ריאיון עבודה בבית קפה – האם זה רעיון טוב?

ריאיון עבודה בבית קפה – האם זה רעיון טוב?

ריאיון עבודה בבית קפה הפך לטרנד אולם מועמדים מתארים את הסיטואציה כמביכה, בלתי מקצועית ואפילו מזכירה להם פגישה עיוורת. רכזי גיוס מסכימים, זה לא מקצועי

שיתוף
ריאיון עבודה

ריאיון עבודה

מנסים לגייס עובד חדש מבלי לחשוף את שם החברה בשלב ראשון? מחפשים מחליף לעובד שעדיין לא יודע על הכוונה להחליפו? המשרד בדיוק עובר שיפוצים? לא משנה מה התירוץ שלכם – לא מומלץ לראיין עובדים בבית קפה.

מגייסים רבים ומנהלים מקצועיים (ובעיקר בכירים) מתחילים להתרגל לקונספט של ריאיון עבודה בבית קפה. יש להם אפשרות להתאוורר קצת מהמשרד, הם משלבים ראיונות עבודה עם פגישות עסקיות וכל מיני סידורים, מצליחים לשמור על דיסקרטיות בשלב הראשון וכן – נהנים להם מאייס-קפה תוך כדי הריאיון. אז מה הבעיה? המועמדים ממש מתעבים את זה!

ה' הייתה לא מזמן בריאיון עבודה בבית קפה ברמת החייל. "הגעתי לבית קפה והתקשרתי לרכזת להגיד שאני בכניסה. היא אמרה לי 'יופי אני בדרך אני אפגוש אותך עוד דקה'. אמרתי לה שאני לובשת חולצה שחורה מכופתרת ומכנסיים אפורים (כדי שתוכל לזהות אותי)… כשהיא הגיעה, לחצנו ידיים והיא שאלה איזה קפה להזמין לי ואמרה 'זה בסדר, אני משלמת, את יכולה לתפוס לנו שולחן'. הרגשתי כמו בבליינד-דייט."

השיחה עם ה' עוררה בי את הסקרנות העיתונאית הטבעית ויצאתי לתשאל כמה מועמדים שחוו לאחרונה ראיון עבודה על כוס קפה והתשובות היו כולן זהות פחות או יותר. מועמדים הגדירו את הטרנד הזה כמביך, לא מקצועי ואפילו טיפה מחשיד. ש', מועמדת שנקלעה לא מזמן לריאיון עבודה בבית קפה בקניון במרכז הארץ משחזרת את התחושה: "זה היה ריאיון לחברה חדשה ולא מוכרת, אני בכל אופן לא ידעתי כמעט דבר על החברה ולכן כשהבנתי שמתוכננת פגישה בבית קפה ישר חשדתי. חשבתי לעצמי – למה הם מסתירים את המשרדים? רגע, אולי בכלל אין להם משרדים? אולי זו חברת קש? הגעתי עם ציפיות נמוכות והרבה מאוד סימני שאלה ואפילו חשדות."

גם נ', העוסק בעסקי האינטרנט, ביקר בכמה בתי קפה בדרך למשרה המבוקשת. היום הוא עובד בחברה הממוקמת בבניין משרדים מפואר ושם התקיימו ראיונות העבודה אולם לפני שהתקבל, הוא נפגש עם כמה 'טיפוסים' לדבריו בבתי קפה. "זה הזוי" הוא משחזר "אתה פשוט מרגיש שאתה יושב מול גורמים לא רציניים. אולי הם יכולים להתרשם ממך אבל לך אין שום דרך להתרשם מהם. אתה לא רואה את משרדי החברה לא מבפנים ולא מבחוץ. אתה לא יודע כמה זמן (בפקקים) לוקח להגיע לשם? האם יש מצוקת חנייה? איך נראה המשרד בו אתה אמור לשבת 9 שעות ביום? איך נראים האנשים שאיתם אתה אמור לבלות 9 שעות ביום? אין לך שום דרך 'להרגיש' את העבודה ולכן זה ממש לא רציני."

שני, רכז גיוס בעברה, מתנגדת נחרצות לטרנד המאוד 'איני' בעיקר במרכז. לדבריה, ריאיון עבודה בבית קפה הוא לא אפקטיבי לא רק בגלל שהוא משאיר טעם רע והרבה סימני שאלה בקרב המועמדים, כפי שחלקם ציינו כאן, אלא הוא אף בעייתי מסיבות שקשורות למשאבי אנוש גרידא.

  • העדר פרטיות: מגייסים אולי חושבים שאם הם יקיימו את הריאיון מחוץ לחברה הם יזכו לפרטיות אבל בית קפה צפוף והומה, עם מלצרים שמסתובבים בין השולחנות, אנשים שמדברים בטלפונים הסלולריים אחד עם השני והסיכוי הגדול לפגוש מישהו שמכירים… כל אלו הופכים את האווירה למאוד לא דיסקרטית. בריאיון עבודה המועמד נדרש לשוחח על נושאים אישיים (כמו האם הוא עובד או מובטל כרגע? מהן ציפיות השכר שלו? מה הסטטוס שלו והאם יש לו איזשהן מגבלות שעלולות להפריע לו בעבודה?) אי אפשר לעשות את זה כהלכה בבית קפה הומה.
  • Look & feel: למועמדים מאוד חשוב לראות את סביבת העבודה העתידית שלהם ואת האנשים שאיתם הם אמורים לבלות את מרבית שעות הערות. יש אנשים משאוד חשוב להם שקט וניקיון, יש כאלה שאוהבים חיי חברה… כל אחד מדמיין לעצמו סביבת עבודה אופטימלית והמפגש הראשוני עם החרבה מאפשר לו לבדוק האם יש התאמה. מנהל גיוס או מנהל מקצועי יכול להגיד למועמד שיש בחברה אווירה מדהימה! שהמשרדים חדשים, ממש אחרי שיפוץ! שיש חדר אוכל ברמה גבוהה! אבל עד שהעובד לא יסתובב לבדו במסדרונות החברה ויתרשם בעצמו, באמצעות החושים שלו, הוא לא ישתכנע.
  • אווירה: בית קפה הוא מקום בילוי מטבעו והוא משדר אווירה כיפית, ספונטנית ולא רשמית לחלוטין. אנשים מתנהגים אחרת בבית קפה מכפי שהם מתנהגים בחדר ישיבות במעמד פורמלי של ריאיון עבודה. דווקא הרשמיות, ואפילו אווירת המתח ששוררת בחדר הישיבות בחברה או במשרדו של מנהל משאבי אנוש, היא אווירה חיובית. זו מכניסה את המועמד לדריכות, למוד (mode) של עבוד. ריאיון עבודה הוא סוג של מעבדה ולכן הוא צריך לשקף עד כמה שניתן את העבודה ואת תנאי העבודה.
  • מי הבוס? בית קפה הוא שטח ניטרלי. זכרו, אתם מנהלים את הריאיון משמע אתם מנהלים את ההצגה ולכן אין דרך טובה יותר להציג את עצמכם כפונקציה הדומיננטית מאשר לנהל את המערך בשטח שלכם.
  • חשוב שראיון העבודה יתקיים במשרדי החברה ואם יש לכם את הסיבות שלכם לשמור על דיסקרטיות, ניתן לקיים ראיונות בשעות חריגות כמו מוקדם בבוקר, לפני שהעובדים מגיעים או בסיום יום עבודה. אפשר אפילו לקיים ראיונות עבודה 'חריגים' בימי שישי בבוקר.

סדנת עולם העבודה החדש

אין תגובות

השאר תגובה