עבודה אונליין גובה חיי אדם בסין

עבודה אונליין גובה חיי אדם בסין

בסין יש שיעורי תמותה מדאיגים של עובדים-מרחוק. שחיקת היתר שפוגעת בבריאותם של העובדים בסין נכונה לכל מקום בעולם, אך ניתן לצמצם אותה. זה תלוי בעיקר בעובד, אבל גם במעסיק.

שיתוף
עבודה מרחוק

עובדי מסחר אלקטרוני בסין נמצאים בסיכון מוגבר לשחיקת יתר וחלקם אפילו מתים כתוצאה מכך, כך מדווח Business Insider. אפשר כמובן להגיד "סין זה סין וכאן זה משהו אחר", אבל הנתונים הנאספים מכל העולם על פגיעה בעובדים כתוצאה מעבודת יתר הם סיבה מספיק טובה להתייחס ברצינות גם אל מקרים קיצוניים לכאורה.

Taobao היא פלטפורמת מסחר אלקטרוני בסין המספקת חנויות מקוונות, שכמה מסוחריה נפטרו בזמן האחרון. אייז'ון אז', בעל חנות מקוונת בן 24, נפטר לפני שנה מאירוע לבבי, גם אמו שהייתה בבעלותה חנות בטאובאו נפטרה וכך בעלת חנות מצליחה במיוחד בת 25. שלוש הדוגמאות האלה הן רק חלק זעיר מתופעה מדאיגה מאוד. על פי The Epoch Times, שישים אלף עובדי אונליין נפטרים בסין כל שנה.

חשוב לציין עם זאת שחברת טאובאו אינה מעסיקה באופן ישיר את הציבור המדובר, אלא רק מספקת למוכרים את הפלטפורמה שמאפשרת להם להפעיל את חנויותיהם, על בסיס מודל הדומה לזה של Etsy ו-eBay למשל. המוכרים אחראים לכל מה שקשור בניהול העסק – החל במלאי, דרך משלוח ועד הקשרים עם הלקוחות ועדכון האתר.

בשש בערב הדוא"ל נסגר

כאמור, חברת טאובאו אינה מעסיקה, אינה שולטת בהרגלי העבודה של הסוחרים ואפילו מעודדות אותם להיות שקולים בהרגלי העבודה שלהם. בכל מקרה בעלי החנויות באתר חולקים בעיות משותפות עם עובדי אונליין. המועסקים בצורת עבודה זאת סובלים מבעיות בריאות שקשורות לדרך שבה הם מנהלים את עצמם בבית. רבים מהעובדים מרחוק מתקשים להגיע לאיזון בין חיים לעבודה, מפני שהחיים והעבודה מתרחשים באותו אתר, הבית, ללא קירות או זמן הליכה או נסיעה שמפריד ביניהם.

כתוצאה מכך אותם עובדים נוטים לקבל החלטות מזיקות הקשורות לתזונה ולפעילות גופנית ובריאותם נפגעת. עם זאת יש לזכור שגם עובדים במתכונת "רגילה" חשים כיצד הקו שמפריד בין חיים לעבודה הולך ונמחק בשל זמינות היתר שמסופקת על ידי האינטרנט והדוא"ל הזמינים תמיד והמכשירים הניידים למיניהם.

שחיקת היתר של עובדים מרחוק אינה מוגבלת לעסקים קטנים. אתר hcamag מצא שניתן להילחם בתופעת שחיקת היתר בארגונים בכל הגדלים אם הן מחייבים את העובדים לקחת הפסקות ומעודדים אותם לצאת החוצה ולהירגע. אולם ברור שקשה לאכוף כללים כאלה – גם מפני שקל לעובד לזייף הפסקה וגם מפני שבכך המעסיק, שמתערב בסדר היום של העובד גם אם מכוונות חיוביות, מפרק בעצם את אחת הסיבות שהופכות את העבודה מרחוק לאטרקטיבית.

מה שמנהלים ומעסיקים כן יכולים לעשות, זה לצמצם את המגע שלהם עם העובדים ולהגביל אותו לשעות העבודה המקובלות בלבד. משמעות הדבר היא לא לשלוח דוא"ל בלילה, לא להתקשר בשעות הערב ולא לצפות שמשימה מורכבת שנמסרה בארבע אחרי הצהריים תושלם למחרת בבוקר.

הדבר נכון לא רק לעבודה אונליין אלא לכלל העובדים במשק, גם אלו במועסקים באופן ישיר, שעבורם מתקיימים יחסי עובד מעביד, ואשר עובדים ממשרד ולא מהבית. לדוגמה בסקר של חברת משאבי האנוש הגלובלית Right Management נמצא כי כמחצית מהעובדים ממשיכים לעבוד מהבית (בניגוד לדיני העבודה בישראל) ובעקבות פעילויות שנעשות ע"י הארגון, מנהליו ועובדיו, ולפיכך מעמידים את הארגון בסכנת תביעה. למידע נוסף על סיכון זה ראה: להמשיך לעבוד מהבית – הפרה של דיני העבודה.

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה