שיתוף

פיתוח מנהיגות הוא תהליך שיטתי של זיהוי, טיפוח ושיפור המיומנויות, האיכויות והיכולות של עובדים בארגון במטרה להכין אותם לתפקידי ניהול.

המטרה היא לבנות מאגר יעיל של בעלי מיומנויות ניהוליות ומנהיגותיות, שיוכלו להוביל את הארגון אל מטרותיו, לעודד מוטיבציה בקרב העובדים ולהסתגל במהירות לאתגרים המתפתחים של הסביבה העסקית.

פיתוח מנהיגות אפקטיבי הוא תהליך מתמשך הדורש מחויבות גבוהה מהעובדים (בעלי פוטנציאל המנהיגות), מהמנהלים בפועל ומהארגון, כאחד.

פיתוח מנהיגות מכין את העובדים בעלי הפוטנציאל לתפקידי ניהול, לקראת תפקידם כמנהלים, מספק כלים למנהלים לתפקידים הנוכחיים שלהם, ומצייד את המנהלים במיומנויות הנדרשות להתמודדות עם אתגרים עתידיים.

בשורה התחתונה, פיתוח מנהיגות תורם להצלחה ארוכת הטווח של הארגון, לצמיחתו ולקיימות שלו, על ידי טיפוח תרבות ארגונית של מצוינות מנהיגותית.

להלן 12 היבטים מרכזיים הנדרשים לפרויקט של פיתוח מנהיגות:

1 זיהוי מנהיגים פוטנציאליים:

פיתוח מנהיגות מתחיל בזיהוי עובדים שניתן לראות שיש בהם פוטנציאל מנהיגותי שמאפשר להם לקבל תפקידי ניהול.

מועמדים אלה עשויים להפגין תכונות כגון תקשורת מצויינת, יכולות קבלת החלטות, כישורי פתרון בעיות ויכולת לעורר השראה באחרים.

2 הערכה ומשוב:

לאחר זיהוי בעלי הפוטנציאל המנהיגותי, ניתן לבצע הערכות, כולל משוב של 360 מעלות, הערכות אישיות והערכות מיומנויות, כדי להבין את נקודות החוזק והתחומים שבהם הם צריכים להשתפר. נתונים אלה מסייעים ביצירת תוכניות פיתוח מנהלים המותאמות לכל אחד מהעובדים.

3 הדרכה ולמידה מובנית:

פיתוח מנהיגות כולל לרוב תוכניות הכשרה מובנות. תוכניות אלו מכסות מגוון רחב של נושאי מנהיגות, לרבות תקשורת, אינטליגנציה רגשית, פתרון קונפליקטים, חשיבה אסטרטגית ועוד. ניתן להעביר את ההכשרות באמצעות סדנאות, סמינרים, קורסים מקוונים או אימון מנהלים.

4 ניסיון בעבודה:

ניסיון מעשי (בניהול אנשים) הינו חשוב לאין ערוך לפיתוח מנהיגות. זה כרוך במתן הזדמנויות לעובדים להוביל פרויקטים או צוותים, לקבל החלטות ולקחת אחריות על התוצאות. למידה ממצבים בעולם האמיתי מסייעת בפיתוח מיומנויות מעשיות.

5 חונכות ואימון:

הצמדת המנהיגים המתפתחים (מנהלי העתיד) עם מנטורים או מאמנים מנוסים יכולה לספק הדרכה ותמיכה אישית. מנטורים חולקים את הידע שלהם, מציעים תובנות ומספקים מרחב בטוח לחניכים, כדי לדון באתגרים ולבקש עצות.

6 פיתוח 360 מעלות:

פיתוח מנהיגות צריך להתייחס למגוון הוליסטי של מיומנויות, כולל מומחיות טכנית, מיומנויות בין אישיות, מודעות עצמית ויכולת הסתגלות מהירה.

תוכנית זו בוחנת לא רק מה מנהלים עושים אלא גם איך הם עושים זאת ומי הם כבני אדם.

7 משוב והערכה:

משוב והערכה קבועים הם חיוניים כדי להעריך את ההתקדמות של מנהיגים פוטנציאליים. זה עוזר בהתאמת תוכניות פיתוח, הגדרת יעדים חדשים וחיזוק התנהגויות חיוביות.

8 חשיבה עצמית וצמיחה:

פיתוח מנהיגות מעודד את העובדים המועמדים לתפקידי ניהול, לעסוק בהתבוננות עצמית פנימית. מנהלים בעלי יכולת חשיבה מוכוונת צמיחה, פתוחים ללמוד מכישלונות ולשיפור מתמיד של כישורי המנהיגות שלהם.

9 התאמה לתרבות הארגונית:

תוכניות אפקטיביות לפיתוח מנהיגות תואמות את התרבות הארגונית, הערכים והיעדים האסטרטגיים של הארגון. מנהלים חייבים לגלם ולקדם את התרבות הארגונית שהם רוצים לטפח בתוך הארגון.

10 תכנון טיפוח יורש:

פיתוח מנהיגות קשור לעתים קרובות לתכנון רצף, כלומר ליכולת של המנהל לעתיד לטפח יורש לעצמו. טיפוח יורשים נועד להבטיח שיש מאגר של מנהלים פוטנציאליים מוכשרים המוכנים להיכנס לתפקידים קריטיים כאשר מנהלים פורשים או עוברים לארגון אחר.

11 יכולת הסתגלות ושינוי:

תוכניות לפיתוח מנהיגות צריכות להיות גמישות באופן שניתן להתאימן למתן מענה על הצרכים המשתנים של הארגון ועל האופי המתפתח של יכולות ניהוליות בסביבה עסקית דינמית.

12 מדידת ההשפעה:

חשוב למדוד את ההשפעה של פיתוח המנהיגות, וחשוב שהיא תהיה מדידה. זה יכול לכלול מדדי מעקב כמו מחוברות עובדים, שימור, פרודוקטיביות והצלחת מנהיגים בתפקידיהם.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה