בדיון שהתקיים אתמול (יום ב') בוועדת העובדים הזרים של הכנסת, הוצג דו"ח עדכני ומקיף של מחלקת המחקר והמידע בכנסת, המתייחס לכלל אוכלוסיית הזרים בישראל לפי חלוקה למדינות מוצא ולתחומי ההעסקה בארץ (לעובדים הזרים החוקיים והבלתי חוקיים, למסתננים ומבקשי המקלט, וכן לעובדים פלסטינים בעלי אשרת עבודה).
מהדו"ח עולה כי בסוף 2011 שהו בישראל כ-260,000 זרים על פי הפילוח הבא: 88,864 עובדים זרים שנכנסו לישראל כחוק, 95,000 עובדים שנכנסו לישראל באשרת תייר ונותרו בישראל לאחר שפג תוקף האשרה שלהם, 45,000 מסתננים ומבקשי מקלט ו-31,000 פלסטינים בעלי אשרת עבודה.
יו”ר הוועדה, ח"כ ניצן הורוביץ, הגיב לנתונים אלו באמרו כי ממשלת ישראל חייבת לגבש מדיניות הגירה. ח"כ הורוביץ': "המחיר של הטמנת הראש בחול הוא גבוה מאוד." הורוביץ' התייחס לנושא של הגנת זכויות העובדים הזרים מפני העסקה פוגענית והעסקה בתנאי ניצול, לא רק כאל חובה מוסרית, אלא כאמצעי אפקטיבי להפחתת ההעסקה של אוכלוסיות אלה והעסקת אזרחים ישראליים במקומם.
ח"כ הורוביץ': "הגברת המאבק בתופעות גביית דמי התיווך, תשלומי חסר, העסקה בניגוד לחוק שעות העבודה והמנוחה תוך הטלת קנסות ושלילת היתרים ממעסיקים פוגעניים, תפחית את הביקוש לעובדים זרים ותעודד העסקת ישראליים בכל הענפים. הורוביץ קרא לממשלה להסדיר בחקיקה את מעמדם של מבקשי המקלט בצורה ברורה.
ד"ר גליה צבר, מומחית לאפריקה וחוקרת הגירת עבודה: "מדיניות השמיים הסגורים היא האפשרות היחידה אם מדינת ישראל אינה רוצה עובדים זרים בקרבה. המדינה היא שבחרה להביאם ועליה להפסיק ולספק אשרות עבודה אם אינה מעוניינת בהם". צבר הוסיפה כי משנת 1967 נשען המשק הישראלי על כוח עבודה זול: פלסטינאים ואח"כ סינים ואפריקאים וכי המדיניות האפשרית כלפי כל אותם מסתננים איננה רק גירוש. "המשק שלנו מזמין עובדים זולים ולכן האחריות על המחוקק לבדוק ביעילות את בקשותיהם של המסתננים ולספק לאלה העומדים בקריטריונים סל זכויות. אי ההחלטיות של הממשלה גורמת לאחרים נוספים להגיע, גם כאלה שאינם נסים על חייהם אלא מהגרים בגלל תנאים קשים, יגיעו בסופו של דבר לכאן." צבר הוסיפה כי אינה חושבת שלכל מי שמגיע לישראל מאריתריאה נשקפת סכנת חיים.
ד"ר הני זובידה מהחוג למדעי המדינה במכללת עמק יזרעאל אמר: "ישראל מבחינה בין עליה רצויה להגירה כלכלית ומתייחסת למהגרי העבודה כמו במדינות עולם שלישי, כאל אביזר… זה לא משנה אם מספרם של הזרים בישראל יהיה חצי מיליון או מיליון… הבעיה בישראל היא הביזור בין משרדי הממשלה. אין לנו יכולת לעשות רגולציה בגלל שהטיפול באוכלוסייה מתפזר תחת גורמים שונים."