סקר שנערך בקרב העובדים לקראת דירוג "החברות שהכי טוב לעבוד בהן" של CofaceBdi מצא כי רק שני שלישים מהנשאלים עוסקים בתחום אותו הם למדו. השיעור הגבוה הוא בתחום ההנדסה – כמעט 80%, ואילו השיעור הנמוך של העוסקים בתחום בו הם למדו הוא בתחום מדעי הרוח – 26% בלבד.
לדברי כלכלני CofaceBdi אחת הסיבות לכך היא שבחירת תחום הלימוד נעשית בגיל צעיר מאוד כאשר העובדים עדיין לא בשלים לבחור מקצוע לחיים או לחילופין כאשר הם לא בדקו לעומק והבינו את מהות ואופי התפקיד במקצוע שבו בחרו.
שוחחנו עם כמה עובדי הייטק שעוסקים בתחום שונה מהתחום אותו למדו, על מנת להבין את בחירתם.
גיא הימן, (30) מפתח תוכנה בחברת פרפקטו, בוגר התכנית EXPERIS KICKSTART
פרפקטו מפתחים תשתית לבדיקת אפליקציות מובייל ו\או ווב. מעבדה מבוססת ענן המאפשרת לארגונים וחברות לבדוק את האפליקציות הארגוניות במגוון רחב של תרחישי עומסים ופעילות. המעבדה תומכת בדיקות ידניות ואוטומטיות, בדיקה של חווית המשתמש על גבי מכשירים אמיתיים ודפדפני רשת, בסביבה ובתנאי האמת של משתמשי הקצה. המעבדה מאפשרת בדיקות על גבי מכשירים אמיתיים ובסביבת שימוש אמתית ולא על מערכות שמדמות סביבה כזו.
מדוע בחרת ללמוד את תחום הנדסת חומרים?
"כשבחרתי תחום לימוד באוניברסיטה חיפשתי משהו שיתאים לי, הכרתי את תחומי העניין שלי על פי מה שאהבתי ללמוד בתקופת התיכון. בתיכון התחברתי לכימיה וחשבתי שמשהו שקשור לתעשייה החומרית יתאים לאופי ולתחומי העניין שלי, לאחר שהלכתי למספר ימים פתוחים במגוון מוסדות לימוד, בחרתי ללמוד הנדסת חומרים באוניברסיטת בן גוריון. לאחר סיום התואר התחלתי לעבוד כמהנדס ייצור בתחום החומרים."
מתי הבנת שתרצה לעסוק בהייטק במקום הנדסת חומרים?
"כשהתחלתי ללמוד באוניברסיטה הסתכלתי על רשימת הקורסים של השנה הראשונה לתואר, הקורס שהכי פחדתי ממנו, בגלל מה שהכרתי על עצמי מתקופת התיכון, היה קורס בתכנות. בפועל זה היה הקורס הכי מעניין ומאתגר באותה שנה. בשלב זה, לאחר שנה שכללה בעיקר קורסי מבוא, לא חשבתי לכיוון של מעבר לתוכנה.
בסיום השנה השנייה של התואר, לאחר קורסים יותר מעמיקים בהנדסת חומרים כבר התחלתי לחשוב שאולי אני צריך לשנות כיוון. להחליף מקצוע לאחר שנתיים בתואר זה פשוט כמו להתחיל תואר חדש ולזרוק שנתיים לפח, לכן החלטתי לסיים את התואר שהתחלתי ולראות לאן הרוח תיקח אותי. לאחר התואר התחלתי לעבוד בתחום הנדסת חומרים, תקופה קצרה יחסית הספיקה לי כדי להבין שמה שחשבתי בשנה השנייה של התואר היה נכון ואני צריך למצוא דרך להגיע לפיתוח תוכנה."
מדוע החלטת לעבוד בהייטק ולוותר על תחום הנדסת חומרים?
"בפיתוח תוכנה כל יום נתקלים באתגר חדש, העבודה היומיומית משלבת חשיבה ואחריות. בתחום של הנדסת חומרים בד"כ – לפחות בשנים הראשונות, מקבלים תפקידים שיש בהם אחריות במידה אך החשיבה והיצירתיות מהווים חלק קטן מהיומיום מכיוון שהאתגרים יחסית חוזרים על עצמם והופכים לאט לאט לשגרה."
האם לקחת קורסים נוספים על מנת לעבוד בהייטק?
"לא היה לי צורך בקורסים נוספים, קשה להסביר בשתי מלים על kickstart Experis כך שאנשים יבינו את כל מה שמקבלים מההכשרה הזו. מדובר על חצי שנה, 5 ימים בשבוע, 8 שעות ביום וזה רק הזמן שמבלים בלמידה אקטיבית, כלומר עם מישהו שעומד ומלמד אותך. בנוסף, בסוף כל יום לימודים מקבלים עבודת בית שיש לעשות בצורה עצמאית כדי ליישם את מה שלמדנו וצריך להגיש בלי ויתורים למחרת בבוקר. אני יכול להגיד בלב שלם שלעומת Kickstart Experis, אוניברסיטה היא קייטנה.
בנוסף לשעות הלמידה והקידוד הרבות, הרגשתי שמעבר לרצון שהקוד שאני כותב יעבוד כמצופה, הדגש העיקרי הוא על הדרך שבה הקוד נכתב, תכנון, מחשבה, הבנה עמוקה מאחורי כל שורת קוד, יעילות, סדר ועוד. בשורה התחתונה מדובר על הכשרה לא פשוטה אשר דורשת השקעה אדירה על מנת להצליח, אבל בסוף, מדובר בהחלט בהחלטה משתלמת ומספקת."
כמה שנים אתה עובד בחברה? מהם תחומי האחריות שלך?
"אני עובד ב-Perfecto Mobile קצת יותר משנה כחלק מקבוצת פיתוח התשתיות של החברה, בצוות שאחראי על טיפול ב-iOS. במסגרת תפקידי אני מפתח פיצ'רים חדשים, מתכנון ראשוני ועד מוצר מוגמר, לצד תחזוק קוד קיים. קיימים פיתוחים שהם בתחום אחריותי הישיר וכן כאלה שבתחום האחריות הכולל של הצוות. העבודה היא מאתגרת ומצריכה שליטה במגוון שפות תכנות ובסביבות פיתוח שונות. למרות שהגעתי ישר לאחר סיום תכנית Experis Kickstart, חסר ניסיון בתעשייה, בשום שלב לא חשתי נחיתות מבחינה מקצועית לעומת המפתחים שיש להם ניסיון, גם מהנהלים שלי הבינו את זה וניצלו את היתרונות של הידע שלי ומהר מאוד קיבלתי לתחום אחריותי נושאים רגישים ובעלי חשיבות."
האם בדיעבד הבחירה שלך לעבור להייטק הייתה נכונה עבורך?
"ההחלטה האם ללכת ל-Experis Kickstart ו"לזרוק לפח" תואר שעבדתי עליו 4 שנים הייתה החלטה אמיצה מאוד מבחינתי ובמבט לאחור זו הייתה גם ההחלטה הנכונה ביותר עבורי."
האם אתה רואה את עצמך נשאר בתחום ההייטק ומתקדם בו?
"בהחלט כן. אני נמצא בתחום שאני נהנה לעבוד בו ובנוסף אני מרגיש שמרוצים ממני וסומכים עליי אז כנראה שזה אפילו מתאים לי."
אנטון דרופייב (35) ארכיטקט תוכנה, מוביל צוות פיתוח ויועץ טכנולוגי של לקוחות CodeOasis
חברת CodeOas
מדוע בחרת ללמוד את תחום החינוך? היכן למדת, האם עסקת במקצוע?
"הגעתי מרקע מוסיקלי, ניגנתי על פסנתר במשך 15 שנים, בתיכון למדתי מוסיקה, ניגנתי בהרכבים והופעתי. על רקע זה, וגם בעקבות אימי שהיתה מורה למוסיקה, החלטתי ללמוד הוראת מוסיקה, לילדים מגן ועד י"ב. ראיתי בהוראת המוסיקה שליחות והאמנתי שאצליח לחשוף למוסיקה ילדים שאין להם סיכוי להיחשף לתוכן כזה בדרך אחרת. למדתי במכללת לוינסקי, ובמהלך הסטאז' עבדתי במשך שנה במשרד החינוך. לימדתי ילדים מכיתה ב' עד ו'."
מתי הבנת שתרצה לעסוק בהייטק במקום בחינוך?
"העבודה בבית הספר היתה לא פשוטה. הנהלת בית הספר הגבילה אותי ועצרה אותי להעביר את תוכן הלימוד באופן שרציתי, הפידבק על ההשקעה היה דל, והשכר, מיותר לציין, עצוב. בתום השנה בבית הספר הבנתי שלא אוכל להתפרנס מהמקצוע הזה ואיני רוצה להמשיך ולהילחם בתחנות רוח. חיפשתי תחום מעניין, מאתגר ומקום עבודה בו יגלו פתיחות לרעיונות שלי. חיפשתי תחום ומקום עבודה שיש בהם אופק קריירה. אתה מתחיל בנקודה אחת ויכול לסמן את היעדים אליהם אתה רוצה להתקדם. ולסיום, כמובן רציתי לבחור בתחום מתגמל מבחינה כלכלית."
האם לקחת קורסים נוספים על מנת לעבוד בהייטק?
"בהתחלה פניתי לתחום של שירות חומרה, מדפסות וציוד דפוס תעשייתי. למדתי את העבודה תוך כדי עבודה ותוך 4 שנים הגעתי למעמד של מנהל צוות ואחראי על אזור הצפון. אולם ראיתי כיצד עולם החומרה מתחיל לגווע לנגד עיני. הלקוחות נוטשים כי זול יותר לרכוש חומרה חדשה. בשלב הזה, התחלתי לחפש תחום חדש. חבר אמר לי לך תלמד תוכנה – אתה תאהב את זה. בהתחלה התווכחתי איתו אבל אז החלטתי לתת לזה צ'אנס. נרשמתי ללימודי המשך בטכניון – קורס פיתוח מערכות מידע בסביבות מיקרוספט. בהתחלה סרבו לקבל אותי בטענה שהרקע שלי הוא חינוכי ומוסיקלי ועמיתי לכיתה מגיעים מרקע מתמטי, מחשבים וכו'. התעקשתי איתם. למדתי במשך שנה, לימודי ערב, מספר פעמים בשבוע."
כמה שנים אתה עובד בחברה, מהם תחומי האחריות שלך?
"מקום העבודה הראשון שלי אחרי הקורס היה נענע 10, שם עבדתי כמפתח Full Stack. עבדתי שם כשנה ואז התקבלתי לעבודה ב- Code Oasis, בה אני עובד כבר 4 שנים. במסגרת התפקיד שלי אני מוביל צוות, שתפקידו להתמודד עם בעיות לא סטנדרטיות. בנוסף אני אחראי על ארכיטקטורת מערכת ומשמש כיועץ טכנולוגי אצל לקוחות של CodeOasis. הד.נ.א. של CodeOasis כחברה של Early-Adaptors מתאים לי כמו כפפפה ליד. אנחנו חיים את הטכנולוגיות חדשות, מדי יום ביומו, ומתמחים במערכות קוד פתוח .Net, מובייל ו- IoT וכך גם חושפים את הלקוחות שלנו לטכנולוגיות אלה. לצד הטכנולוגיות המתקדמות, אנחנו בוחרים גם במתודולוגיות עבודה מוכחות (Agile/Scrum, Continues Development, TDD ועוד) עם מחזורי פיתוח קצרים – אלה מאפשרים לנו להשיק פתרונות תוכנה מלאים, תוך קיצור זמן הגעה לשוק, ומבטיחים גמישות לשינויים והתאמה לרצון הלקוחות."
האם בדיעבד הבחירה שלך לעבור להייטק היתה נכונה עבורך?
"אני שמח על הבחירה שלי לעבור להייטק. אני אוהב את מה שאני עושה ונהנה מן העניין והאתגר. אני מתגעגע למוסיקה, אך לא להוראה, ובזמני הפנוי ממשיך לנגן. במקומות מסויימים בעבודה, אני רואה כי לימודי ההוראה לא היו לריק, ונדמה לי שאני משתמש בכלים שלמדתי אז כדי להכשיר מתכנתים חדשים ועובדים חדשים שמגיעים לעבוד בצוות שלי ובצוותים אחרים. אני תומך בהם, מכווין אותם ועוזר להם לצבור שעות טיסה."
האם אתה רואה את עצמך נשאר בתחום ההייטק ומתקדם בו?
"בעוד 5 שנים הייתי רוצה להמשיך ולהתמודד עם אתגרים טכנולוגים חדשים. CodeOasis מספקת לי את כל האתגרים והעניין שאני מחפש."
ים בן צבי, (29) מפתח תוכנה C/C++ מטעם בית התוכנה אינפיניטי לאבס, בחברת הטלקום ECI
מדוע בחרת ללמוד את תחום הביולוגיה, היכן למדת, האם עסקת במקצוע?
"החלטתי ללמוד ביולוגיה כי זה תואר מרתק ותמיד התעניינתי בזה. יש גם כמה ביולוגים במשפחה הקרובה אז ידעתי לקראת מה אני הולך."
מתי הבנת שתרצה לעסוק בהייטק במקום בביולוגיה?
"זה תמיד היה מסביב. אהבתי להיות בטבע, ללמוד, לחקור ולטייל, אבל גם טכנולוגיה, לפרק ולהרכיב דברים, והרבה דברים מתחום המחשבים."
מדוע החלטת לעבוד בהייטק ולוותר על תחום הלימודים שלך?
"אני אוהב לומר שיש עבודה בביולוגיה, אבל ידידה שלי תפסה אותה. אבל ברצינות – מתישהו במהלך התואר השני התחלתי לחשוב על היום שאחרי. יש מעט מאוד עבודות של מחקר לביולוגים, ועוד פחות בתחום שבו עשיתי תואר שני.
מצד שני, אני נכנסתי לשני התארים בידיעה ברורה מה מצב התעסוקה של בוגרים. כשחיפשתי עבודה לקראת סוף התואר עשיתי את זה עם ראש פתוח. כשראיתי את המודעה על ההסבה לתכנות, מסלול הכשרה ומנטורינג ייחודי של בית התוכנה ומרכז המצויינות להייטק של אינפיניטי לאבס, כבר הייתי מוכן לרעיון של לשנות כיוון ומחשבים כבר לא היה משהו שזר לי.
וכמובן, אי אפשר להתעלם מהפן הכלכלי – בוגר תואר שני בביולוגיה שמצליח למצוא עבודה מרוויח סדר גודל של 8-9 אלף בחודש. זה אמנם לא רע, אבל בהייטק מרוויחים משמעותית יותר."
האם לקחת קורסים נוספים על מנת לעבוד בהייטק?
"לא. מסלול ההכשרה של אינפיניטי לאבס, שניתן לי ללא כל עלות, נתן לי את הפלטפורמה הכי טובה כדי להיכנס לעולם ההייטק, שכן מדובר בהכשרה ייחודית שמאפשרת לך לפתח ולחשוב על פיתוח ופתרון בעיות בצורה ייחודית כך שניתן להתמודד בקלות ובאופן מתודולוגי עם כל טכנולוגיה חדשה."
כמה שנים אתה עובד בחברה? מהם תחומי האחריות שלך?
"אני נמצא ב ECI מטעם חברת אינפינטי לאבס, פחות משנה. כיום עוסק שם בפיתוח בצוות embedded של מוצר סייבר חדש שהחברה מפתחת. מאוד מעניין."
האם בדיעבד הבחירה שלך לעבור להייטק היתה נכונה עבורך?
"בינתיים נראה שכן. העבודה פה מאתגרת ואני מהאנשים שצריכים את זה. גם עזרו לי למצוא עבודה בדרום כמו שרציתי, גם אוירה בחברה טובה ואני מרגיש שאני מצליח."
האם אתה רואה את עצמך נשאר בתחום ההייטק ומתקדם בו?
"בהחלט, זאת עבודה מעניינת בתנאים שקשה למצוא במקצועות אחרים."
איל שפיץ (31) מפתח תוכנה מטעם בית התוכנה אינפיניטי לאבס, בצוות סייבר בחברת הטלקום ECI
מדוע בחרת ללמוד את תחום הבלשנות? היכן למדת, האם עסקת במקצוע?
"הגעתי ללמוד בלשנות במקרה. התחלתי ללמוד באוניברסיטה העברית, בהתחלה בלשנות כחוג משני וככל שלמדתי יותר העניין שלי בתחום גבר. בסופו של דבר שיניתי את החוג הראשי לבלשנות והתואר היה מאוד מעניין. כבר בזמן הלימודים הבנתי שאין הרבה עבודה בבלשנות ועיקר העבודה שיש בתחום הוא בהייטק. מכיוון שלא היה לי ידע מעשי בתוכנה לא הצלחתי למצוא עבודה שקשורה לבלשנות, והאפשרויות להמשיך בתחום הסתכמו בעיקר בהמשך הלימודים באקדמיה."
מתי הבנת שתרצה לעסוק בהייטק במקום בבלשנות?
"בעיניי התחומים לא מנותקים לגמרי. חלק גדול מהבלשנות המודרנית משתלב עם עולם ההיי טק. כבר בזמן הלימודים עשיתי קורסים שעסקו יותר בעיבוד שפה טבעית (NLP) תחום חם עם יישומים שונים בעולם ההיי טק, החל מתוכנות תרגום, אלגוריתמים לומדים, בינה מלאכותית, ביג דאטה ועוד. הרבה מהטכנולוגיות האלו מבוססות על תאוריות בלשניות ומשתמשות בהן כדי לפתור בעיות שונות. ככה שבעצם המעבר להייטק הוא כדי לעסוק בבלשנות."
מדוע החלטת לעבוד בהייטק ולוותר על תחום הלימודים שלך?
"אני לא מרגיש שוויתרתי על תחום הלימודים. כרגע אני לא עוסק בו, אבל אני מנסה לרכוש כלים נוספים על מנת להיות שאולי בעתיד כן ארצה להשתלב בו יותר. הלימודים באוניברסיטה סיפקו לי את הידע התיאורטי ועכשיו אני רוכש את הידע המעשי. כמובן שבמעבר להייטק גם יש מניע כלכלי בזכות רמות השכר המתגמלות יותר, אבל הוא מספק בנוסף גם אתגר מנטלי, דרך שונה לבטא את היכולות שלי, והאמת שהוא בעיקר יותר מעניין מכל תחום אחר שיצא לי להתעסק בו."
האם לקחת קורסים נוספים על מנת לעבוד בהייטק?
"בזמן הלימודים באוניברסיטה עשיתי קורסי תכנות בסיסיים ביותר, אבל לא באמת למדנו לתכנת בהם אלא קצת פקודות תכנות והייתי מאוד רחוק מלדעת לתכנת. עשיתי גם קורסים תיאורטיים לגבי אלגוריתמים ושיטות שונות בעיבוד שפה טבעית. כיום כרגע אני לא משתמש בידע שלמדתי בקורסים מהאוניברסיטה. את דלת הכניסה שלי לעולם הפיתוח בהייטק הצלחתי בפועל להשיג עם ההצטרפות שלי לתכנית ההכשרה והמנטורינג של בית התוכנה והמצויינות להייטק של חברת אינפיניטי לאבס, מבית חברת מטריקס, המציע לבוגרי תואר ראשון בהצטיינות, במקצועות מדעים ובכלל, מסלול הכשרה ללא כל עלות ולאחר מכן אף משלב את מסיימי ההכשרה במגוון תפקידי תכנות ופיתוח מטעמו בחברות הייטק מובילות ובכלל. כיום אני משתמש ומתכנת בשפות תכנות שלמדתי והתנסיתי בהם באינפיניטי לאבס, ומקווה שיום אחד אגיע לתחום בהייטק שגם יאפשר לי לשלב את מה שלמדתי בעיבוד שפה טבעית. כך שבפועל המסלול של אינפיניטי לאבס הוא זה שבעצם הוביל אותי לעבודה בהייטק."
כמה שנים אתה עובד בחברה?
"ב-ECI מטעם חברת אינפינטי לאבס, אני עובד כתשעה חודשים. עד עכשיו התעסקתי בעיקר בכתיבת תוכנה מובנית למוצר סייבר. אני לא אכנס לפרטים אבל עוסקים בתחומים וטכנולוגיות מאוד חדשניים ומתקדמים. ממש בחזית הטכנולוגיה."
האם בדיעבד הבחירה שלך לעבור להייטק היתה נכונה עבורך, האם תישאר בתחום?
"אני מאוד מרוצה מהבחירה, , מזהה רק יתרונות ולא חסרונות ואני מקווה שכך גם יישאר. אני רואה את עצמי נשאר בתחום, לא יודע באיזה צורה או אופן, אבל בגלל שזה תחום מאוד גמיש ועם מגוון רחב של אפשרויות אני בהחלט מאמין שכן."