התחרות הקשה של גיוס עובדים איכותיים, והיעדים בהם עלינו לעמוד כמגייסי עובדים או כאחראים על תהליך הגיוס, לעתים קרובות ואף מבלי שנרגיש – בהכרח מביאים לאפליה בקרב מועמדים לעבודה. רכזי הגיוס ואנשי משאבי האנוש מתמרנים בין דרישות המנהלים המגייסים לבין המציאות המורכבת בשטח.
אז הגענו למסקנה שבפועל, את כל סוגי האוכלוסייה יש סיבה להפלות. אז מיפינו את כולם, ואולי שכחנו מישהו, אך ניסינו דרך כך לפחות לענות על השאלה למה כן שווה לתת הזדמנות.
10 סוגים של מועמדים שלא כדאי לקבל לעבודה:
- צעירים לאחר צבא. א. כי הם חסרי ניסיון. ב. כי הם יכולים לקבל את שיגעון "טיול לשנה לדרום לאמריקה".
- צעירים לאחר טיול לדרום אמריקה. א. כי הם בטח עדיין לא סגורים על מה הם רוצים לעשות בחיים. ב. כי גם להם אין ניסיון.
- סטודנטים. כי כל רבעון הם יצטרכו לצאת לחופשת מבחנים.
- צעירים שסיימו לימודים. נכון יש להם תואר, אבל אין להם ניסיון אז למי זה עוזר?
- צעירים עם ניסיון – כי הם ישתעממו מהר.
- אמהות. ברור שלא. בגלל ההעדרויות, הרי מי יהיה עם הילד כשהוא יהיה חולה?
- רווקות. כי הן יכולות להתאהב ולהישאב לחיי האהבה. אז הן עשויות להתחתן, להיכנס להריון, להיות בחופשת לידה ולהיות אמהות. למה לא כדאי להעסיק אמהות? עיינו בסעיף הקודם.
- גברים באופן כללי. כי הם יוצאים למילואים, וזה אומר שיש פוטנציאל להיעדרות של חודש מהעבודה.
- מבוגרים. נכון כבר אין להם ילדים קטנים לטפל בהם, אבל יש להם הורים מבוגרים שאולי הם יצטרכו לסעוד, ומי יהיה אתם בבית החולים?
- אנשים בעלי מוגבלות מסוימת, אנשים חולים, אנשים שעברו תאונת דרכים אך שטוענים שהם כשירים לעבודה המוצעת. לא צריך לפרט למה.
אז חברים, שתדעו שאמהות זקוקות לעבודה ולכן הן מסורות, נאמנות ובעלות אחריות יותר מלגברים. הן מסתדרות עם מולטיטאסקינג, ויהיו פרודוקטיביות מאוד. עובדים מבוגרים הם נאמנים ומסורים לעבודה, לא יעשו עניין ודרמה מכל דבר, יהיו שקולים במעשיהם והניסיון שלהם מהווה יתרון בפני עצמו.
לכל עובד באשר הוא יכולות לצוץ בעיות. המבחן האמיתי של מועמד הוא ניסיונו, הידע המקצועי, הרצינות, היושרה, מוסר העבודה ועוד ושיקולים רלוונטיים – לעבודה.
עובד המתאפיין ב"ראש קטן", יהיה כזה בכל סטטוס. עובד שמחפש להיעדר ימצא סיבות ותירוצים בכל שלב בחייו, ואולי יסמן לכם שהוא בעצמו כבר לא מעוניין בעבודה. היעדרויות רבות עשויות להדליק נורה אדומה, אך התעניינות ובדיקה אובייקטיבית של הנסיבות יתכן שיחשפו שבאמת משהו עובר עליו (או על הילד שלו).
מקום עבודה שמפלה מועמדים ועובדים, יתפש באופן לא חיובי בעיני יתר העובדים, שכאמור ביום שלמחרת יכולים למצוא עצמם בסטטוס של המופלים. החברה תתפש רע גם בעיני הלקוחות, הקיימים והפוטנציאליים, וימתג אותה ככזה.
בגיוס עובד "מושלם ללא בעיות" הנזק עשוי להיות רב על התועלת. לעתים קרובות אף שווה "להשקיע מאמץ" ולגייס עובדים ממגוון קשת האוכלוסייה, כמובן בהתאם לדרישות המשרה, כדי ליצור הטרוגניות במקום העבודה וכדי למתג את החברה כמקום עבודה המעניק הזדמנויות לכולם.