18 עובדי מפעל יצור הרהיטים "לוי מתכת" במישור אדומים התאגדו בסוף השבוע שעבר בארגון העובדים מען. מדובר בעובדים פלשתינאים, המועסקים בשכר הנמוך משכר המינימום במשק – כ-10.5 שקלים לשעה, או בין 90 שקלים ל-180 שקלים ליום (לעובדים הוותיקים).
העובדים התאגדו במטרה לשפר את תנאי העסקתם במפעל. על פי פסיקה שנערכה בבג"ץ בשנת 2007, תנאי העסקת עובדים פלשתינאים מחויבים להתנהל על פי החוק הישראלי להעסקת עובדים. למרות זאת, במפעל זה כיום לא משולמים לעובדים אלה זכויות סוציאליות כמו ימי חופשה, ימי מחלה או תשלום פנסיה, והם מפוטרים באופן שרירותי, ללא ימי הודעה מוקדמת. בנוסף, תנאי העסקתם דורשים שיפור מיידי, כאשר הקור והחום בלתי נסבלים במבנה בו הם עובדים, ללא מזגן. נוסף על כך הבטיחות במבנה לקויה, כאשר מי גשמים חודרים אליו בימי החורף ויוצרים סכנת התחשמלות. המעסיקים אינם נותנים לעובדים כפפות ומשקפי מגן ואף לא בגדי עבודה שיגנו עליהם.
לפני למעלה מחודש פנה ארגון העובדים מען למעסיקים, כדי שאלה יאפשרו לנציגי הארגון להיפגש עם העובדים ולהקים ועד. המעסיקים לא אפשרו זאת, ובסוף השבוע האחרון הצליחו העובדים להקים את הוועד. אם הנהלת המפעל לא תשתף פעולה, יפנה ארגון מען לבית הדין לעבודה כדי שזה יחייב אותה לפתוח במשא ומתן להשגת הסכם קיבוצי לפי חוק. בחודשי הקיץ האחרון נערכו ניסיונות מצד העובדים להתארגן בהסתדרות, אך ללא הצלחה.
התאגדות גם בקרב עובדים בתחום החינוך
בקרוב גם אלפי עובדים במוסדות חינוך ברחבי הארץ יתאגדו בארגון מען. מדובר בכ-1800 עובדים בתפקידים שונים – מדריכים, מורים מטפלות ועובדים מקצועיים נוספים המועסקים בחברת מוסדות חינוך הנחשבת לחברה בת של עיריית תל אביב. עובדים אלה אינם מקבלים שכר ותנאי העסקה כשל עובדי העירייה, נהפוך הוא: הם מועסקים באופן זמני וקצוב, כאשר בכל שנה הם מפוטרים מחדש, וחווים חוסר ודאות תעסוקתי כאשר אין באפשרותם לדעת אם הם יועסקו שוב. רוב עובדים אלה מועסקים בשכר שעתי, ואינם מקבלים גמול עבור השתלמויות בהם הם לומדים. העובדים דורשים לחתום על הסכם קיבוצי, שיכלול בין היתר התחייבות להעסקה ושכר בכל חודשי השנה (כיום בחודשי הקיץ הם לא מקבלים שכר כי הם מפוטרים בחודשים אלה). כן ידרשו העובדים תוספות שכר, ותק, החזרי הוצאות ועוד.