ההד הציבורי של שביתת עובדי הקבלן גרם לסקטור עסקי נוסף לעמוד על זכויותיו. הפרילנסרים, המועסקים לרוב ללא יחסי עובד מעביד אלא כספקים המתוגמלים באמצעות שכר בלבד, הרימו קול זעקה אתמול (ג') בכנסת במסגרת כנס ראשון לקידום זכויותיהם.
יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ' עמדה מאחורי הכנס שבו נטלו חלק עשרות פרילנסרים מתחומים שונים וכן חברי כנסת . לדבריה, "הפרילנסרים לא זכאים לזכויות העבודה הבסיסיות ולרובם אין חיסכון פנסיוני. הפרילנסרים בניגוד לשכירים לא נהנים מחוקי מגן. הם מופקרים לבד בשטח. "בראשית שנות ה-80 הייתי פרילנסרית ככתבת בדרום והאמנתי שמדובר בתקופה זמנית. היום אצל פרילנסרים זו לא תקופה זמנית אלא שיטת העסקה שאין ממנה מוצא".
יחימוביץ' והח"כים יריב לוין (ליכוד), אלכס מילר (ישראל ביתנו), אמנון כהן (ש"ס) וישראל חסון (קדימה) הגישו הצעת חוק שתיקרא "חוק המשתתף החופשי", בשיתוף לשכת ארגוני העצמאים (לה"ב). החוק העתידי אמור להבטיח את הזכויות הבסיסיות של הפרילנסרים דוגמת זכאות לימי מחלה, דמי הבראה, הפרשות לפנסיה, דמי לידה ואחרות.
עם זאת, ח"כ מאיר שטרית (קדימה) העריך כי הסיכוי להעביר את החוק בממשלה נמוך. "צריך לקיים מאבק ארוך כדי לשכנע את הממשלה שאפשר גם אחרת", אמר. ח"כ לוין גילה כי "ישנה קואליציה של המשרדים הכלכליים נגד החקיקה, ונדרשים מאמצי שכנוע לקידום החקיקה. הדבר מצריך מאבק ציבורי ואורך נשימה".
בני שחורי, מוביל התארגנות העצמאים והפרילנסרים, קבל על מוסר התשלומים הנמוך מצדם של משרדי ממשלה וגופים ציבוריים. הללו משלמים בשיטת שוטף פלוס 90 ואף יותר מכך. פירושו של דבר, בתום החודש השוטף של ביצוע העבודה סופרים 90 ימים ויותר עד לקבלת התשלום. קבלת התשלומים באיחור מהגופים הציבוריים יוצרת לחץ תזרימי כבד על העצמאים.
"יש להשוות בין זכויות של שכירים לזכויות פרילנסרים העובדים אצל מעביד יחידי", הוסיף יהודה טלמון, נשיא לה"ב. "מספרם של העובדים במעמד של פרילנסרים הולך וגדל. רבים מהם עובדים במשרה מלאה פלוס בלא זכויות סוציאליות בסיסיות".