שימור עובדים הוא מרכיב קריטי להצלחה של כל ארגון. כללי הבסיס לשימור עובדים לאורך זמן הם יצירת סביבת עבודה חיובית, טיפוח ועידוד המוטיבציה של העובדים, הענקת הזדמנויות פיתוח וקידום לעובדים, וקיום שיחות משוב תכופות.
אבל נראה כי אחד הגורמים הקריטיים ביותר בנושא שימור עובדים הוא קליטה מוצלחת של עובדים חדשים.
מחקרים מראים כי השנה הראשונה לעבודתו של העובד בארגון מהווה פעמים רבות נקודת התורפה בכל הקשור לשימור עובדים, שכן עובדים רבים עוזבים את הארגון בתוך פחות משנה לאחר שהצטרפו אליו, לפעמים אף בתוך כחצי שנה.
השאלה הגדולה היא מה גורם לכך שעובדים, שרק חודשים ספורים קודם לכן השקיעו מאמצים רבים בבחירת החברה שאליה הם רוצים להצטרף, עוזבים אותה בתוך פרק זמן קצר כל כך.
מדובר בדרך כלל בעובדים שבמשך זמן לא קצר בדקו חוות דעת על החברה, בדקו את מותג המעסיק שלה, בדקו מהם שוקי היעד שלה, בדקו את מקומה בשוק, בדקו איך היכולות שלהם יכולות להשתלב בצורה הטובה ביותר בתפקיד שהחברה מעוניינת לאייש, ודברים רבים נוספים, ובנוסף גם עברו תהליך גיוס מייגע. ואז, כמה חודשים לאחר הצטרפותם ולאחר שהחלו ללמוד את התפקיד הם עוזבים.
יש 10 סיבות עיקריות לכך שעובדים עוזבים חברה בתוך פחות משנה לאחר שהצטרפו אליה:
1 ציפיות שלא התגשמו: עובדים עלולים לעזוב חברה במהלך השנה הראשונה להצטרפותם אם הציפיות שלהם לא מתקיימות, לרבות תחומי אחריות בעבודה, התרבות הארגונית, התגמול או הזדמנויות לקידום בקריירה.
2 ניהול לקוי: אם העובדים מרגישים שהניהול של החברה אינו יעיל, או שהם מרגישים שהמנהלים שלהם מתייחסים אליה בחוסר כבוד או שהם מרגישים שהם לא זוכים להערכה לה הם מצפים, הם עלולים לעזוב את החברה.
3 היעדר הזדמנויות צמיחה: עובדים שמרגישים שמספר ההזדמנויות שעומדות בפיהם לצמיחה והתפתחות בתוך החברה הן מוגבלות, הם עלולים לחפש הזדמנויות במקום אחר, בתוך חודשים ספורים מיום הצטרפותם.
4 הדרכה לא מספיקה לגבי נהלי החברה והדרכים להתנהל בה: עובדים חדשים צריכים לקבל הדרכה נאותה לגבי הדרכים בהן הם יכולים לבצע את תפקידם ביעילות, ולגבי הדרכים בהן עליהם להתנהל בתוך החברה.
עובדים שלא מקבלים הדרכה מספקת, ומרגישים שהם הולכים לאיבוד בחברה, ומתקשים לבצע את תפקידם, עלולים להיות מתוסכלים ובעקבות זאת לעזוב את החברה.
5 איזון ירוד בין עבודה לחיים האישיים: כאשר העובדים מרגישים שהארגון לא מכבד את האיזון בין השעות שהם משקיעים בעבודה לבין הזמן שהם זקוקים לו בחיים האישיים שלהם הם עלולים לעזוב כדי לחפש ארגון שבו ניתן להשיג איזון טוב יותר.
מדובר במקרים בהם העבודה היא בשעות ארוכות מאוד, כאשר יש תורנויות או משמרות תכופות מדי, או שאין להם מספיק גמישות בלוח הזמנים שלהם.
6 ניהול לקוי: עובדים עלולים לעזוב חברה בתוך פחות משנה לאחר ההצטרפות, אם יש להם מערכת יחסים לקויה עם המנהל שלהם או שהם מרגישים שלחברה חסרה מנהיגות חזקה.
7 דרישות בעבודה שאינן תואמות את מה שנאמר בהליך הגיוס: אם העובדים מרגישים שחובות העבודה והאחריות שלהם אינן תואמות את מה שנאמר להם במהלך תהליך הגיוס, הם עלולים להתנתק ולעזוב את החברה.
8 סביבת עבודה לקויה: סביבת עבודה רעילה או לא ידידותית עלולה לגרום לעובדים להרגיש לא בנוח או לא רצויים, ולהוביל אותם לעזוב את החברה.
9 תגמול והטבות לא נאותים: אם העובדים מרגישים שהתגמול ו\או ההטבות שלהם אינם תחרותיים או אינם עונים על צרכיהם, הם עלולים לעזוב את החברה להצעות טובות יותר במקומות אחרים.
10 היעדר בהירות לגבי הציפיות והאחריות בעבודה: אם עובד מרגיש שלא ברור לו מה מצופה ממנו או מה כוללים תחומי האחריות של התפקיד אליו התקבל לעבודה, הוא עלול להיות מתוסכל ולעזוב.