שכר עבור התלמדות, יום ניסיון והתנדבות

שכר עבור התלמדות, יום ניסיון והתנדבות

האם חובה לשלם שכר למתלמדים, מתמחים וכאלה שנמצאים ביום ניסיון, והאם חובה לשלם שכר לעובד המצהיר על התנדבות בארגון?

שיתוף

שכר עבור התלמדות

מעסיקים רבים מקבלים עובדים שנועדו בשלב זה לעבור התלמדות, התמחות, צפייה בעבודה או לתקופת ניסיון בלבד, ואינם יודעים כי מחובתם לשלם לעובדים עבור תקופה זו שכר מינימום. יש מקרים שהעובד חייב לעבור התלמדות ורק לאחר מכן נחשב לעובד הארגון, במקרים אחרים מועסקים בני נוער לתקופות כאלה. זאת משום שאינם סומכים על חוסר ניסיונם ומאחר שקיימת אי וודאות בנוגע למוסר עבודתם. על כן אותם מעסיקים אינם משלמים להם עבור ימים אלה, כמובן מתוך ניצול העובדה שהם אינם מודעים לחוק.
חשוב גם לציין כי מקום עבודה שיעסיק בני נוער ליום אחד בלבד חייב לעשות זאת לאחר שקיבל אישור רפואי מהנער. גם כאשר מדובר במספר שעות ספורות, העסקה ללא האישור הרפואי תהווה עבירה על חוק עבודת נוער.

חובות המעסיק בנושא תשלום שכר
חובה על מעסיק לשלם שכר מינימום לפחות, לכל עובד, גם אם מדובר בשכר עבור תקופה קצרה מאוד ומוגבלת.
לכל מעסיק הזכות לבדוק את מידת התאמתו של העובד. גם כאשר הוחלט שעל מנת להתקבל לעבודה יש לעבוד במשך מספר ימי ניסיון – בכל מקרה העובד זכאי לתשלום של שכר מינימום. גם אם בתום שלושת הימים הוחלט לא להמשיך להעסיקו, וגם כאשר החליט העובד מרצונו לא להמשיך לעבוד.
החוק יהיה לצד העובד גם כאשר מדובר במתמחים אשר מבקשים לצבור ידע וניסיון במסגרת עבודתם. כאשר השוק רווי בסטודנטים לעריכת דין שמתקשים למצוא משרד שבו יוכלו להתמחות, כאשר ישנם מקומות הנחשבים נחשקים שיוכלו למצוא עשרות ומאות מועמדים מתאימים – יש המנצלים זאת ומחפשים להעסיק עובדים ללא שכר.
ברוב המקרים מדובר ביוזמה של הסטודנטים, המחפשים באופן נואש משרות התמחות. תחנות רדיו המעסיקות שדרנים בחינם היא תופעה ידועה. סטודנטים לתקשורת המתקשים למצוא עבודה בתחום שתחשב להם כניסיון, משדרים ללא כל תשלום, בהתנדבות, וכך צוברים את הידע שלהם. כמובן שגם תחנת הרדיו שמחה בחלקה, שאינה צריכה להשקיע כסף ומשאבים בעובד המבצע את העבודה. גם כאשר העובד הסכים וחתם שהוא מוכן ללמוד את המקצוע/ את העבודה ללא כל תשלום, החוק אומר כי מתקיימים יחסי עובד מעביד והוא חייב לקבל שכר.

מתנדבים או עובדים?

כל מנהל משאבי אנוש ומעסיק חייב להכיר את החוקים ואת השטחים האפורים שבין התנדבות לבין העסקה בשכר. בתביעה שהוגשה על ידי אשה שהתנדבה לתפקידים שונים באחד מסניפי המוסד לביטוח לאומי ולאחר מכן נקלטה להיות עובדת – דרשה להכיר בה בכל הזמן הזה כעובדת ולקבל שכר עבורו, גם בתקופה שבה התנדבה. פסק הדין קבע כי מאחר שלא היה כל שוני בין תפקידה כמתנדבת לבין תפקידה כעובדת מן המניין לאחר מכן – יש להתייחס לכל התקופה כהעסקה בשכר.
על מנת לבחון האם מדובר בהתנדבות או בעבודה בשכר, יש לשים לב כי לאדם שמתנדב בארגון אין אינטרס כלכלי, הארגון מצדו אינו מסתמך על נוכחותו בביצוען של משימות שונות, והתנדבותו אינה משרתת אינטרס עסקי. המתנדב מצדו, אינו מביע עמדות ובעיקר לא טענות כנגד הארגון. מבחן ההשתלבות הוא כלי נוסף שבאמצעותו בוחן בית המשפט האם התקיימו יחסי עובד מעביד בין הצדדים. המבחן בוחן את מידת השתלבות האדם בארגון על פי מספר שאלות: האם מדובר במפעל? האם העובד הוא חלק מהארגון? האם פעילותו משולבת כחלק מהארגון (בניגוד לפעילות חיצונית).

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה