הוא פיקד על 5,000 שוטרים בתקופות הקשות ביותר שידעה העיר ירושלים והמדינה כולה. פיגועים, מהומות בהר הבית, התלקחות מצד פעילי הימין הקיצוני, הפגנות, התפרעויות, הלווייתו של רבין ועוד אירועים שנחרתו בהיסטוריה הכה סבוכה של מדינת ישראל.
הוא היה שם בשטח וקיבל את ההחלטות הגורליות, שהשפיעו על העתיד של כולנו, על התדמית שלנו בחו"ל, על יחסינו עם השכנים ועם העולם כולו. כעת, אחרי שפרש, הוא מרצה מבוקש בפורומים בכירים לניהול ומנהיגות.
ניצב בדימוס אריה עמית, לשעבר מפקד מחוז ירושלים וכיום יועץ בטחוני, נבחר לשאת הרצאה מרתקת במיוחד בנושא: ניהול, מנהיגות וקבלת החלטות בתנאי לחץ קשים במיוחד. במסגרת הרצאתו יחשוף עמית את עשרת הדברות שלו – עשרת התכונות שאותן חייב כל מנהיג ומנהל. בהרצאתו יפרוש את משנתו בנושא החיבור בין ניהול למנהיגות. אריה עמית: "ניהול ומנהיגות חייבים ללכת ביחד. לא יכול להיות שאדם בעל כושר ניהול טוב אך היעדר כריזמה יוכל להנהיג אנשים. מאידך, לא יכול להיות מנהיג בעל כריזמה שמסוגל למשוך אנשים אך חסרה לו יכולת הניהול. אלה חייבים ללכת יד ביד!".
לאחר 25 שנים במשטרה, שם החל בתור קצין זוטר שעשה את דרכו לראש הסולם והפך להיות ניצב מחוז ירושלים בתקופות הקשות ביותר שידעה המדינה, מגיע עמית לחלוק עם באי הכנס ידע, ניסיון, כלים מעשיים ואת עשרת הדיברות שלו לניהול וקבלת החלטות בזמן אמת. כיום לוח הזמנים העמוס של אריה עמית נחלק בעיקר בין הרצאות בפורומים בנושא מנהיגות וניהול, לבין עיסוקו הנוכחי כיועץ בטחוני.
התחלת את הקריירה שלך כשוטר צעיר שעשה את דרכו לראש הצמרת. האם ההצלחה האישית שלך היא תולדה של לימודים והכשרות או כישרון מולד? אולי שילוב?
אריה עמית: אותי לא לימדו מנהיגות וניהול. מעולם לא חיקיתי אף אחד ולא למדתי ממישהו ספציפי, זה בא ממני. אני לא מאמין שאפשר להכשיר אדם להיות מנהיג אם התכונה הזו לא טבועה בתוכו. אני מאמין שמנהיגות וניהול בכיר זה משהו שבא מבפנים. ברגע שלמנהל יש את זה, אפשר לעזור לו לעשות את העבודה טוב יותר. אפשר לשתף אותו בידע ולתת לו עצות כדי שישתפר אבל זה קודם כל חייב לבוא מתוכו. אני מאמין שמי שלא נולד עם כושר המנהיגות הזו יוכל אולי להיות איש מטה מצוין או מנהל טכני טוב, אבל הוא לעולם לא יהיה מנהיג דגול.
איך למדת לקבל החלטות המשפיעות על מדינה שלמה ונכנסות לספרי ההיסטוריה?
המקום שבו עברתי את בית הספר הרציני לקבלת החלטות היה משטרת ישראל כמפקד מחוז ירושלים בתקופת האינתיפאדה, מלחמות השבת, ביקורי נשיאים, וכל זה תוך כדי המלחמה הרגילה בפשיעה.
בבחירות הראשונות לרשות הפלסטינית ראש הממשלה החליט שגם תושבי מזרח ירושלים יוכלו להצביע. קיבלתי החלטה לפרוס שוטרים ברחובות העיר. נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר נשלח לירושלים כמפקח, הוא בא אלי ודרש ממני לפזר את השוטרים. זו סיטואציה לא מהעולם הזה. מצד אחד אני אחראי על הביטחון של התושבים בעיר ואני מודע לכך שכל מה שיקרה באותו יום ישפיע על המדינה כולה, ומצד שני עומד מולי נשיא ארה"ב לשעבר, מר ג'ימי קרטר, ודורש לעשות משהו שמנוגד להבנה שלי.
באותו רגע אתה מסתגר לצורך תהליך קשה ומורכב במיוחד של קבלת החלטות, בלחץ של זמן, כשבראש רצות נוסחאות ותרחישים הקשים ביותר במטריצה. באירוע הזה קיבלתי החלטה לא לפזר את השוטרים שלי ועמדתי מול נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר ואמרתי לו "לא".
כיום, כשיש לך רזומה מרשים, אנשים בוודאי רוצים ללמוד ממך. האם אתה מאמין בהדרכה ומנטורינג למנהלים צעירים?
נקודת המוצא שלי היא כאמור שמנהיגות וניהול זה משהו שטבוע ב-DNA שלנו. או שיש לנו את זה או שלא. אי אפשר לעשות ממישהו מנהיג גדול אם אין לו את זה בדם. בהנחה שיש לו את זה, אפשר לטפח אותו. הייתי מאפשר למי שרוצה ללמוד ממני להצטרף אלי לשטח, לראות אני פועל בסיטואציות אמיתיות והייתי משתף אותו בהחלטות שקיבלתי בסיטואציות אמיתיות.
אני רואה אנשים צעירים שמנסים ללמוד מאחרים עד כד כך שהם ממש מחקים אותם. אני רואה מנהלים שמנסים להעתיק את סגנון הניהול שלי, את הדיבור שלי ולפעמים אף נעזרים בתכנים שהעברתי לפקודים שלי. אין לי בעיה עם זה, מי שרוצה ללמוד ממני מוזמן. אני אישית לא מאמין בללמוד מאחרים ובטח שלא בניסיון לחקות מישהו. מעולם לא ניסיתי לחקות אף אחד. אצלי ההשראה, הביטחון, הידיעה הזו של מה צריך ומה נכון לעשות – כל אלה באים מבפנים.
מהם מקורות ההשראה שלך?
אני מעריך מאוד את ראש עיריית ניו יורק לשעבר רודי ג'וליאני. פגשתי אותו לראשונה כשהוא בא לסיור בירושלים בתקופת הפיגועים והתיידדנו. לאחר מכן התארחתי בביתו ואף השתתפנו יחד בתוכנית טלוויזיה. אני חושב שהוא מנהיג אולטימטיבי בשעת חירום.
יצחק רבין ז"ל היה מנהיג לאומי אדיר. היה לי קשר מדהים אתו, אהבתי אותו והערכתי אותו מאוד. אני חושב שמה שהפך את רבין למנהיג כל כך דגול היה האנושיות שלו, אהבת האדם מצד אחד ומצד שני הדרישה הקפדנית שלו לדעת כל פרט ופרט בתהליך קבלת ההחלטות. הוא היה אשף בקבלת החלטות בתנאים קשים במיוחד.
אתה מגיע לפורום של מנהלי משאבי אנוש בארגונים. המציאות היום יומית שלהם שונה ורחוקה אלפי שנות אור מהמציאות שבה אתה התנהלת ובכל זאת…. מה אתה יכול ללמד אותנו וכיצד יכולה ההרצאה שלך לתרום לאנשי קהילת משאבי האנוש?
ההרצאה שלי היא לא שגרתית. היא בנויה על אירועים שאף אחד לא נתקל בהם במסגרת תפקידו. אציג בפני המשתתפים את המודלים שלי, שכוללים את עשרת הדברות לניהול ומנהיגות ומודלים לקבלת החלטות נורמטיביות, שבאמצעותם פעלתי במהלך הקריירה שלי. מי שרוצה ללמוד על מנהיגות, קבלת החלטות ומוכוונות מטרה, יוכל לקחת המון מההרצאה, לא משנה מאיזה תחום או ענף הוא מגיע.