האמריקאים עסוקים בימים אלה בשאלת שכר המינימום. סקירה לאחור חושפת נתון מדהים: שכר המינימום הנהוג בארצות הברית כעת נמוך, בהתחשב באינפלציה, משכר המינימום שהיה נהוג שם לפני 30 שנה, בימיו של הנשיא רייגן. הנשיא אובמה רוצה להעלות את שכר המינימום ל-9 דולר לשעה, מה שכמובן גורם לקולות בעד ולקולות נגד להישמע.
אובמה טוען שהעלאת שכר המינימום תצמצם את העוני בארצות הברית ולא תגרום לאמריקאים לאבד מקומות עבודה. "אנו יודעים שהכלכלה שלנו חזקה יותר כאשר אנו מתגמלים יום עבודה הגון בשכר הגון", אמר בנאום מצב האומה בפברואר והוסיף שמשפחה שבה שני ילדים שמשתכרת שכר מינימום חיה מתחת לקו העוני. "בואו נסכים על כך שבמדינה העשירה ביותר בעולם שום אדם שעובד במשרה מלאה אינו צריך לחיות בעוני", קרא הנשיא. "שכר המינימום באמריקה עומד כעת על 7.25 דולר לשעה, כך שאם התוכנית תמומש, מדובר בהעלאה משמעותית".
בוחן מציאות
בתוכנית Reality Check ברשת NBC בחנו את הנתונים הסטטיסטיים במטרה לבדוק האם יש לבטוח בדבריו של הנשיא. הממצא הראשון והמפתיע הראה ששיעור העוני עלה, בעוד מספר המשרות פחת במקביל לכל שיא בגובה שכר המינימום. התופעה הזאת נראית כמו סתירה מוחצת של דבריו של אובמה, אבל לא בכך מסתיים השיפוט.
ראשית, אותן עליות בשיעור המובטלים נראו בתקופות שבהן שכר המינימום הועלה, אך היו אלה גם תקופות של מיתון, מה שעשוי לספק הסבר חלופי למגמה. פרופסור מייקל רייך, מומחה נודע לכלכלה מאוניברסיטת ברקלי שעוסק בחקר אבטלה, עוני והכנסה, אמר בראיון ל-NBC שלא בכך מסתכם ניתוח הממצאים. הוא קובע שהעלאת שכר המינימום אינה גורמת לאבטלה. היא הופכת את גיוס העובדים ואת השמירה על כוח העבודה הקיים לקלים יותר. "העלאת שכר המינימום הורגת את המשרות הפנויות, לא את המשרות", אמר רייך. הוא מציין שהעלאת שכר המינימום נוגעת רק לרמות השכר הנמוכות ואין לה כל השפעה על המרוויחים משכורת בינונית או גבוהה, בעוד האבטלה משפיעה על כלל הציבור.
עוד אמר רייך, שאם מחפשים את הקשר בין שיעור העוני לבין העלאת שכר המינימום, אך בודקים אותו בקרב השכבות החלשות ולא בקרב כלל האוכלוסייה, מגלים שיש ירידה בעוני בכל פעם ששכר המינימום עולה.
ומה בישראל? על פי כתבה של צבי זרחיה וליאור דטל בדה מרקר מאפריל השנה, מעמד הביניים בישראל התכווץ לכדי 26% מכלל משקי הבית והמעמד הנמוך הוא כעת המעמד הגדול ביותר באוכלוסייה – 36%. בהתייחס לנאום אובמה מעניין לציין שעל פי דו"ח בנק ישראל, שיעור המשפחות העניות שבהן שני מפרנסים כמעט הוכפל תוך עשור. חלק משמעותי מהכנסות משקי בית מהמעמד הנמוך הוא מקצבאות, אך מכיוון שמדובר באוכלוסייה שרובה עובדת, אפשר לשער שלהעלאת שכר המינימום בישראל תהיה השפעה דומה להעלאת שכר המינימום בארצות הברית, כלומר צמצום העוני ללא הגברת האבטלה.