נמשכים העיצומים בדקלה

נמשכים העיצומים בדקלה

כשבוע לאחר שהחליט ועד הפעולה בחברת הביטוח דקלה להקפיא את צעדי השביתה על רקע המצב הביטחוני, חודשו העיצומים בדרישה לקדם את החתימה על הסכם קיבוצי

שיתוף
צילום: התאגדות עובדי דקלה

מאות מעובדי חברת הביטוח דקלה שוב נטשו  ביום ה' האחרון את העמדות במהלך יום העבודה על רקע המיזוג הצפוי בין דקלה לבין חברת האם שלה, הראל. "העובדים חוששים מפני פגיעה במעמדם ואנו דורשים בסך הכל זכויות בסיסיות", אמרה יו"ר ועד העובדים בדיקלה, סיון שני-אזולאי. "אנו לא כלי משחק שמזיזים אותם מכאן לשם. לא נאפשר את המיזוג עם הראל מבלי שהנהלת החברה תשוב עמנו למו"מ אינטנסיבי ובתום לב".

ב-6 באוקטובר החלו עובדי החברה להשבית מספר מוקדים ברחבי הארץ, אולם 3 ימים לאחר מכן הודיע ועד הפעולה בחברה לעובדים כי עקב המצב הביטחוני הוחלט בעצה עם ההסתדרות להקפיא את צעדי השביתה.

מאבק Photo by Ambroמהלך זה הנו חלק ממגמה כללית של התארגנות עובדים בענף הביטוח, שהראשונה בהם היתה בינואר 2013 בכלל ביטוח. לאחר מכן הצטרפו עובדי חברות ביטוח נוספות, בהן מגדל, הפניקס, שירביט ו-AIG ישראל.

סכסוך עבודה
הכל החל כאשר הנהלת קבוצת הראל דיווחה באמצע אפריל השנה לבורסה כי הגיע לידיה מכתב מאת ההסתדרות לפיו למעלה משליש מעובדי דקלה בחרו בהסתדרות כארגון היציג שלהם. בחלוף 3 ימים דיווחה החברה בשנית כי לאחר בדיקה שערכה הנהלת דקלה התברר שההסתדרות לא הצליחה לאסוף שליש מחתימות העובדים, מה שקרה בפועל רק לקראת סוף אפריל.

ב-10 בספטמבר הוכרז סכסוך עבודה על רקע כוונת החברה להעביר את נכסיה לחברת האם, קבוצת הראל, במסגרת הליך מיזוג שצפוי להתחיל בינואר הקרוב, וזאת לטענתם ללא מו"מ מקדים עם נציגות העובדים ומבלי שנחתם הסכם קיבוצי. משמעות הדבר היא שבתוך 14 יום היו רשאים העובדים לנקוט בצעדים ארגוניים, ובכלל זה בשביתה כללית. ההנהלה, מצידה, מסרה בתגובה שאין הצדקה להודעה על שביתה ולכוונה לשבות.

במסגרת המיזוג הוחלט על פי הפרסומים להעביר כ-500  מהעובדים להעסקה על ידי הראל, ואילו את היתר להעסיק בחברה חדשה ששמה 'דקלה שירותים'. ועד העובדים הניח על שולחן המו"מ כמה דרישות, בהן מענק כספי עם המעבר, תשלום פיצויים מוגבלים לעובד שמחליט להתפטר במקום לעבור, רשת ביטחון תעסוקתי לכל עובד שעובר להראל, מתן זכות קדימה לעובדים המועמדים למעבר להראל להעסקה בחברת דקלה שירותים עם שמירה על רצף זכויות והחלת מנגנוני ההגנה הקיבוציים גם על העוברים להראל. כל אלה נוסף על דרישות בנוגע להסכם הקיבוצי של מענק חתימה, הגדלת שכר, תקציב רווחה מוגדל, הגדלת מתנת החג, חנייה, העלאת ימי חופשה, יום מחלה מהיום הראשון, הגדלת קרן השתלמות, ביגוד, העלאת תעריף הבראה, ארוחות והארכת שעת ההנקה.

נקיטת מהלכים ארגונים דרמטיים, כגון מיזוג החברה, יוצרת מטבע הדברים פאניקה בקרב העובדים, וכל עובד מזין בה את עמיתיו. ברוב המכריע של המקרים הטריגר להתארגנות עובדים הנו ערעור הביטחון התעסוקתי שלהם, ולא בשל אופנה זו או אחרת.

לפיכך קיימת חשיבות רבה לתת את הדעת גם לעניין זה, לדאוג לשקיפות מלאה אל מול העובדים ולעדכונם השוטף בהחלטות הנהלת החברה ובעתידם הצפוי של כלל העובדים. ודאות המוענקת לעובדים עשויה לייתר את הצורך בהתארגנותם ובחתימה על הסכם קיבוצי, שגורר אחריו הוצאות בלתי מבוטלות עבור החברה. 

כנס משאבי אנוש במגזר הציבורי

כנס פיתוח ארגוני

כנס AI למשאבי אנוש

כנס דיני עבודה

אין תגובות

השאר תגובה