כאשר אתם מוצאים מועמד נהדר ומחברים אותו לתפקיד האידאלי עבורו, אתם זוכים לתחושת חמימות עם הידיעה שעזרתם למישהו להגשים את חלומותיו. אך מידיי פעם ישנם מועמדים כאלו שלא מהווים השראה למגייס אלא להפך, מרוקנים ממנו את כל האנרגיות החיוביות.
להלן 5 סוגים של מועמדים קשים והדרכים להתמודד איתם:
המועמד "שמגיע לו"
אין לו שום ניסיון מקצועי רלוונטי לתפקיד, אך בכל זאת הוא מצפה ממך למצוא לו את התפקיד המושלם. הוא מבקש שכר גבוה במיוחד ולא מבין למה לוקח לך כל כך הרבה זמן לאשר לו את קבלת התפקיד. כשאתה לא מסוגל לקבל אותו לתפקיד, הוא בטוח שיש לך משהו נגדו והדבר חוזר אליך כבומרנג.
מה תוכל לעשות במקרה הזה? עליך "לכפות" על המועמד להודות בחסרונות שלו עצמם על ידי כך שתבקש ממנו להצדיק את קבלתו לתפקיד. תוכל להגיד לו: "מנהל הצוות ישאל אותך לגביי חוסר הניסיון המקצועי שלך לתפקיד המוצע, איך היית משכנע אותו שאתה מתאים?". חוסר המיומנות הבלתי הנמנעת שלו אמור לזעזע אותו כשלא ימצא תשובה, ולהחזיר אותו למציאות.
המועמד שאינו טורח
"מוסר עבודה הוא למפסידים", זה המסר שמנחה את המועמד שאינו טורח. מועמדים אלו מוצאים את תהליך הגיוס כולו כמעייף ומיותר. למה שיטרחו להגיע בזמן לראיון העבודה, להתלבש בצורה מכובדת או לכבד את המראיין?
אם האשמה לכך היא שלך, כיוון שאתה שדרת חוסר כבוד כלפי המועמד כמובן שיש לתקן זאת בהקדם. אך במידה ולא, וזו הגישה הכללית של המועמד, סביר שזו תהיה הגישה שלו גם כלפי העבודה בפועל. אם אתה מבחין בסימני האזהרה הללו תוכל לעדכן את המועמד שההתנהגות שלו יוצרת רושם רע ולברר מדוע הוא אינו מכבד אותך ואת המערכת. אם אין לו סיבה טובה לכך, כדאי לשחרר אותו מבעוד מועד.
המועמד שלא התכונן
כשאתה שואל אותו שאלה, הוא מגמגם ומנסה להמציא תשובות, או פשוט בוהה בך במבט אטום. יש להניח שהוא לא טרח לפתוח גוגל ולעשות חיפוש על מקום העבודה ועל התפקיד המוצע. הוא לא התכונן ולא למד את החומר, וזה מראה על חוסר רצינות וחוסר השקעה טוטלי שככל הנראה יבוא לידי ביטוי גם בעבודה. המועמדים הללו אף פעם לא מחוברים, אין להם מושג לגביי החברה שהם הגיעו להתראיין בה וייתכן והם אף לא בטוחים עבור איזה תפקיד הם הגיעו להתראיין.
למרות התסכול יש לאפשר למועמדים הללו את ההנאה שבספק. ייתכן והם נרגשים ולכן מבולבלים. אם אתם לא בטוחים תוכלו לזמן אותם לראיון נוסף ולבחון האם הפעם הם למדו את החומר.
המועמד ה"נזקק"
הראיון הראשון התקיים לפני כשעה וכבר קיבלת ממנו 3 שיחות שלא נענו. הכירו את המועמד הנזקק. המועמד ירשה לעצמו להתקשר מידיי יום לשאול אם החלטת לגביי קבלתו לתפקיד. לשאול אותך שאלות שונות לגביי התפקיד והחברה, שאת התשובות להן יכל בקלות למצוא בגוגל לא היה מנסה. הם שולח לך בקשת חברות בפייסבוק ושולח לך הודעות טקסט בוואטסאפ.
מחקרים מראים כי יותר מ- 3/4 מהמגייסים מתמודדים עם 100 מועמדים בבת אחת, מה שהופך את האפשרות להיות זמין לכל אחד מהם, לבלתי מעשית. הדרך להתמודד עם המועמד הנזקק היא לא להשיב לו מיד על כל הודעה, לא לאשר אותו בפייסבוק ולאלץ אותו להמתין למועד שנוח לך להשיב לו.
המועמד החצוף
הם יקחו כל עבודה שתציע להם מלבד עבודה כמגייס – כיוון שזו עבודה "מבזה" לתפישתם. המועמדים החצופים לא רואים אותך ממטר. הם אינם מתייחסים למגייס בכבוד, ובטוחים שמגיע להם הכל ומעבר לכך הם בטוחים שאתם זקוקים להם יותר מאשר הם זקוקים לתפקיד.
הדרך להתמודד עם המועמד החצוף היא להביך אותו בעדינות כך שיבין שהוא לא מעל כולם ושעליו לנהוג בנימוס כלפי כל אדם, לא משנה מה תפקידו.
חשוב תמיד לבחון גם את הצד שלכם. האם אתם הובלתם לגישה "החוצפנית" הזו? האם שאלת את המועמד שאלה פולשנית שאסור היה לך לשאול? האם הבעת זלזול מבלי לשים לב? במידה ולא, תוכל לתקן את דרכיו של המועמד ע"י כך שתתעלם ממנו בעקביות עד כי יבין שהוא זה שאמור לחזר אחר התפקיד ולא להפך.