקח/ת יום מחלה" (19 אחוזים), "אני מרגיש/ה מאוים/ת מאבטלה מכדי לקחת חופש כשאני חולה" (13 אחוזים).

המשרד כתרבית שפעת

האם הנתונים האלה אמורים לשמח את המעסיקים? לא בטוח. שליש מהעובדים אמרו שהיו באים לעבודה אפילו אילו חלו בשפעת. 14 אחוזים יגיעו גם אילו סבלו מהקאות ומשלשולים. 80 אחוזים לא ייקחו חופש בשל מחלה הקשורה במתח נפשי. המשמעויות הבלתי מפתיעות שעלו מהסקר הן ש-81 מהמועסקים דיווחו שהם נדבקו במחלות מהקולגות שלהם. חמישית מהנשאלים ציינו "זה קורה כל הזמן." לפיכך, שכרה של החברה יוצא בהפסדה – על פי הסקר ההשפעה על התפוקה היא שלילית, עם 83 אחוזים שאמרו שהביצועים שלהם היו גרועים יותר כשחשו ברע. גם זה נתון לא מפתיע.

לתופעה אחראים גם המעסיקים. 13 אחוזים סיפרו שהמעסיק לא סיפק בשום צורה תמיכה לעובדים חולים.

להיכנס למשרד שבו כולם משתעלים ומתעטשים, או סתם מונחים על הכיסא עם גוון פנים אפרורי ועיניים טרוטות זה לא מחזה מלבב. כשלוקחים את הזמן לנוח באמת, בלי לעבוד, גם לא מהבית, מחלימים הרבה יותר מהר וכך חוסכים ממקום העבודה ימים רבים של עבודה בתפוקה נמוכה וסכנת הידבקות של העובדים האחרים. כדי שזה יקרה התרבות הארגונית צריכה להשתנות והעובדים צריכים להיות בקיאים בזכויות שלהם. דוגמה אפשר לקחת מגני ילדים. שם ילד עם שפעת, שלשול, דלקת עיניים או כל מחלה מדבקת אחרת, פשוט נשלח הביתה ל-24 שעות לפחות או עד שיקבל אישור מרופא שהוא רשאי להצטרף מחדש אל חבריו בארגז החול. אולי משתלם ליישם זאת גם במקומות העבודה של הגדולים.

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה