עבודה מרחוק היא אחד המודלים המוערכים ביותר כיום במדינות המערב. זה מודל שמאפשר לעובדים לאזן בצורה אופטימלית בין משפחה לעבודה תוך חיסכון משמעותי בזמן הגעה לעבודה וחזור (שעות נהיגה או תלות בתחבורה ציבורית). העבודה מרחוק מאפשרת לארגון לחסוך הוצאות אדירות כגון: הוצאות נסיעות, שטח משרדי, ציוד משרדי וכיו"ב. אפילו ראשי מדינות וערים מרכזיות בעולם מעודדים את המודל של עבודה מרחוק כדי למנוע עומס באזור המטרו, לצמצם את תאונות הדרכים ואת זיהום האוויר.
וכמובן שישן את התשתיות הטכנולוגיות (מחשבים ניידים, טלפונים סלולאריים, תוכנות במודל ה-SaaS – התוכנה כשירות, המאפשרות לעובדים להתחבר למערכות הארגון מכל מקום ובכל עת), המאפשרות לכל עובד לפעול מרחוק.
אז מה מעכב את המעבר לסגנון עבודה גמיש יותר? פרנויה!
סקר של חברת ההשמה הבינלאומית Robert Half מראה כי הגורם המרכזי המונע מארגון לבצע את המהלך הנכון והיעיל לעסק ולעובדים ולהטמיע סגנון עבודה גמיש הוא חסם נפשי שנקא פרנויה.
מהסקר שתוצאותיו התפרסמו באתר משאבי אנוש HC Online, עולה כי 85% מקרב הארגונים המובילים בשוק העבודה האוסטרלי אינם מטמיעים מודל עבודה גמיש למרות שיש להם את התשתיות המתאימות ולמרות שמודל זה יכול להטיב עם הארגון הן בהיבט של חיסכון תקציבי והן בהיבט של שימור עובדים לטווח הארוך – בשל פחד ובעיות שליטה בקרב מנהלים בכירים בארגונים. אולם בו בעת,85% מקרב המנהלים שהשתתפו בסקר סבורים כי מודל עבודה גמיש הוא אפקטיבי לשימור עובדים לטווח הארוך.
על פי הסקר, המנהלים נמנעים מלאמץ סגנון עבודה גמיש על אף היתרונות הברורים בשל בעיות אמון בעובדים וחשש לפריצות באבטחת המידע.
מהסקר, בו השתתפו מנהלי משאבי אנוש בכירים, עולה כי 30% מקרב מנהלי משאבי אנוש פועלים בימים אלה להטמעת מודל עבודה גמיש במהלך השנה הבאה וזאת כדי לשמר את העובדים ולהגביר את הנאמנות ואת המוטיבציה employee engagement בקרב העובדים.בנוסף, 83% מקרב מנהלי משאבי אנוש טוענים שניהול עובדים מרחוק מהווה אתגר חדש שדורש מהמנהלים מאמץ גדול יותר מזה שנדרש לנהל עובדים במשרדי החברה.
מנהלי משאבי אנוש מציינים כי כדי להטמיע מודל זה המנהלים בארגון צריכים סט של כלים וכישורים ייעודיים לניהול צוותים בשלט רחוק ואילו רק בכ-58% מקרב הארגונים קיימת מדיניות ובה נהלים ברורים לעבודה מרחוק (באופן קבוע או באופן זמני ופרטני).
על פי מנהלי הסקר, למנהלים אין שום סיבה להיות פרנואידים או לתת לפרנויה למנוע מהם להטמיע מודל עבודה הטומן בחובו יתרונות ברורים לארגון. ארגונים מודרניים רבים יכולים להטמיע מודל עבודה גמישה כל עוד מושם דגש על הנושאים הבאים:
- תשתיות וכלים: הארגון צריך לספק לעובדים את התשתיות והעזרים כך שהם יוכלו לעבוד – לכל הפחות – בדיוק באותו קצב ובאותה איכות שבה הם עבדו ממשרדי החברה.
- הצבת מטרות, יעדים ולוחות זמנים ברורים: מנהלים בארגון צריכים לדעת לנהל את העובדים מרחוק תוך שמירה על סדר עדיפויות נכון ועל עמידה ביעדים ובלוחות זמנים צפופים – לפחות – כפי שאלה נשמרו בזמן שהעובדים פעלו ממשרדי החברה.
- חוקים, נהלים ותקנות: זה שהעובדים עוברים לפעול מהבתים שלהם או מבתי קפה, לא אומר שנהלי העבודה מתבטלים הם פשוט צריכים להתעדכן כך שיתנו מענה לצרכים ולאתגרים החדשים של הארגון במודל העבודה החדש.