שיתוף

עד לפני כשנה חשבו מנכ"לים ומנהלי משאבי אנוש רבים שהשאיפה של עובדים לעבוד יותר ויותר ימים מהבית היא שגעון חולף, וכי ככל שיעבור הזמן ונתרחק מתקופת הקורונה, כך יעדיפו יותר ויותר עובדים לחזור למשרדים, בפרט לאור ההצעות המפתות לתנאי עבודה מפנקים במשרד.

נראה שזאת היא אחת הסיבות המרכזיות לכך שבארגונים רבים לא הוקדשה מספיק מחשבה לגבי השאלה איך יראה עתיד שוק העבודה ועתיד הארגונים, בעולם שבו מודל העבודה ההיברידי (ובמקרים מסויימים אף עבודה מהבית באופן מלא), זו מגמה שתשאר לתמיד.

כך או כך, כעת נראה כי יותר ויותר מתברר לארגונים שהגמישות בעבודה, המתבטאת בעבודה מרחוק ובשעות עבודה גמישות, הופכת  במהירות למאפיין קבוע עבור רוב העובדים שעובדים בארגונים העוסקים בתחומים שמאפשרים עבודה מרחוק.

השינוי הזה דורש מהארגונים לשנות את שיטות הניהול ולפתח אותם תוך כדי חשיבה מחוץ לקופסה.

ממחקר שערכה חברת המחקרים האמריקאית גאלופ, המתמחה במחקרים במשאבי אנוש עולה, כי כ-90 אחוזים מהעובדים מעדיפים מידה מסוימת של גמישות ארוכת טווח וכ-80 אחוזים מהעובדים מצפים ממקום העבודה שיאפשר להם גמישות בעבודה.

להלן 3 סוגיות שעולות כתוצאה מהמעבר למודל העבודה ההיברידי ושהנהלות צריכות לדון בהן בכובד ראש:

1 תיאום לוחות הזמנים של העובדים ההיברידים:

בהנתן השינוי המהותי הזה באופן העבודה, הדבר שמעסיק רבות את מנהלי משאבי האנוש הוא איך לתאם בצורה הטובה ביותר את לוחות הזמנים של העובדים על פי המודל ההיברידי, כאשר העובדים מחלקים את זמנם בין עבודה מהבית לעבודה מהמשרד.

לדברי החוקרים של גאלופ, העבודה על פי המודל ההיברידי מאפשרת לעובדים את הגמישות לעבוד בשיטות הטובות ביותר עבורם באופן אישי.

2 איך לנהל עבודת צוות ותרבות ארגונית כאשר העובדים מפוזרים בין בתיהם והמשרד:

אלא שכאשר עבודה על פי המודל ההיברידי אינה מתואמת היטב, היא עלולה ליצור מחסומים ומכשולים בפני עבודת צוות יעילה ובפני מימוש התרבות הארגונית, בשל העובדה שהעובדים מוקמים במקומות שונים.

עוד קובעים החוקרים, כי ההשלכות ארוכות הטווח של מדיניות, לוחות זמנים ונהלים שונים אינן ידועות עדיין.

עם זאת טוענים החוקרים, כי נתונים שנאספו במהלך השנה הנוכחית מספקים את ההזדמנות להתחיל ללמוד מה עובד ומה לא עובד.

3 מדיניות העבודה מרחוק וכמה ימים בשבוע העובדים מעדיפים לעבוד מהבית:

גאלופ אספה נתונים של כ-8,090 עובדים אמריקאים שהתחום בו הם עוסקים מאפשר להם לעבוד מהבית, לצורך מחקר על חוויות העובדים היברידיים בסביבת העבודה הנוכחית.

במחקר זה נבחנו הדברים הבאים: מדיניות העבודה ההיברידית הנוכחית של הארגון, איך משפיעה מדיניות זו על העובדים, ומה העובדים רוצים לראות בעתיד.

במחקר התבקשו העובדים שנסקרו לענות בפירוט על חמש שאלות: כמה ימים בשבוע עובדים – שעובדים על פי מודל העבודה ההיברידי – עובדים בפועל במשרד וכמה ימים בשבוע הם מעדיפים לעבוד במשרד, אילו ימים בשבוע הכי פופולריים לעבודה במשרד, כמה ימים בשבוע של עבודה במשרד הם האופטימליים עבור העובדים, איזו מדיניות עבודה היברידית מיושמת, מי, לדעת העובדים, צריך לקבוע מדיניות עבודה היברידית.

מהמחקר עלו כמה תובנות: לגבי כמה ימים בשבוע העובדים היברידיים עובדים בפועל במשרד וכמה ימים בשבוע הם היו מעדיפים לעבוד במשרד, התברר שתשובותיהם של העובדים על פי המודל ההיברידי משתנות מאוד לגבי מספר הימים שהם עובדים בדרך כלל מהמשרד.

התברר שכשליש מהעובדים עובדים במשרד יום אחד בשבוע, כשליש מהם עובדים מהמשרד יומיים עד שלושה ימים בשבוע וכשליש נמצאים במשרד ארבעה ימים בשבוע.

ההעדפות לגבי עבודה מהמשרד משתנות מאוד בהתאם להבדלים בין מקומות העבודה. בכל מקרה, מתברר שמעטים מאוד רוצים לעבוד במשרד ארבעה ימים או יותר בשבוע.

רק כ-12% מהעובדים על פי מודל העבודה ההיברידי רוצים לעבוד במשרד ארבעה או חמישה ימים בשבוע רגיל.

מתוך כ-88% הנותרים מהעובדים על פי מודל העבודה ההיברידי, המעדיפים לעבוד במשרד שלושה ימים או פחות בשבוע, כ-19 אחוזים מעדיפים לעבוד מהמשרד יום אחד בלבד בשבוע, כ-29 אחוזים מעדיפים לעבוד יומיים בשבוע במשרד וכ-22 אחוזים מעדיפים לעבוד במשרד שלושה ימים בשבוע.

החוקרים מדגישים, כי העדפות העובדים לגבי התדירות שבה הם עובדים במשרד דומות מאוד בין סוגי התפקידים.

 

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה