תואר שני במנהל עסקים, כך סוברים רבים, הוא ההכשרה המתאימה לתפקידי ניהול בחברות עסקיות ולא רק בהם. המוני צעירים נוהרים כל שנה לבתי הספר למנהל עסקים בעולם כולו. בישראל מציעים מרבית המוסדות להשכלה גבוהה תואר שני במנהל עסקים, לעיתים במסלול מיוחד הנמשך שנה אקדמית אחת, המאפשר גם לגבות שכר לימוד גבוה במיוחד, וזאת כדי לכסות את הגירעונות הכספים שצברו אותם מוסדות לרוב… בשל ניהול כושל.
האומנם אלו שסיימו תואר כזה הם מנהלים טובים יותר? חוקרים קנדים שבדקו את הנושא הגיעו למסקנה המפתיעה שבטווח הארוך יש יתרון דווקא לבוגרי לימודי ספרות. המחקר השווה בין שתי קבוצות של מנהלים – בקבוצה הראשונה בעלי תואר במנהל עסקים ואילו בשנייה בעלי תואר בספרות. מסקנת המחקר הייתה שבטווח הקצר יצליחו יותר בעלי התואר במנהל עסקים. אך בטווח הארוך, בתפקידי הניהול הבכירים יותר, יצליחו יותר בוגרי לימודי ספרות.
החוקרים לא הסתפקו רק בממצאים הסטטיסטיים, אלא גם הסבירו באריכות את פשר הממצאים המוזרים לכאורה. לטענתם, בתפקידי הניהול הזוטרים אכן יש צורך במידע אותו מקנה תואר במינהל עסקים – מימון, שווק, תמחור, הבנת שוק ההון, ניהול משאבי אנוש ועוד. ואולם בתפקידי הניהול הבכירים יש צורך במיומנויות שונות לחלוטין, בכוללות בין השאר יכולת להבין את הדינאמיקה המורכבת של השווקים המודרניים, הזיקה בין אירועים פוליטיים לכלכלה, יכולת לפרש מצבים עמומים ובלתי ברורים הפתוחים לפרשנויות רבות. במיומנויות האלו, על פי החוקרים, שולטים טוב יותר בוגרי לימודי הספרות.
ניתוח טקסט ספרותי סבורים החוקרים, הוא הדמיה של מורכבות השוק הגלובאלי, הטקסטים פתוחים לפרשנויות רבות, לעיתים הם עמומים, התנהגות הגיבורים בסיפור מושפעת מגורמים רבים ובכלל זה הרקע האישי בו הם גדלו, התנאים הסביבתיים וכד'. דווקא היכולת להכיל את המורכבות הזו ולפרש אותה, היא הנחוצה בתפקידי ניהול בכירים.
על תחומי התמחור, המימון והשיווק, יהיו מופקדים עוזריו של המנהל הבכיר – אלו שסיימו את התואר במנהל עסקים…