מהם הפרטים החשובים שאותם אתם מפספסים או לא מבינים לעומק במהלך ריאיון העבודה או תהליך הגיוס כולו?
מנהל גיוס אחד סיפר לי שהוא אוהב "לחפור" למועמדים שלו. כן, בדיוק כך, "לחפור". הוא רוצה לדעת היכן המועמד שירת בצבא? איך עבר עליו השירות? האם הוא עדיין בקשר עם חבריו ליחידה? מה היו האתגרים הגדולים ביותר שאיתם התמודד? במה נכשל? וגם מה הוא למד באוניברסיטה בשיעורי בחירה? ומדוע?… כל כך הרבה שאלות כלליות וממוקדות מוצגות למועמד שלו וזה רק כדי ללמוד להכיר את המועמד לעומק. לנצח לפצח את החידה הגדולה מכל: מי הוא האדם שיושב מולי.
מרבית המגייסים לא נוטים "לחפור" או שהם לא מודים בכך או מכוונים לכך בכוונה תחילה, אך הם כן מנסים לקבל תמונה מאוד ברורה של המועמד ולשם כך הם הולכים: אחורה, הצידה, הצידה לצד השני… מנסים לקבל קצת מידע על התקופה ההיא וקצת מידע על ההכשרה הזו וקצת מידע על התחביבים, קצת על עיסוקים בשעות הפנאי, קצת על קשרים חבריים כדי ללמוד על כישורים חברתיים… אולם מרוב ההשקעה בבניית התמונה המלאה, עם עומק (עבר, הווה ועתיד), אנחנו לא תמיד שמים מספיק דגש על שאלה אחת שהיא אחת המשמעותיות ביותר: מדוע המועמד כאן?
לשאלה האחת הזו יכולים להיות הסברים רבים ומגוונים ולכל אחד מהם יש השלכות אחרות לגמרי. האם העובד כאן הוא מובטל כעת? אם כן, כמה זמן הוא מובטל? מדוע הוא לא מצליח למצוא עבודה כל כך הרבה זמן? האם לא מזמינים אותו? האם הוא לא מתקבל? האם הוא הבררן? מאידך, האם המועמד שלכם עובד כעת בחברה? אם כן, האם הוא נוהג להתראיין לעיתים קרובות? כמה זמן הוא מחפש עבודה מאחורי גבו של המנהל שלו? האם במקום העבודה מודעים לכך שהוא רוצה לעבור? מדוע הוא עוזב מקום? איך הוא מתכוון לנהל את העזיבה שלו?
סדרת השאלות הזו תאפשר לכם לדעת: האם המתחרים שלכם מתרשמים מקורות החיים שלו? (ואם לא, אולי הוא באמת לא מועמד כל כך חזק כפי שחשבתם? אולי אפשר להציע לו שכר נמוך כפי שתכננתם). האם הוא בררן כלומר בוחר בקפידה את מקום העבודה או מחפש בצורה נואשת כל מקום שישלם לו משכורת מיידית? האם הוא בררן מידי ולכן לא מצא עבודה עד כה? האם הוא מחזיק בתפקיד מפתח בארגון מסוים אבל מתראיין בסתר מבלי שאף אחד ידע מה הוא מתכנן? האם הוא לוקח בחשבון פרק זמן סביר למסור הודעה מוקדמת ולבצע חפיפה מסודרת או שהוא עומד לקום ולעזוב מקום עבודה (במקרה הזה, סביר להניח שכך הוא ינהג גם בעתיד).
בסוף היום, זה לא משנה כמה המועמד שלכם היה מוצלח או מקובל בצבא. זה לא משנה אם הוא סיים תואר ראשון בהצטיינות או הצטיינות יתרה. זה לא כל כך משנה את התמונה אם הוא סיים תואר במכללת תל חי או במכללת תל אביב… אבל זה מאוד משנה לכם כמגייסים – כאן ועכשיו – מדוע המועמד שלכם נמצא כאן ועכשיו במעמד הזה של מחפש עבודה. זו למעשה שאלת מיליון הדולר שאומרת לכם הכול על: הכישורים שלו, על הפוטנציאל שלו, כמה הוא שווה במשק, עד כמה הוא מעריך מקום עבודה, עד כמה הוא רציני וממוקד בחיפוש עבודה, מדוע הוא מחפש עבודה ועוד. זו השאלה שתשובה עליה תספק לכם תמונה לא רק לעבר אלא לעתיד שלו. האם גם לו תצטרכו למצוא מחליף בעוד כמה חודשים כי הוא יתעייף או ישתעמם בתפקידו? האם גם אתם תוותרו עליו בעוד כמה חודשים כי הוא לא יסתדר עם העמיתים שלו? האם גם אתם צריכים להיערך לסיכוי שבעוד כמה חודשים הוא יתייצב מולכם וידרוש תוספת שכר ו/או קידום מקצועי (באיום שאם לא יקבל את מבוקשו הוא ימשיך הלאה).
כל כך הרבה מידע חשוב ורלוונטי לתהליך הגיוס עולה מסדרת שאלות שבבסיסה השאלה: מדוע אתה מחפש עבודה? או איך הגעת לכאן? ואם לא ייחסתם לסדרת שאלות זו מספיק חשיבות בעבר, נסו זאת כבר בגיוס הבא וראו לאן זה יוביל אתכם ברמת המידע שתקבלו והתובנות שאליהן תגיעו.