הכנות הכרחיות לרילוקיישן – היבטים שיש להתייחס אליהם בכובד ראש

הכנות הכרחיות לרילוקיישן – היבטים שיש להתייחס אליהם בכובד ראש

הכנה מוקדמת לרילוקיישן היא הכרחית להצלחת המשימה. עובדים אשר לא יוצאים מוכנים כראוי, מוצאים את עצמם משלמים מחיר גבוה. הן כספי והן אישי ומשפחתי.

שיתוף

גליה אלינסקי, מנכ"ל Relocation Jobs

 

קיימים שורה של היבטים מהותיים שעל העובד שחושב/במו"מ/מתכנן לעשות רילוקיישן לבחון לפני צאתו את הארץ :

מאמר מקצועי באדיבות גליה אלינסקי, מנכ"ל  Relocation Jobs 

 

ביטוח לאומי וביטוחי אובדן כושר עבודה, חיים ובריאות
ביטוח לאומי לא מכסה תאונות עבודה בגין שכר חו"ל. לכן, חשוב מאוד לוודא שהמעסיק (או העובד במקרים בהם המעסיק אינו מכסה את עלות הביטוחי), מבטח את השליח בביטוחים פרטיים – ביטוח אובדן כושר עבודה, נכות מתאונה, חיים ובריאות. לא מספיק לשלם את התשלום המינימלי לביטוח לאומי. זהו אינו פתרון נכון למי שעובד בחו"ל.
דוגמה למקרה בו עובד חברת הייטק, אשר יצא לחו"ל במסגרת עבודתו ושהה באחת ממדינות אפריקה , היה מעורב בתאונת דרכים אשר גרמה לנכות תמידית באחת מהידיים שלו. החברה ששלחה את העובד לא ביטחה אותו בביטוחים פרטיים, והעובד עצמו לא שילם את תשלומי הביטוח הלאומי בשל ניתוקו מישראל . וכך מצא את עצמו העובד ללא קצבאות בגין נכותו.

בחנתם לעומק את גובה כיסוי הביטוח הרפואי?
ביטוח רפואי הנו חלק חושב מאוד בבואכם להתכונן ליציאה למשhמת הרילוקיישן. חשוב לוודא את גובה הכיסוי הביטוחי ואת תנאי הפוליסה בביטוח הרפואי , ובמיוחד כשמדובר על מדינות בעלות סיכון גבוה. עובדים אשר לא דואגים לכיסוי ביטוחי עלולים למצוא את עצמם משלמים עבור הוצאות רפואיות סכומי עתק. את מחיר העצה הזו שילם עובד במיטב כספו : המדובר על עובד אשר יצא לחו"ל כוסה ע"י החברה בביטוח נסיעות רגיל. בהצהרת הבריאות שלו הוא הצהיר כי הוא עבר צנתור לפני כחודשיים, יחד עם זאת, בפרטי הפוליסה של החברה נאמר בפירוש כי הפוליסה מחריגה אירועי לב שקרו במהלך ששת החודשים האחרונים טרום היציאה. לאחר כשבועיים בחו"ל הוא חש בליבו, התפנה לבי"ח ומשם להטסה רפואית חרומית לישראל. חברת הביטוח לא כיסתה את האירוע ועל החברה הוטלו עלויות רפואיות בגובה של כ 35,000$. נוסף על כן, מומלץ לדאוג לכיסוי ביטוחי נוסף במדינות עולם שלישי אשר מכסה ביטוח איתור, חילוץ והטסה אווירית.

 מול מי נחתם החוזה?
קודם כל יש לבדוק לעומק שאכן החברה שאתם עומדים לצאת בשליחותה רצינית ומבוססת. לישות המשפטית שמולה נחתם החוזה, ישנה חשיבות רבה. בעיקר מאיזה מוצא הישות הזו . חתימה מול חברה ישראלית תקשה לרוב להוכיח בשלב מאוחר יותר כי שיניתם את מרכז החיים שלכם וקיבלתם בשל כך גם פטור ממיסים. יחד עם זאת חתימה אל מול חברה יפנית יכולה לחייב אתכם בכללי שיפוט מקומיים שאתם אינכם מודעים אליהם.

הרבה חברות חותמות היום חוזים דרך חברות בנות שלהם אשר מוגדרות כחברות "אוף שור". זה פותר את החברה מדיווח מיסים וניכוי מס במקור לעובדים ולכן אין לה בעיה כלל וכלל. יחד עם זאת, אי ניכוי מיסים על ידי החברה בעת העברת התשלומים אינו פוטר בהכרח את העובד מתשלומי מיסים בישראל. חשוב להבין כי המיסוי בישראל הינו מיסוי פרסונלי ולא טריטוריאלי וכל הכנסה אשר מופקת על ידי תושב ישראלי מחויבת במס בישראל.

כיצד מבצעים ניתוק תושבות לצורכי מס?
כללי מס הכנסה מגדירים שתי תחנות חשובות :
1. שתי שנות מס שבהן שהה העובד מעל 183 יום בכל שנה בחו"ל
2. שנתיים עוקבות נוספות שבהן מרכז חייו של העובד אינו בישראל

הגדרת מרכז החיים מורכבת ממכלול פרמטרים אישיים ומבחינה של מצבכם האישי הכולל בתקופת המעבר. שאלות כמו: היכן התגוררתם אתם ובני משפחתכם בתקופה זו? מי שילם לכם את השכר? היכן שילמתם מיסים? מאפשרות לפסוק בעניין ניתוק התושבות. הפסיקה הינה פרסונלית ולכן הבחינה היא אישית. בנובמבר האחרון, הכיר בית המשפט, בפסק דין תקדימי, שבו אדם ששהה לבד בחו"ל בעוד משפחתו נותרה בישראל, כאדם שמרכז חייו אינו בישראל ועל כן אינו מחויב במס על הכנסותיו.
לאחר החזרה לארץ נעשה תהליך של "פסיקה" אל מול רואה חשבון, אשר בוחן את מצבכם האישי, מגיש דו"ח והמלצותיו למס הכנסה ועל פי זה נקבע באם ישנו פטור ממלא ממיסוי או לאו. חשוב לזכור שאם לא יינתן פטור ממיסוי, תהיו חייבים גם בתשלומי ביטוח לאומי עבור ההכנסה החייבת במס לפי מס הכנסה.
כמה דברים שתמיד יעזרו בהוכחת העברת מרכז החיים הינם: אי החזקת רכוש בארץ, סגירת חשבונות בנק מקומיים, שהייה מינימלית בישראל וכו'.

ומה לגבי תשלומים אחרים למוסדות בישראל ?
עליכם להתייעץ עם מומחה רילוקיישן לפני שמפסיקים לשלם תשלומים לקופת חולים או תשלומים פנסיוניים על מנת לשמר את זכויות הוותק ולהימנע ממחויבות עם חזרתכם לארץ.

האם השכר המשולם תואם את עלויות המחיה?
יש לוודא שתקציב עלויות המחיה שהוצג לכם מתאים לעלויות בפועל במדינה ולאיכותה חיים שהנכם מצפים לה. אל תתפתו למספרים בלבד! שכר דירה ועלויות מחיה במקומות שונים בעולם יכול להגיע לאלפי דולרים בחודש. בידקו האם ההצעה שניתנה לכם מתאימה למדינת היעד.

תחום השיפוט שמוגדר בחוזה
במקרה של מחלוקת משפטית מול החברה, לא כדאי שתמצאו את עצמכם נדרשים להגיש תביעה במדינה שכלל לא ידעתם על קיומה. ההתעקשות על ישראל כמדינת שיפוט לא נכונה תמיד. עליכם לדאוג כי מדינת השיפוט הנבחרת הינה מדינה מערבית, שחוקי העבודה בה דומים לחוקי העבודה בישראל. תמיד כדאי להוסיף גם סעיף בוררות מוסכמת בחוזה כברירה ראשונה, כדי לנסות להימנע מבתי משפט במקרה של מחלוקות.

עוד עצה שיכולה רק להועיל- הירשמו לתכנית הנוסע המתמיד!
אתם לא תאמינו כמה הכלי הזה, שמצריך כ"כ מעט מאמץ והשקעה (כי הרי גם כך אתם טסים), יתרום לכם. גם אם לא תנצלו את הנקודות לקניית כרטיסי טיסה או שדרוגים, נוסע מתמיד בדרגת זהב יפתח לכם את דלת הכניסה ללאונג' בשדה התעופה ויעלה את משקל המטען שאתם יכולים לשלוח למקסימום המרבי.

נסיעה טובה!

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה