מסקר שערכה התאחדות התעשיינים, שנערך בקרב למעלה מ-175 חברות תעשייתיות, עולה כי בחברות תעשייתיות רבות קיימים קשיים משמעותיים בגיוס עובדים מקצועיים – מדובר בכ-74 אחוזים מכלל התעשיינים בישראל.
המחקר, שנערך על ידי מחלקת המחקר בהתאחדות, מצביע על הקשיים בגיוס עובדים למפעלים ברבעון השלישי של שנת 2012. בענף הכרייה ומוצרי הבנייה, כ-88 אחוזים מתקשים בגיוס עובדים מקצועיים. בתעשייה קיים גם מחסור משמעותי במהנדסים, הפוגע בצמיחת תעשיית ההייטק.
אחוז המדווחים על קשיים בינוניים-רבים בגיוס עובדים מקצועיים לענף הכרייה ומוצרי הבנייה הוא 60 אחוזים, דיווח הנחשב לשיא ברבעון השלישי של 2012, לעומת 64 אחוזים ברבעון השני של השנה.
בענף הגומי והפלסטיק עלה כי כ-84 אחוזים מהתעשיינים בענף מתקשים בגיוס עובדים, מתוכם כ-37 אחוזים מתקשים באופן משמעותי. לעומת זאת, ברבעון הקודם דיווחו 90 אחוזים על קשיים – נתון המצביע על התמתנות קלה בקשיי הגיוס.
ככלל, 50 אחוזים מהתעשיינים מדווחים על קשיים בגיוס עובדים – מדובר בקשיים ברמות בינוניות וגבוהות. לעומת זאת, בשיא המשבר הכלכלי בשנים 2008-2009, רק 42 אחוזים מהתעשיינים דווחו על קשיים גיוס עובדים מקצועיים.
למרות הקשיים המדווחים, חלה התמתנות בקשיים גם בגיוס עובדים מקצועיים לענף המתכת והחשמל: 76 אחוזים לעומת 81 אחוזים ברבעון הקודם. למרות זאת עדיין חלים קשיים משמעותיים בגיוס, והאחוזים המצביעים על הקושי הנם גבוהים.
טל לוטן, מנהלת המחלקה לחינוך טכנולוגי והכשרה טכנולוגית בהתאחדות התעשיינים, אמרה כי הקשיים בגיוס נובעים מהקיצוץ בתקציבים להכשרה מקצועית לבני נוער ולמבוגרים. לדבריה, המחסור עלול להביא לפגיעה בכושר התחרות של כלל התעשייה בישראל ולחסימת הצמיחה של תחום ההיטק.
בנוסף למהנדסים, תחום המתכת הנו בין המקצועות הבולטים החסרים בישראל. למפעלים דרושים רתכים, מסגרים ומעבדי שבבים, וכמו כן דרושים חשמלאים ומפעילי ציוד חשמלי, ועובדים מקצועיים רבים מתחום העץ והפלסטיק.