אחרי כל הרעש התקשורתי והשבתת המשק בידי ההסתדרות במסגרת מה שכונה "מאבק עובדי הקבלן", דבר כמעט לא השתנה. למעשה, לא השתנה כלל. הפערים בין מה שנחתם לבין מה שאמור היה להיות מבוצע עד כה בפועל – גדולים מאוד, ואפילו עופר עיני "זרק" לא מזמן לעבר האוצר סוג של איום לא מפורש שיתחילו ליישם את מה שהתחייבו עליו. אבל יש לו בחירות על הראש ב-22 במאי, כך שגם בזמן הקרוב עושה רושם שדבר לא ישתנה בנושא.
אלא שארגון המתקרא "הקואליציה הארצית להעסקה ישירה", שפעיל לטענתו כבר משנת 2010 ללא תלות בהסתדרות, מנסה במקביל "להזיז עניינים" בכוחות עצמו.
נדבך נוסף בפעילותו יהיה בדמותה של הפגנה שתתקיים בשבוע הבא (14/5) בכיכר החתולות בירושלים, במחאה על דפוס ההעסקה דרך חברות קבלן ותביעה להעסקה ישירה.
באירוע אמורים ליטול חלק קבוצות שונות של עובדי קבלן מרחבי הארץ, החל מהשעה שש בערב. דובר קואליציית הארגונים, יוסי לוס, אמר לחדשות HRus כי ישנה עוד כברת דרך לעבור מבחינתם, אם כי בירך במקביל על הסכם האחדות בין נתניהו ומופז שבו, לדבריו, "אחד הסעיפים המפורשים הוא שינוי תנאי ההעסקה. זו תוצאת המאבק שלנו".
אבל אם ההסתדרות נכשלה עד עכשיו ואלפי עובדי קבלן עדיין לא נקלטים כעובדי חברה במגזר הפרטי כפי שסוכם, מה תוכלו אתם לעשות?
"אם נדייק, שביתת ההסתדרות היא אחת התוצאות של המאבק שלנו. הקואליציה התארגנה כבר ב-2010 אחרי מאבק על זכויותיהן של עובדות הניקיון באוניברסיטת בן-גוריון. הקשר הסיבתי הוא הפוך. למה לא השתנה דבר מאז שביתת ההסתדרות? כי עופר עיני ואחרים לפניו כבר מזמן לא ממלאים את תפקידם כארגון עובדים. העובדה היא ש-45% מועסקים בקבלנות וההסתדרות אפשרה לזה להתרחב במשך 10 ו-20 שנה. אז פתאום עכשיו ההסתדרות תשנה משהו? ברור שצריך או לשנות את ההסתדרות או להקים גופים חדשים".
מה הטריגר להפגנה הנוכחית?
"אין עכשיו טריגר. מדובר ביותר מ-400 אלף עובדים המועסקים בהעסקה קבלנית וכל עוד זה לא ישתנה, נמשיך במאבק. יהיו עוד הפגנות. מדובר באוכלוסיות המוחלשות ביותר, ולא רק. יש מורים, עובדים סוציאליים, מתכנתים שעובדים בהעסקה קבלנית. זה כל-כך רווחי המאבק הזה שיש גורמים רבים שרוצים לקפוץ על העגלה. אחת המטרות של האירוע הזה הוא לחבר בין הגורמים האלה".
ההסתדרות: "שקרים"
מההסתדרות נמסר בתגובה: "על אף השקרים שמפזר גורם פוליטי כזה או אחר, כבר מחודש מאי צפויים המאבטחים והמנקים המועסקים כעובדי קבלן במגזר הציבורי לקבל תוספת שכר וכן תנאי העסקתם ישוו לתנאי עובדי המדינה. כמו כן, עובדי הקבלן במגזר הפרטי יקבלו השוואת תנאים וחלקם אף יעברו להעסקה ישירה עם הוצאת צו ההרחבה על ידי שר התמ"ת".
עוד הוסיפו בהסתדרות כי "אותם הגורמים שיוצאים כנגד, מנסים בסך-הכל לתקוע טריז בין העובדים המאורגנים לעובדי הקבלן".