בתוך כל השינויים הדרמטיים שחלים בשוק העבודה בימים אלה מסתמנות כמה מגמות ככאלה שיובילו את שוק העבודה בשנים הקרובות, ובראשן המעבר למודל העבודה ההיברידי ולגמישות בשעות העבודה, הטמעת טכנולוגיות מתקדמות, הכשרת העובדים לצורך רכישת מיומנויות חדשות ושיפור המיומנויות הקיימות, וניידות פנימית של עובדים תוך קידומם המהיר.
1 מבט מקרוב על נושא המעבר לעבודה מהבית לפחות בחלק מימות השבוע מראה, כי יותר ויותר מנהלים בכירים כבר מבינים שמודל העבודה ההיברידי הוא כבר לא שאלה של האם הוא יתרחש, אלא מתי הארגון שלהם ישתלב בו.
במילים אחרות, האם הארגון שלהם יהיה בין המובילים את המגמה וניצבים בחזית הארגונים המועדפים על טלנטים מבוקשים, או האם האורגון שלהם יהיה אחד מהארגונים שנגררים אל תוך המגמה הזאת בעל כורחם ובתנאים שיוכתבו להם על ידי כוחות שוק העבודה.
מסקר שנערך בקרב הנהלות של חברות בארה"ב עולה, כי כ-79% מהמנכ"לים והסמנכ"לים אמרו כי יאפשרו לעובדים שלהם לעבוד מרחוק בחלק מימות השבוע, כל עוד תפקידם מאפשר זאת.
עובדים רבים מעדיפים לעבוד מהבית משום שעבודה מהבית מאפשרת להם להשיג לאיזון טוב יותר בין עבודה לחיים אישיים, כמו גם לחסוך את זמן הנסיעה לעבודה ובחזרה ולעמוד בחובות הטיפול במשפחה.
מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות הראו באופן חד משמעי שעובדים מאושרים שחשים שהארגון תומך בהם ומתחשב בהם הם הרבה יותר פרודוקטיביים, ונוטים הרבה פחות לעבור לארגון אחר.
אחת השיטות המרכזיות להגביר את שביעות רצון העובדים היא לספק יותר גמישות במקום העבודה, כלומר לאפשר לעובדים לעבוד מהבית בחלק מימי השבוע (או בכל השבוע) וגם גמישות בשעות העבודה.
מגמות אלה של האפשרות לעבוד מהבית וגמישות בשעות העבודה – שכבר הוכחו כמגמות כלל עולמיות – צפויות להיות בין המגמות המרכזיות במשאבי אנוש החל מהשנה הנוכחית ובמבט קדימה לשנים הבאות.
2 מגמה נוספת שצפויה לתפוס מקום מרכזי בין המגמות שאת הניצנים הראשונים שלהן ניתן לראות כבר כעת, היא אימוץ טכנולוגיות מתקדמות, מוקדם הרבה יותר ממה שצפו עד לפני שנתיים.
אימוץ טכנולוגיות מתקדמות ופריסת מערכות טכנולוגיות מתקדמות בארגון מקבלות בימים אלה עדיפות העליונה, לאור העובדה שיותר ויותר עובדים מועסקים מרחוק.
מדובר בטכנולוגיות שמאפשרות לארגון לאחד את כוח העבודה המפוזר בין מיקומים גיאוגרפים שונים.
חדשנות טכנולוגית הכוללת בינה מלאכותית, מציאות מדומה, עסקאות דיגיטליות, כריית נתונים, מחסני נתונים ומסחר אלקטרוני, מאפשרת לארגון להמשיך לעבוד תוך שמירה על רמת הפרודוקטיביות ולעיתים אף להגיע לרמת פרודוקטיביות גבוהה יותר.
3 עוד מגמה בולטת, היא המגמה לפיתוח המיומנויות של העובדים. כלומר, הכשרתם באופן שיקנה להם מיומנויות חדשות ויאפשר להם לשפר את המיומנויות הקיימות שלהם, כל זאת במטרה לאפשר לארגון להשיג יתרון תחרותי.
הגברת מיומנויות העובדים היתה מאז ומתמיד אחד היסודות החיוניים ביותר עבור המשאב האנושי. אלא שדווקא בימים אלה יש חשיבות גדולה מאי פעם לרכישת מיומנויות חדשות ושיפור מיומנויות קיימות של העובדים.
רק שיפור המיומנויות ורכישת מיומנויות חדשות (של העובדים והמנהלים כאחד) יאפשרו לארגון להגיע לפרודוקטיביות מוגברת ולייעול ההשקעות שלהם.
זאת ועוד, כדי שהארגון יצליח לעמוד בדרישות הגוברות בשוק העסקי, על מנהלי משאבי האנוש להעריך מהם צרכי המיומנויות העתידיים (בעתיד הנראה לעין, בעתיד בטווח הבינוני ובעתיד הרחוק) של העובדים.
לכן, היכולת לבצע הערכה מדוייקת של סוגי המיומנויות הנדרשים, צפויה להיות אחת המגמות הכלל עולמיות הבולטות בתחום משאבי אנוש.
4 ולבסוף, מגמה נוספת שמסתמנת כמגמה שצפויה לצבור תאוצה בשנים הקרובות, היא היכולת לקדם עובדים במהירות – בין אם בקידום מקצועי או לתפקידי ניהול – כאסטרטגי לשימור עובדים בארגון.
מדובר בניידות פנימית של עובדים בין מחלקות ובין חטיבות בתוך החברה. בנייה מראש של תוכנית לניידות פנימית והיערכות נכונה לכך, יכולה להבטיח שימור עובדים כמו גם פיתוח מנהלים.
במילים אחרות, בנייה של תוכניות ניידות פנימיות יכולה לסייע בשימור של הרבה יותר עובדים טובים, ובמקביל גם להכין אותם להיות המנהלים העתידיים של החברה.
פרט לכך, ניידות פנימית של עובדים חוסכת לחברה כסף, זמן ומאמץ שנדרשים לצורך גיוס כוח אדם חיצוני.