שר האוצר החדש, ח"כ יאיר לפיד, עומד בימים אלו בפני החלטות הרות גורל למעמד הביניים ובעיקר לתדמית שלו. לפיד, שלאורך כל מסע הבחירות שלו, השתדל לשכנע כי אוזנו קרויה לבני המעמד שסוחב את רוב המדינה על גבו, מוצא את עצמו נחבט עם הראש במציאות הכלכלית שאינה יודעת רחם. הבוקר מסתמן כי שכר הלימודים הסטודנטיאלי עלול להתייקר החל משנת הלימודים הבאה. צעירים רבים, שהצביעו ללפיד, מתחילים לאבד בו אמון.
יכול להיות שהישועה תבוא לשר הצעיר ממקום אחר, אם יואיל להביע אהדה דווקא לעובדים המבוגרים. כזכור, בשבוע שעבר הציע יו"ר איגוד הפנסיה הישראלי, רוני הלמן, ללפיד, לפעול ביתר שאת בדבר מתו הזכות לכל עובד לבחור את הסוכן או היועץ שמטפל בתוכנית הפנסיונית שלו. מדובר בהצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסים (ייעוץ, שיווק ומערכת סליקה פנסיונים (תיקון מס' 5).
הצעה זו הונחה על שולחן האוצר עוד בכנסת הקודמת, בטרם פוזרה, וכעת הנושא המשמעותי יכול וצריך לעלות שוב לסדר היום.
הלמן הסביר כי "צעד חשוב זה יאפשר תחרות הוגנת והולמת בתחום הפנסיה. תיקון החקיקה ימנע ממעסיק להפעיל שיקולים זרים בהפניית העובדים למנהל ההסדרים הפנסיונים שמטפל בו כמעסיק", הלמן הדגיש את הבעייתיות שנוצרת כאשר "אותו מנהל הסדרים שמטפל גם במעסיק וגם בעובד – מפנה את העובד בעיקר למוצרים של חברות הביטוח, שהן הבעלים שלו".
הלמן מסתמך על ממצאי דו"ח בנק ישראל שהוגשו בשבוע שעבר לשר האוצר, שבהם נמצא "דמיון בניהול השקעות בגופים מוסדיים, לאור הריכוזיות הרבה בענף החיסכון הפנסיוני שנמצא בידי מספר מצומצם של חברות ביטוח, שבעלותן גם מנהלי הסדרים פנסיונים, שהם ערוצי ההפצה העיקריים".
לדברי הלמן, "לאור ביטול האפשרות לחיסכון הוני בקופות גמל וביטול המקדמים בפוליסות ביטוחי המנהלים, הרי שעיקר ההפקדות הפנסיוניות החדשות מופנות כיום לחמש קרנות פנסיה גדולות שבבעלות חברות ביטוח, המשווקות את עצמן באמצעות סוכנויות ניהול הסדרים פנסיוניים שבבעלותן, או בדרכים עוקפות אחרות". ולכן הוא מציע "להגביל את יכולת השיווק של סוכנויות ניהול ההסדרים הפנסיוניים, שהתקשרו עם מעסיקים ונמצאים בבעלות או שותפות עם חברות ביטוח, בכך שלא יוכלו למכור את המוצרים של החברות שהן בעליהן, עד למכסה".
ומה אומרים מקבלי ההחלטות בממשלה?
באוצר כרגע עסוקים יותר בהתארגנות מנהלתית במשרד. הצעתו של הלמן, כמו הרבה הצעות אחרות, ממתינה לעיתוי הנכון להיות מונחת על השולחן, כשכל תשומת הלב תהיה מופנית לנושא החשוב הזה. חקיקה בפנסיה תדחף את רווחת העובדים ביותר מצעד אחד קדימה. במיוחד כיום, כאשר עתידם הפיננסי של צעירים רבים וגם מבוגרים הוותיקים בשוק העבודה, לוט בערפל. מדובר בעובדים בעלי השכלה אקדמית, בעלי תואר ראשון לפחות. רובם אינם עובדים במשרדים ממשלתיים ונהנים מתנאי פנסיה בטוחים. חלקם הארי עובד בחברות פרטיות, לעתים אף כפרילנסרים או כעצמאיים. בני דור ה-Y הם אמנם מולטי טאסקינג, טכנופילים ונועזים לעומת הוריהם, אבל מתוך חוסר אחריות וחוסר ניסיון בחיים הם לא ממש מביעים עניין בעתידם, לכשיהיו מבוגרים, וכושר עבודתם באופן טבעי יפחת משמעותית. מתפקידה של המדינה הוא לדאוג לרווחת תושביה, או לפחות לספק להם חכות טובות. חקיקה שקולה ואחראית בתחום הפנסיה יכולה לעשות את העבודה.