שיתוף

הפופולריות של קיצור שבוע העבודה הולכת וגוברת במדינות המפותחות בעוד שבארץ הנושא נמצא עדיין בחיתוליו ומקבל ביטוי בכמה חברות הייטק.

בישראל דנים בקיצור שבוע העבודה לארבעה ימים רב בהיבט של תפוקה ותל"ג ליום, בעוד שבמדינות אחרות כבר הבינו שיש לקחת בחשבון גם את השפעת השחיקה והמתח של העובדים על היקפי התפוקה (ולכן התל"ג).

המסקנה אליה מגיעים יותר ויותר ארגונים בארה"ב ובמדינות נוספות בעולם המערבי היא שבארבעה ימי עבודה בשבוע, ניתן להפחית משמעותית את שחיקת העובדים ואת המתח שלהם, לרמה שבה התפוקה לנפש תהיה גדולה יותר לעומת בחמישה ימי עבודה.

עם זאת, גם בארה"ב התפיסה ששבוע עבודה בן ארבעה ימים הינו עדיף, היא שנויה במחלוקת. הסוגייה שארגונים רבים מתלבטים בה היא האם מעבר לארבעה ימי עבודה בשבוע הוא הדרך הטובה ביותר להגדיל את הפרודוקטיביות של העובדים ורווחתם, או שיש דרכים יעילות יותר לכך.

בד בבד, יש יותר ויותר ארגונים בכל העולם שכבר עברו למודל העבודה ההיברידי, במסגרתו העובדים עובדים מהבית בחלק מימות השבוע. השאלה הגדולה היא האם ההשפעה של עבודה באופן חלקי מהבית דומה להשפעה שיש לשבוע עבודה מקוצר.

כאשר מדברים על שבוע עבודה מקוצר מדברים על שבוע עבודה של ארבעה ימים הכולל 32 שעות עבודה, כאשר השכר נותר כפי שהיה כאשר העובדים עבדו חמישה ימים בשבוע.

התוצאות של ניסויים בכמה מדינות במערב בנושא שבוע עבודה של ארבעה ימים מראות, כי שבוע עבודה כזה טומן בחובו כמה יתרונות משמעותיים הכוללים פרודוקטיביות גבוהה יותר, פיריון גבוה יותר ושביעות רצון גדולה יותר של העובדים.

למעשה, מחקרים מראים שארגונים שעברו לשבוע עבודה של ארבעה ימים בשבוע רושמים עלייה משמעותית בתפוקת העובדים.

ממחקר שנערך בבריטניה בקרב עובדים במשרה מלאה עולה, כי הזמן הממוצע שעובד עסוק בעבודה נטו, במהלך יום עבודה מסורתי בן שמונה שעות (בשבוע עבודה של חמישה ימים בשבוע) הוא שעתיים ו-23 דקות בלבד.

בשאר הזמן עוסקים העובדים בפעילויות שאינן קשורות לעבודה כמו גלישה ברשתות חברתיות, קריאת חדשות, הכנת אוכל או אפילו חיפוש עבודה חדשה.

חברת המחקרים האמריקאית גאלופ ערכה סקר בקרב עובדים אמריקאים שעובדים במשרה מלאה, במסגרתו נשאלו העובדים כמה ימים בשבוע הם עובדים בדרך כלל.

כחמישה אחוזים בלבד אמרו שהם עובדים ארבעה ימים בשבוע. כ-84% מהנשאלים אמרו כי הם עובדים חמישה ימים בשבוע וכ-11 אחוזים אמרו שהם עובדים ששה ימים בשבוע.

בנוסף בדק הסקר את מידת המחוברות של העובדים לארגון ואת מידת הרווחה שלהם. בקרב העובדים ששעבדו שישה ימים בשבוע נמדדה רמת השחיקה הגבוהה ביותר.

כ-38 אחוזים מהנשאלים – שעובדים ששה ימים בשבוע – אמרו כי הם חשים שחוקים לעתים קרובות או כל הזמן.

בקרב העובדים שעבדו חמישה ימים בשבוע, אמרו כ-26 אחוזים שהם חשים שחוקים לעיתים קרובות או כל הזמן, ובקרב העובדים שעבדו ארבעה ימים בשבוע, אמרו כ-24 אחוזים שהם חשים שחוקים לעיתים קרובות או כל הזמן.

המחקר בדק גם את מידת הרווחה של עובדים אלה. בהיבט הרווחה מגלה המחקר כי כ-63 אחוזים מהעובדים שעובדים ארבעה ימים בשבוע דיווחו על תחושת רווחה ושגשוג, בעוד שכ-57 אחוזים בלבד מבין העובדים שעובדים חמישה ימים בשבוע חשו שיעורי רווחה ושגשוג גבוהים וכ-56 אחוזים מבין העובדים שעובדים ששה ימים בשבוע חשו שהם זוכים לרווחה ושגשוג.

 

מבצע כנסי 2025

אין תגובות

השאר תגובה