יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, קיים היום בצהריים פגישה בלשכתו עם ועד עובדי פרי גליל בחצור הגלילית בראשות מוטי חזיזה. זאת לאחר שבעלי המפעל סגרו את שעריו ביום שישי. בפגישה נטלו חלק גם יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן; יו"ר מרחב גליל עליון, יונה פרטוק; יו"ר הסתדרות עובדי המזון; הרצל יקה ואנשי הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי.
בפגישה הוחלט לנהל מאבק נגד בעלי "חצי חינם" המחזיקים בבעלות על מפעל "פרי גליל" בחצור הגלילית בדרישה לפתוח מיד את המפעל מחדש. בהסתדרות אומרים כי מדובר בצעד חסר תקדים של הבעלים שבשל מחלוקת כזו או אחרת עם הממשלה, תהיה מוצדקת או לא, החליט לסגור מפעל ולשלוח מאות עובדים קשיי יום בפריפריה הביתה ללא הודעה מראש.
ההסתדרות דורשת, אם-כן, מהבעלים לפתוח מיד את המפעל, ללא תנאים מוקדמים, וללא קשר לעמדת הממשלה במחלוקת הכספית שישנה מזה כמה חודשים. בהסתדרות אומרים כי אם המפעל לא יפתח מיד תנהל ההסתדרות מאבק נגד הבעלים בכל האמצעים העומדים לרשותה.
בסוף השבוע החולף, סמוך לכניסת השבת, הודיעה ההנהלה במפתיע כי כל 220 עובדי המפעל אשר בחצור הגליל יוצאו לחופשה ללא הגבלת זמן, ושעריו ייסגרו לאלתר. בערוץ 2 דווח הבוקר כי העובדים צפויים לקבל מכתבי פיטורין בהמשך השבוע, והנהלת המפעל החליפה את מנעולי שעריו.
הודעה זו באה לאחר סאגת דיונים, הבטחות ואיומים מתמשכת בשנה האחרונה, עד בסופו של דבר חשו מנהלי "פרי גליל" כי כלו כל הקיצין מבחינתם והפעלת המפעל אינה כדאית עוד ללא סיוע ממשלתי.
עיני, שמורגל בביקורת אוטומטית כלפי האוצר והממשלה, חרג ממנהגו וכינה את סגירת המפעל על-ידי ההנהלה "ברוטלית". "העובדים שוב נופלים בני ערובה בוויכוח האין-סופי בין הממשלה לבעלים", אמר אמש. "אולם הפעם נהגו הבעלים באופן ברוטלי וגס כאשר סגרו את המפעל ללא התרעה. זוהי התעללות של ממש בעובדים. אני קורא לבעלים לפתוח את המפעל לאלתר וללא תנאים מוקדמים ולממשלה והכנסת לממש את ההבטחות".
גם יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ', התבטאה בסגנון דומה ודרשה מראש הממשלה להתערב. "הסגירה החד צדדית של מפעל פרי הגליל בערב שבת, נעילת שעריו במנעולים והצבת שומרים על הפתחים בלא כל משא ומתן עם העובדים היא צעד אלים ופרוע של הבעלים, אושיק אפרים", דברי יחימוביץ' שהוסיפה: ""מדובר ב-220 עובדי שכר מינימום שכל חייהם עובדים במפעל, רובם שומרי שבת שהשבת שלהם הייתה קשה ומרה. סגירת פרי הגליל היא חורבנה של העיירה חצור. דמי אבטלה, יצירת מקומות עבודה חלופיים ותשלומי העברה – יעלו למדינה פי כמה וכמה מהצלת המפעל".
יו"ר ועד העובדים, מוטי חזיזה אמר לאתר ynet: "אנחנו הולכים לקראת צעד מאוד קשה, אבל אין לנו ברירה, זו המתנה שקיבלנו מממשלת ישראל ומכל ועדות הכנסת. הגענו לכאן ואנחנו עומדים, לא רצויים, מול מפעל סגור, שמוקף באנשי יחידות אבטחה מיוחדות. כל מה שאנחנו רוצים זה לשמור על פרנסתנו ולא נעשה לממשלה חיים קלים. כ-300 עובדים יאבדו מקור פרנסה".
לדברי הבעלים, אושיק אפרים, לא צפוי מחסור במוצרי פרי גליל שכן בבעלותם מפעלים וקווי יצור נוספים.
הבעלים, אושיק אפרים
הובטח סיוע?
בדיון בוועדת הכספים בנושא צוין כי לפני שנתיים, הבטיחו במשרד התמ"ת להעביר לבעלים מענק של 20-18 מיליון שקלים תמורת שיקום המפעל, אולם אלו לא ניתנו משום ש"לא עמד במכסת הייצוא לחו"ל" למרות שקריטריון זה לא נאמר לבעלים בתחילת הדרך. ועדת הכספים של הכנסת החליטה בדצמבר 2011 לשנות בחקיקה את התנאים לקבלת המענק, כדי להעביר כספים לפרי גליל.
אלא שבמשרד התמ"ת שוללים זאת. "מעולם לא הבטיח סיוע בגובה 18 מיליון שקל לוועד העובדים או להנהלת מפעל פרי גליל. לאור הודעת הנהלת פרי גליל על כך שאין סיכוי שהמפעל יעמוד בתנאים מסלול המענק למפעלים מייצאים ולאור החלטת הנהלת החברה שלא להגיש בקשה למענק במסלול תעסוקה, פעלו בחודשים האחרונים משרדי התמ"ת, האוצר והמשפטים לגבש פתרון נקודתי שיספק מענה להשקעות שבוצעו בשנים 2009-2010.
"פתרון שכזה טרם גובש. יצוין כי מרכז ההשקעות בתמ"ת משיק בימים אלה מסלול מענקים לחברות שאינן מייצאות שיאפשר לחברות דוגמת פרי גליל – שתמצאנה זכאיות – ליהנות ממענקים והטבות. אנו מצרים על החלטת ההנהלה לסגור את שערי המפעל, משיקוליה. לאור ההחלטה יפעיל התמ"ת את הכלים העומדים לרשותו, על מנת לקלוט את העובדים העומדים בפני פיטורים במקומות עבודה חלופיים".